СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Джерела білку


Наші м'язи - це одна з тканин організму. У тілі людини на м'язи доводиться досить велика вага. Наприклад, в тілі дорослого чоловіка атлетичної статури м'язова тканина важить приблизно 40% від ваги його тіла. Для нормальної життєдіяльності організму потрібно джерела білку. Це важливо не лише для м'язів і сполучної тканини, але також для органів, кісток.

У бодібілдиінгу білок - основа життя. Карл Маркс, один з ідеологів сучасного світу, визначив життя як форму існування білкових тіл. Білкова молекула складається з безлічі простих складових, що іменуються амінокислотами. Саме ці амінокислоти і є головним будівельним матеріалом для організму. А найпростіше джерело білку - білкова їжа. Бодібілдинг харчування для набору м'язової маси, повинно містити підвищену кількість протеїну, або в перекладі з англійського - білка.

Звичайно, організм може вижити і без джерел білку. Наприклад, багато людей в укладенні жили декілька років на хлібі і воді. Фактично в старі часи заборона на білкову їжу була покаранням. Карали не стільки свідомість людини, скільки його тіло. Без вступу білку ззовні людина починала витрачати внутрішні ресурси. Оскільки найбільш легко засвоюваний білок міститься в м'язових волокнах, то в першу чергу використовувалися вони. Люди втрачали фізичну силу, якою володіли до цього. Потім починалися зміни в нервовій системі - вона теж в основному складається з білку. Точніше, білок - це паливо для нервової системи організму. Без харчування нервова система не могла реагувати нормально на зовнішні подразники. У людини слабшали рефлекси. Найсильнішим в таких умовах виявлявся не далеко найпотужніший і важчий, яким він був на початку укладення. Найсильнішими виявлялися ті, у яких організм сам по собі синтезував білок з тієї їжі, яка давалася. В основному це була вуглеводнева їжа.

Людський організм, як і будь-який живий організм, здатний синтезувати білок сам. Джерела білку як перманентне джерело амінокислот для нього не є незамінними. Але для людини, що займається бодібілдингом, джерела білку грають дуже важливу роль. Адже головна мета, яку ставить собі будь-який той, що займається, - як найскоріше наростити м'язову масу. А найпростіший спосіб - це використовувати вже існуючі амінокислоти, щоб з них створювати нові.

Як це не покажеться багатьом дивним, найдоступніше джерело білку для організму - це куряче м'ясо. У нім міститься дуже багато важливих для організму амінокислот, особливо в грудинці. Другий по доступності продукт - це курячі яйця. У курячому яйці міститься практично ідеально збалансоване джерело поживних речовин для людини, за винятком вітамінів. Яйця можуть використовуватися як повноцінний аналог здорового харчування з одним обмеженням. У них міститься велика кількість холестерину. Тому треба або доповнювати цей продукт іншими продуктами, що містять антиоксиданти, або обмежити його вживання деякими межами. Третій варіант - використовувати методики, при яких в роботі інтенсивно задіюються серце і судини, щоб очищати їх від холестерину. На жаль, останній варіант вимагає дуже багато часу і зусиль, і навряд чи підійде тим людям, які поспішають виростити великі м'язи.

Друге джерело білку, який варто рекомендувати, - звичайне м'ясо. Найчастіше це свинина або яловичина. Свинина містить досить багато жиру, тому при її використанні необхідно додати в силові тренування біг і інші способи, які дозволяють знижувати жирові відкладення.

Кардіотренування буде хорошим доповненням. Яловичина - це гідний продукт. На жаль, хороша яловичина коштує хороших грошей, і вимагає тривалого часу для приготування. Поза всяким сумнівом, добре приготована яловичина - ідеальне джерело білку для багатьох бодібілдерів. Вона дає організму велику кількість амінокислот, мало жиру і холестерину. Але іноді вона погано засвоюється. Тому варто багатьом рекомендувати м'ясне пюре з яловичини - нейтральна для шлунку і корисна для організму їжа.

Третє важливе джерело білку для організму - це молоко. Якщо порівняти вартість молока на ринку, а також кількість білку, в нім що міститься - молоко рекордсмен за вартістю за одиницю білку. На жаль, його застосування обмежене засвоюючою здатністю нашого шлунку. У багатьох людей проблеми зі засвоєнням викликає молочний цукор - лактоза. Хоча білок з молока досить добре засвоюється навіть при слабкому травленні.




Інші статті по темі :





Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації