Глюкоза у бодібілдінгу
Глюкоза (декстроза, "виноградний цукор") - є присутнім в соку багатьох ягід і фруктів, у тому числі у винограді, чому і з'явилася назва цього виду цукру. Глюкоза є шести атомним цукром (гексозу). Для організму людини вона є основним універсальним джерелом необхідної енергії для забезпечення правильного процесу метаболізму. Усі клітини живих організмів засвоюють і переробляють глюкозу. В той же час, здатність черпати енергію з інших джерел, наприклад, з гліцерину, молочної кислоти, фруктози або вільних жирних кислот, можуть далеко не усі організми, а лише окремі види.
Глюкоза в клітинах організму піддається процесу гліколізу, що дозволяє отримувати енергію у виді АТФ. Більшість відмінних від декстрози джерел енергії можуть безпосередньо конвертуватися в глюкозу з печінки. Наприклад, багато вільних жирних кислот, амінокислоти, молочна кислота, гліцерин, аланин і інші. Процес утворення гексозы з інших з'єднань в печінці називають глюконеогенезом. У зв'язку з величезною важливістю підтримки оптимального рівня цукру в крові, у багатьох живих істот, у тому числі і людини, існує система гормональної регуляції параметрів вуглеводного обміну. При цьому рівень глюкози в крові знижує лише єдиний гормон - інсулін.
Якщо ви займаєтеся атлетикою, пам'ятайте, що вам необхідно уникати прийому глюкози і продуктів, які у великій кількості містять простий цукор, оскільки вони приводять в роботу процес утворення жиру.
Інші статті по темі :
|