СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Користь яблука


Яблуня родом з Центральної Азії. Зараз рослину вирощують повсюдно. Культивовані сорти вибирають в залежності від кліматичних умов.

У 100 г яблук – 52 ккал. В їх складі: до 85% води, незначна кількість білка і жиру, клітковина, вітаміни В9, К, С, кальцій, магній, фосфор, калій, цинк, залізо, мідь, натрій, бор. У невеликій кількості присутні тіамін, ніацин, рибофлавін, вітаміни В5, В6 і Е.


Переваги яблук для здоров'я


Яблуко, унікальний у своєму роді фрукт, який допомагає боротися з багатьма захворюваннями в людському організмі, насичуючи його корисними мікро і макроелементами. Давайте нижче розбиратися про всі його переваги.


Протизапальна активність


Яблука включають феноли, флавоноїди і каротиноїди – сполуки, що допомагають боротися з хронічними захворюваннями, що запобігають рак. Крім того, регулярне споживання в своєму раціоні харчування яблук, є профілактикою багатьох аутоімунних захворювань.

Очищають артерії, погашають запальні реакції, захищають від негативного впливу окисного стресу.

Саме завдяки наявності поліфенолів (природні антиоксиданти) в шкірці, яблука здатні боротися із запальними процесами, що відбуваються в кишечнику, за рахунок пригнічення активності запальних Т-клітин (Т-лімфоцитів) – такий висновок зробили вчені з США, опублікувавши свою наукову працю в популярному журналі Journal of Leukocyte Biology.


Наявність клітковини


В середньому плоді яблука - близько 15 грам клітковини (харчових волокон), з них майже 4 г розчинних волокон, інші не розчинні. Розчинна клітковина (пектин і інулін) нормалізує кров'яний тиск, підтримує серцево-судинну систему в здоровому стані, знижуючи рівень холестерину. Також останні дослідження кажуть, що пектин знижує ризик виникнення онкологічних захворювань і хвороби Альйцгемера.

Інулін оздоровлює мікрофлору кишечника, позбавляє людину від здуття, запорів, печії, будучи за своєю природою природним пробіотиком.

Чи не розчинна клітковина (лігніни, лігнани, целюлоза, геміцелюлоза), тобто не перетравлюється в організмі, грає не менш важливу роль в життєдіяльності, а саме:


  • очищає печінку, сприяє її регенерації
  • має протипухлинну дію
  • покращує травлення, стимулює перистальтику кишечника
  • зменшує зашлакованість стінок кишечника
  • нормалізує рівень цукру і холестерину в крові (нарівні з розчинною клітковиною) Крім того, збільшуючись в обсязі, клітковина насичує, допомагаючи контролювати апетит.

Активізація травлення


Яблука оздоровлюють всі складові травного тракту. Фітонутрієнти входять до складу яблука (один з головних знаходиться в шкірці — кверцетин) приймати організм, допомагаючи збалансувати рівень рН, захищають організм від шкідливих бактерій, зміцнюють імунітет. Завдяки наявності клітковини усувають запор. Пектин, що входить до складу яблук, є природним діуретиком, виводить зайву рідину, покращує травлення, очищає кров від шкідливих речовин, що зв'язує жири в травному тракті (включаючи «поганий» холестерин), токсини, важкі метали, жовчні кислоти і сприяє їх виведенню.


Допомога в схудненні


При високій вітамінній цінності плоди низькокалорійні, складаються в основному з води і клітковини. Розщеплюють і виводять жири, підтримують стабільним рівень цукру в крові, розганяють метаболізм.


Популярні кислі сорти яблук:


  • Семеринка
  • Білий Налив
  • Антонівка
  • Бессемянка
  • Велсі
  • Пінк Леді
  • Гренні Сміт

Людям, які стежать за своєю фігурою, рекомендуємо вибирати кислі яблучка, в них менше цукру, а значить і менше калорій. Крім того, клітковина має таку важливу властивість для активних людей, як прискорення виведення молочної кислоти, а це означає, що процес відновлення і аеробні тренування (біг, скакалка, стрибки, плавання та інше) будуть проходити ефективніше.

А також, не забувайте, що на переробку клітковини, організм витрачає пристойну кількість калорій, часом набагато більше, ніж сам їх отримує з продукту, ось і виходить, їж і худнеш. Краса! Однак не варто сильно радіти, на одному тазику з яблуками довго не протягнете, все повинно бути збалансовано в меню, по жирах, білках і вуглеводам. А яблуко в цьому випадку, чудовий корисний фрукт для схуднення, надає відчуття ситості, і збагачує організм мікро і макроелементами.


Джерело антиоксидантів


За концентрацією фенольних сполук яблука - на другому місці серед фруктів і ягід (після журавлини). Є в них кверцетин, флоризин, катехіни, хлорогенова кислота.

З'єднання перешкоджають проліферації (розростанню) ракових клітин. Їдять їх переважно разом з шкіркою, в ній максимальна кількість антиоксидантів (в 6 разів більше ніж в м'якоті) і корисних жирних кислот.


Підтримка серця


Пектин природним чином коригує рівень холестерину, покращує ліпідний профіль. Поліфеноли позитивно впливають на кардіомаркери (білки надходять в кров, при травмі органів порожнистих м'язів, на початковому етапі захворювання).

Яблука мають властивості гіпотензивних препаратів, тобто знижують рівень кров'яного тиску.




Інші статті по темі :





Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації