СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Білки в бодібілдингу


Білки в бодібілдингу відіграють велику роль, без них не можливій ріст мязів (Протеїни) представлені великою групою высокомолекулярных органічних азотистих сполук природного походження.

Кожен вид є складною комбінацією амінокислот, що містять атоми вуглецю, водню, азоту, кисню, сірки, а іноді і фосфору, заліза, йоду і інших найважливіших складових живої клітини.
У організмі людини білок розщеплюється на складові його молекули амінокислот, або пептидну структуру. Будучи активно засвоєними, складові елементи білків впливають на організм таким чином:

білки в бодібілдингу

сприяють синтезу гормонів, нейротрансмітерів, ензимів і інших біохімічних речовин;
споживаються у вигляді енергії в періоди стресових ситуацій, наявність фізичних ушкоджень і при дефіциті калорій;
беруть участь в роботі імунної системи;
сприяють відновленню тканин; сприяють синтезу нових тканин і інших амінокислот.


Структура білків


Білок складається з довгих поліпептидних ланцюжків, які у свою чергу складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв'язками. Всього в природі виявлено більше сотні різних амінокислот, двадцять з яких входять до складу людського організму.

Усі білкии тканин нашого організму формуються з цих двадцяти основних амінокислот в результаті процесів анаболізму.

Амінокислоти, які в достатніх кількостях можуть синтезуватися організмом, іменуються замінимими, або неосновними. Незамінні ж амінокислоти повинні потрапляти в організм з їдою. Умовно незамінні амінокислоти - це ті замінимі амінокислоти, які при певних стресових обставинах стають незамінними. Йдеться про аргінін, гліцин, тирозин, пролін, глутамін і таурин.


Білковий обмін.


Після попадання білку в шлунок починається основний процес масового розщеплювання цілісних білків на складові елементи, пептиди, з можливим вивільненням окремих амінокислот.

Після всмоктування багато амінокислот так і не потрапляють в загальний кровотік, оскільки споживаються органами, що беруть участь в процесі метаболічного транспортування.
Амінокислоти переносяться в клітини, де відбувається синтез тканин і формування пептидних структур, які у свою чергу утворюють додатковий білок. Поступальний процес відновлення клітин і синтезу залишає невелике число амінокислот для створення запасу клітин.

З точки зору культуристів, існують значні переваги постійного споживання амінокислот впродовж дня. Досягти цього можна шляхом переходу з разового харчування на шестиразове.

Розглядаючи питання споживання білків, необхідно розділяти денну потребу в нім організму на два типи: потреба в плані підтримки існуючого стану і потреба в плані росту.

 

Тваринні білки


продукти багаті тваринним білком

 

Всі вищеописані продукти - це самі основні джерела тваринного білка, які мають його особливо багато в своєму складі.


Рослиннні білки

До основних джерел рослинного білка можна віднести наступні продукти:


  • Вівсянка, а також інші грубі каші.
  • Різні види горіхів.
  • Насіння соняшнику, гарбуза.
  • Квасоля та інші бобові.
  • Соя.
  • Горох.
  • Макаронні вироби з твердих сортів.
  • Капуста.

продукти багаті рослинним білком

 

Білки для росту м'язів, які вживають професійні атлети: куряча грудка, яловичина, молочні продукти, зокрема сир, а також крупи, макарони з твердих сортів, горіхи та бобові. Важливо розуміти, що на продуктах тільки тваринного чи тільки рослинного походження організм просто не зможе нормально функціонувати, необхідно вибирати комплексний підхід.

Крім цього, в раціон харчування, професіонала чи любителя ви можете додати спортивні добавки (протеїн або амінокислоти). Протеїн – це продукт спортивного харчування, в якому міститься білок у великій кількості, при цьому його дуже просто і зручно, приймати і дозувати. За рахунок цього, спортсмен може коригувати денну норму споживання білка, зменшуючи або збільшуючи її. Крім протеїну є спортивна добавка, яка має назву гейнер, в ній також міститься білкова основа, але при цьому комплексні вуглеводи у великій кількості.

В протеїні можуть міститися білки різного походження, наприклад в найдешевшому - соєвому або комплексному, міститься білок, що видобувається з сої і рослинних білків рису, пшениці, гречки і т д. Ці білки гірші тому, що їх амінокислотний склад менш схожий на людський, не вистачає декілька амінокислот (незамінних), які повинні надходити в організм тільки з їжею.

В цілому, білки в бодібілдингу грають важливу роль, тому необхідно вчасно вживати їх в потрібній кількості.

 




Інші статті по темі :






Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації