Що таке вуглеводы?
Вуглеводи - це один з трьох найважливіших макро нутрієнтів, що потрапляють в людський організм з їжею. Разом з білками і жирами вуглеводи забезпечують організм людини поживним паливом. Але якщо білки у більшій частині беруть участь в метаболічних реакціях в якості будівельних матеріалів, то вуглеводи і жири значною мірою підтримують енергетичну складову цього процесу. По суті, вони є незамінним джерелом поживної енергії для усього організму.
Забезпечуючи необхідною енергією усі хімічні реакції, що протікають в організмі, вуглеводи активно беруть участь в підтримці життєдіяльності організму. З цієї причини в раціоні людини потрібна присутність вуглеводів. У раціоні ж людини, що займається важкою фізичною працею, доля споживаних вуглеводів має бути істотно вища - ця необхідна умова для підтримки високого рівня фізичної активності і здатності виконувати роботу.
Для тих, що займаються силовими видами спорту, такими як бодібілдінг, пауерліфтинг і важка атлетика, вживання великої кількості вуглеводів є основним завданням в харчуванні, адаптованого під тренувальні умови. Енергія, виробляеться організмом з вуглеводів, що поступають,і йде на підтримку високого рівня енергетичних витрат активно тренуючого атлета. Без належної кількості вуглеводів буде важко досягти необхідного рівня фізичної працездатності на тренуваннях, а також забезпечити потреби організму по підтримці власної життєдіяльності.
Вуглеводи бувають різні - складні і прості. Перші від других відрізняються складнішою молекулярною структурою. Складні вуглеводи складаються з довгих молекул, прості - з їх фрагментів. Саме з цієї причини прості вуглеводи, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт людини, здатні засвоюватися на порядок швидше за складних своїх побратимів, швидко підвищуючи рівень глюкози в крові. У свою чергу, процес переварювання і засвоєння складних вуглеводів вимагає більшого часу, що дозволяє підтримувати рівень цукру в крові триваліший час, без різких підйомів і спадів.
Варто відмітити, що для класифікації відомих вуглеводів використовують так званий глікеміческий індекс (ГІ) - чим він вищий, тим швидше прийом такого вуглеводу здатний підняти рівень цукру в крові. При цьому прості вуглеводи відрізняються не лише швидким підвищенням концентрації глюкози, але і таким же швидким її спадом, що відбувається через десятки хвилин після прийому нескладного вуглеводу. Складні вуглеводи мають низький ГІ і підтримують організм енергією упродовж декількох годин.
Людському організму потрібні, як складні, так і прості вуглеводи. І ті і інші потрібні для нормального забезпечення усіх систем і органів енергією. Наприклад, декілька десятків грам глюкози (простого вуглеводу) потрібно для підтримки нормальної діяльності головного мозку людини щодня. Складні вуглеводи разом з іншим дозволяють підтримувати на належному рівні фізичні здібності нашого тіла.
У бодібілдінгу основний акцент зміщений у бік складних вуглеводів - вівсянка, гречка, рис, макарони, хліб с пшениці грубого помолу, - які повинні поступати з їжею кілька разів в день. Простим вуглеводам - цукор, мед, ягоди і фрукти, варення, крохмаль, білий хліб - відведена особлива роль - для найкращої їх переробки організмом - і для власних потреб і для потреб масса наборного тренінгу - їх вживання має бути переважно з ранку, після пробудження і відразу після завершення чергового тренування.
Інші статті по темі :
|