Яєчний білок в бодібілдінгу
Яєчний білок в бодібілдінгу - це один з найбільш якісних і недорогих протеїнів. Він знайшов широке застосування в пауерліфтингу і бодібілдінгу. Куряче яйце складається з білку, основу якого практично на 100% складає альбумін (овоальбумін) і жовтка, що містить 7 найважливіших для культуристів компонентів : коальбумін, овоглобулін, овомуцин, авідин, альбумін і лизоцин.
Цілісний яєчний білок вважається еталонним з усіх інших білків, оскільки він має найвищу міру засвоюваності.
Одне куряче яйце складається з:
Протеїну - 6 г
Вуглеводів - 0,5 г
Жирів - 4 г
Вітамінів і мінералів<
Сирі яйця
Велика кількість сирих курячих яєць не рекомендовано до споживання, оскільки вони містять особливу речовину - інгібітор, яка уповільнює процес переварювання продуктів. Крім того, авідин, який міститься в яєчному білку, має властивість приєднуватися до вітаміну Н, утворюючи при цьому міцний комплекс, який не засвоюється і не перетравлюється організмом людини. Ось чому медики рекомендують вживати термічно оброблені курячі яйця (при 70-градусній температурі руйнується інгібітор.
Яйця і холестерин
Тайваньськими і японськими ученими було з'ясовано вплив яєчного білку на людський організм. Для участі в експерименті запросили три групи жінок : усі вони були здоровими, якщо не враховувати підвищений вміст холестерину в крові. Для добровольців було складено дієтичне меню з розрахунку 1750 калорій в день, в який входило і 70 грам протеїну. Жир в меню складав усього 20% від загального числа калорій. 30% протеїну перша група жінок отримувала з яєчного білку, друга - з соєвого сиру і третя - із звичайного сиру. Щоденні фізичні вправи і вага тіла у випробовуваних залишилися незмінними упродовж усього експерименту. Результати досліджень уразили: у груп, які отримували протеїн з соєвого сиру і яєчного білку, загальний рівень холестерину в крові знизився. При цьому у першої групи, до того ж, збільшився рівень корисних ліпопротеїнів. А ось у третьої групи, яка харчувалася кисломолочним сиром, рівень холестерину виріс.
Чи потрібно їсти жовтки яєць?
Ще одне цікаве дослідження, яке було опубліковано в 1996 році в "Annals of Nutrition and Metabolism", показало, що вживання курячих яєць впродовж усього дня знижує рівень ліпопротеїнів з низькою щільністю. Так, яйця знижують рівень холестерину в крові і перешкоджають розвитку неприємного захворювання - атеросклерозу. І нехай на перший погляд може здатися, що курячі яйця - не найкорисніший продукт, при детальному розгляді знайдеться просте рішення. Негативний ефект, що викликається вживанням курячих яєць, пов'язаний з окисленням, якому може сприяти вживання цілісного яйця, в якому міститься велике число полі ненасиченних жирів. Такі жири схильні до окислення, включаючи Омега-3, які містяться в льняній олії і рибі.
Втім, ви можете з легкістю знизити окислення жирів шляхом вживання антиоксидантів. Антиоксиданти включають селен, вітаміни Е, PP і бета-каротин. Ці натуральні компоненти запобігають окисленню, стабілізуючи поліненасиченні жири.
Зрозуміло, усе це лише теоретичні відомості, а як же справи йдуть на практиці? 90% культуристів - це 30-річні молоді люди, позбавлені проблем з підвищеним вмістом холестерину, а тому ці чинники практично повністю унеможливлюють появу патологічних змін в організмі. Більше того, холестерин є невід'ємною частиною клітинної мембрани, з причини чого в зростаючому організмі недолік цієї речовини багатий різними проблемами, у тому числі, гальмуванням у фізичному розвитку. А оскільки у бодібілдінгу головне - ріст м'язової маси, логічно, що витрата холестерину має бути вища, ніж для звичайної людини. Дуже важливо також вживати додаткові вітаміни і мінерали.
Як вже згадувалося вище, вітаміни А, Е і є антиоксидантами, тобто ви можете практично повністю небоязливо включати у свій раціон велику кількість курячих яєць. Що ж до жирів, то можете бути спокійні: при наборі маси їх число не вплине на досягнення, оскільки вміст їх в яйцях не великий. Проте пам'ятайте, що в яєчному жовтку міститься багато вітамінів, біоактивних речовин і мікроелементів.
Як правильно готувати яйця
Культуристам можна вживати яйця, приготовані некруто або круто, готувати омлет, спокійно додавати їх до складу будь-яких блюд. Але не забувайте, що при сильній тепловій обробці корисні властивості курячих яєць втрачаються, а зварений жовток перетравиться тільки за 3 години. Для бодібілдерів оптимальним способом приготування курячих яєць є блюдо некруто. Так з нього засвояться практично усі корисні речовини, а перетравиться в шлунку воно всього за 1,5 години.
Яєчний білок в спортивному харчуванні
У виробництві харчових добавок використовують окремо яєчний альбумін і цілісний яєчний білок. Виготовлене на основі яєчних білків спортивне харчування позбавлене усіх недоліків цілісного яйця, при цьому в нім є присутні усі їх корисні якості. Повільне засвоєння яєць дає можливість вживати білки при зниженні маси тіла
Таким чином, куряче яйце - це один з найкорисніших продуктів для меню культуриста. Якщо ви націлені на високі результати, намагайтеся вживати тільки термічно оброблені яйця, що дозволить організму швидко їх засвоювати, а ризик захворювання сальмонельозом зведе до мінімального. Медики рекомендують здоровому культуристові в день з'їдати не менше 6-8 яєць без ризику для здоров'я. Але, якщо у вас підвищений рівень холестерину в крові, то краще відмовитися від жовтків.
|