СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Що потрібно знати про ГМО, корисне чи шкідливе


Одні люблять ГМО, інші їх ненавидять. На чиїй би ви не були стороні, трохи знань не зашкодить. Розглянемо аргументи за і проти цієї спірної науки.

Хоча в новинах і на полицях супермаркетів вони вже багато років, генетично модифіковані організми (ГМО), як і раніше залишаються темою для гарячих дискусій. У ГМО є обожнювачі і затяті противники. Одні бачать в ГМО їжу для мільйонів голодних людей. Інші вважають їх катастрофічною загрозою для наших організмів і навколишнього середовища. Щоб остаточно заплутатися, пошукайте в Інтернеті і знайдіть безліч статей і наукових доповідей, що підтверджують правоту кожної зі сторін.


Тому, давайте почнемо з азів.


Що таке ГМО, і чому деяким людям вони подобаються?


Ідея створення нових видів рослин не нова. Людство займалося селекцією для отримання нових сортів з бажаними властивостями протягом більш ніж 14 000 років. Нові види, як правило, створювалися традиційними методами: висаджуванням насіння, зібраних з рослин з оптимальними характеристиками, штучним схрещуванням або перехресним запиленням різних рослин, щепленням одного сорту або виду рослин до іншого. Рослини модифікували, і продовжують модифікувати, з допомогою мутаційної селекції, при якій культуру насіння піддають дії радіації або сильних хімічних мутагенів. В результаті виходить безліч випадкових генетичних мутацій, з яких селекціонери вибирають сорти з бажаними властивостями. Хоча це може здатися дуже дивним методом виведення нових сортів, багато садових та декоративних рослин були отримані саме подібним чином з 1930-х років.

Перенесемося в наші дні. Сьогодні рослини модифікують за допомогою технології рекомбінантних ДНК, процесу, який лежить в основі ГМО. Цей процес, який відбувається на молекулярному рівні, дає можливість селекціонерам вводити специфічні гени (з інших видів або сортів рослин, і навіть гени тварин) в рослину буквально по одному гену за раз. Технологія ГМО дозволяє вченим змінювати характеристики рослин цілеспрямовано, кардинально, контрольовано і дуже швидко.

На захист ГМО потрібно сказати, що сьогодні селекціонери можуть створювати рослини, яким потрібно менше води, які ростуть в засолених грунтах, стійкі до комах, інсектицидів і гербіцидів. Технологія ГМО обіцяє вигоди і споживачам, прикладом тому служать сорти яблук і томатів з відкладеним дозріванням.

Такі врожаї ГМО можна зібрати, упакувати, занурити в контейнери і доставити на полиці магазинів в повному соку, не переспівшими. За допомогою ГМО можна також збільшити врожайність і підвищити поживну цінність продуктів. Рис «Голден» — ГМО культура, синтезуюча бета-каротин, який може попереджати розвиток дефіциту вітаміну А у людей в країнах, що розвиваються.


Що поганого в ГМО?


Дискусії про ГМО надзвичайно багатогранні. Люди не погоджуються з визначенням ГМО, сперечаються про те, як їх маркувати, і чи потрібно взагалі це робити, висловлюють побоювання безпеки самих ГМО технологій. У США розвиток і поширення культур ГМО контролюється, хоча багато хто вважає ступінь державного контролю недостатнім. Для шанувальників органічних продуктів варто зауважити, що Міністерство сільського господарства США (USDA) забороняє фермерам «органикам» вводити гени будь-яких сортів у свої культури.

Великий табір противників ГМО дотримується точки зору, що генетично модифіковані рослини «неприродні», і ми не знаємо, як вони впливають на людину і навколишнє середовище. Хоча ГМО стали одним із джерел їжі більше 20 років тому, віддалені наслідки застосування технологій генної інженерії, за великим рахунком, нам невідомі. Противники ГМО стверджують, що нові рослини, швидше за все, куди токсичніші традиційних культур. Вони кажуть, що ГМО підвищують ризик розвитку алергічних реакцій та інших проблем зі здоров'ям, а також можуть привести до появи лякаючого різноманітності форм життя. Але головне побоювання в тому, що повсюдне поширення ГМО може привести до непередбачуваних і руйнівних наслідків. Деякі ГМО, наприклад, стійкі до гербіцидів, якими фермери обробляють поля, щоб контролювати ріст бур'янів. Але коли фермери постійно розпилюють один і той же гербіцид, це веде до появи «супер буряну», який вже не можна вбити цим хімікатом. Якщо оброблений урожай не промивати, гербіцид може потрапити в організм людини і викликати проблеми зі здоров'ям. У декількох дослідженнях на мишах доведено, що деякі гербіциди провокують хвороби печінки, нирок або і того, і іншого. Якщо корів або овець годують ГМО рослинами, пестициди можуть акумулюватися в м'ясі і молочних продуктах, які ми споживаємо. Противники ГМО також стурбовані тим, що нові рослини можуть викликати нові, непередбачувані алергічні реакції.

Нарешті, критики попереджають, що генетично модифіковані рослини можуть схрещуватися з дикими видами і передавати їм стійкість до гербіцидів. Уявіть, якщо пилок з ГМО рослини, що містить інсектицид, опилить дику рослину, яка служить їжею для певних видів комах. Наступні покоління дикої рослини можуть містити той же інсектицид, отрута для майбутніх поколінь тих самих комах, що призведе до вимирання цілих видів.


Що робити споживачеві?


Якщо ви стурбовані безпекою ГМО продуктів, найкраще, що можна зробити, це бути добре поінформованим. Знайдіть джерела, які представляють організації, що виступають за і проти ГМО. Уважно вивчайте продукти з гучними гаслами на етикетці. "Органічні печива без ГМО" можуть бути під зав'язку наповнені цукром і марними речовинами, як і будь-які інші тістечка.

Правда в тому, що як би сильно ви не намагалися, практично неможливо уникнути всіх потенційних харчових загроз сучасного світу. ГМО, швидше за все, нікуди не дінуться, так що найкраща стратегія на сьогоднішній день — бути в курсі, що відбувається і вибирати продукти, які відповідають вашим стандартам. Робіть все, що від вас залежить, і намагайтеся прибирати або мінімізувати вплив інших, добре вивчених загроз для здоров'я — куріння, зловживання цукром, дефіцит фізичної активності.




Інші статті по темі :






Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації