Протеїн і ріст м'язів
Незважаючи на величезний обсяг інформації в мережі, питання про необхідність споживання білка, і зокрема такої спортивної добавки як протеїн, залишається відкритим. Давайте розбиратися разом.
Протеїн з англійської це білок. Ні більше, ні менше. Саме цей нутрієнт - основа наших тканин, в тому числі і м'язів. Іншими словами, це основний будівельний матеріал. Хочеш м'язи-споживай достатню кількість білка для їх зростання. І, на жаль, якщо споживання білка нижче норми, це може стати основною проблемою відсутності прогресу в рості м'язів. Найбільша кількість якісного "протеїну" міститься в продуктах тваринного походження: яйця, м'ясо, риба, морепродукти, молочна і кисломолочна продукція. Так само, білок міститься в продуктах рослинного походження: соя, бобові, сочевиця, і так далі. Але білок продуктів рослинного походження має дисбаланс в амінокислотному складі.
Амінокислоти - це те, з чого і складається білок. Кількість і баланс цих амінокислот - запорука успіху в наборі м'язової маси. Умовно кажучи, білки тваринного походження мають хороший баланс амінокислот, а білки рослинного походження - поганий. Так, Всесвітньою асоціацією охорони здоров'я, ідеальним джерелом білка, був визнаний білок курячого яйця. А після нього-інші тваринні білки. Саме тому, для росту м'язів, основою раціону рекомендується приймати саме білки тваринного походження.
А тепер головне питання: навіщо для росту м'язів потрібен протеїн (спортивна добавка), якщо білок можна отримати зі звичайної їжі?
Справа в тому, що для успішного набору м'язової маси, необхідно споживати 1,5 - 2 г білка на 1 кг. власної ваги. Тобто, якщо ви важите 80 кг., то вам потрібно споживати приблизно 120-160 г білка на добу. Такий обсяг протеїну міститься приблизно в 1 кг курки. Але якщо врахувати біологічну доступність курки, то з цих 160 г., ви засвоїте грамів 120-130 (в кращому випадку). Справа в тому, що крім самого білка, курка має і грубе м'язове волокно, яке потрібно переварити, щоб дістатися до самого протеїну. Таким чином, чим більше ви їсте і завантажуєте шлунково-кишковий тракт, тим складніше засвоїти той білок, який Ви отримуєте з натуральних продуктів. Саме тому, протеїн вважається однією з головних добавок для набору м'язової маси.
Протеїн - це концентрат білка, який ідеально засвоюється, і компенсує відразу значну частину денної норми. Припустимо, якщо ви випили пару порцій по 25 г протеїну, то вам залишається отримати зі звичайної їжі вже не 160 г, а близько 100 г білка, що значно простіше.
Іншими словами, спортивна добавка "протеїн", дозволяє вам отримувати достатню кількість білка для росту м'язів, без необхідності їсти курку і сир кілограмами. Про це якість білка в протеїні, найчастіше, значно вище ніж в "натуральних" продуктах.
Типи протеїнів для росту м'язів:
Види сироваткового протеїну:
- концентрат-зазвичай, до 85% білка на 100 г продукту;
- ізолят-зазвичай, від 85% і вище (засвоюється трохи швидше ніж концентрат);
- гідролізат - той же ізолят, але з частково розщепленим білком до амінокислот (засвоюється максимально швидко. Рекомендується, в основному, тільки тим, у кого є проблеми із засвоєнням білка).
В цілому, найпоширеніший і найпростіший вид протеїну - це сироватковий. Саме він володіє і відмінним амінокислотним складом, і швидко засвоюється, і коштує недорого.
Серед усього різноманіття протеїнів для росту м'язів можна виділити наступні флагмани на ринку спортивного харчування, які легко можна знайти в інтернеті:
Optimum Nutrition, Gold Standard, 100% Whey
California Gold Nutrition, SPORT
ON 100% Whey Gold Standard. Виробник славиться своїм найсуворішим контролем якості: єдиний представник спортивного харчування з власними потужностями виробництва, 25% сироватки при закупівлі не проходять вимоги. Сама добавка-еталон в області спортхарчу. Саме на цього виробника і його продукт рівняються всі інші. На одну порцію в 30 г ми отримуємо 24 г білка, всього 3 г вуглеводів (з яких тільки 1 г цукру) і 1 г жирів. Матриця-суміш ізоляту і концентрату сироватки.
California Gold Nutrition, SPORT-це бренд, до якого пред'являються досить високі вимоги за якістю.
Інші статті по темі :
|