Користь яблука
Яблуня родом з Центральної Азії. Зараз рослину вирощують повсюдно. Культивовані сорти вибирають в залежності від кліматичних умов.
У 100 г яблук – 52 ккал. В їх складі: до 85% води, незначна кількість білка і жиру, клітковина, вітаміни В9, К, С, кальцій, магній, фосфор, калій, цинк, залізо, мідь, натрій, бор. У невеликій кількості присутні тіамін, ніацин, рибофлавін, вітаміни В5, В6 і Е.
Переваги яблук для здоров'я
Яблуко, унікальний у своєму роді фрукт, який допомагає боротися з багатьма захворюваннями в людському організмі, насичуючи його корисними мікро і макроелементами. Давайте нижче розбиратися про всі його переваги.
Протизапальна активність
Яблука включають феноли, флавоноїди і каротиноїди – сполуки, що допомагають боротися з хронічними захворюваннями, що запобігають рак. Крім того, регулярне споживання в своєму раціоні харчування яблук, є профілактикою багатьох аутоімунних захворювань.
Очищають артерії, погашають запальні реакції, захищають від негативного впливу окисного стресу.
Саме завдяки наявності поліфенолів (природні антиоксиданти) в шкірці, яблука здатні боротися із запальними процесами, що відбуваються в кишечнику, за рахунок пригнічення активності запальних Т-клітин (Т-лімфоцитів) – такий висновок зробили вчені з США, опублікувавши свою наукову працю в популярному журналі Journal of Leukocyte Biology.
Наявність клітковини
В середньому плоді яблука - близько 15 грам клітковини (харчових волокон), з них майже 4 г розчинних волокон, інші не розчинні. Розчинна клітковина (пектин і інулін) нормалізує кров'яний тиск, підтримує серцево-судинну систему в здоровому стані, знижуючи рівень холестерину. Також останні дослідження кажуть, що пектин знижує ризик виникнення онкологічних захворювань і хвороби Альйцгемера.
Інулін оздоровлює мікрофлору кишечника, позбавляє людину від здуття, запорів, печії, будучи за своєю природою природним пробіотиком.
Чи не розчинна клітковина (лігніни, лігнани, целюлоза, геміцелюлоза), тобто не перетравлюється в організмі, грає не менш важливу роль в життєдіяльності, а саме:
- очищає печінку, сприяє її регенерації
- має протипухлинну дію
- покращує травлення, стимулює перистальтику кишечника
- зменшує зашлакованість стінок кишечника
- нормалізує рівень цукру і холестерину в крові (нарівні з розчинною клітковиною) Крім того, збільшуючись в обсязі, клітковина насичує, допомагаючи контролювати апетит.
Активізація травлення
Яблука оздоровлюють всі складові травного тракту. Фітонутрієнти входять до складу яблука (один з головних знаходиться в шкірці — кверцетин) приймати організм, допомагаючи збалансувати рівень рН, захищають організм від шкідливих бактерій, зміцнюють імунітет. Завдяки наявності клітковини усувають запор. Пектин, що входить до складу яблук, є природним діуретиком, виводить зайву рідину, покращує травлення, очищає кров від шкідливих речовин, що зв'язує жири в травному тракті (включаючи «поганий» холестерин), токсини, важкі метали, жовчні кислоти і сприяє їх виведенню.
Допомога в схудненні
При високій вітамінній цінності плоди низькокалорійні, складаються в основному з води і клітковини. Розщеплюють і виводять жири, підтримують стабільним рівень цукру в крові, розганяють метаболізм.
Популярні кислі сорти яблук:
- Семеринка
- Білий Налив
- Антонівка
- Бессемянка
- Велсі
- Пінк Леді
- Гренні Сміт
Людям, які стежать за своєю фігурою, рекомендуємо вибирати кислі яблучка, в них менше цукру, а значить і менше калорій. Крім того, клітковина має таку важливу властивість для активних людей, як прискорення виведення молочної кислоти, а це означає, що процес відновлення і аеробні тренування (біг, скакалка, стрибки, плавання та інше) будуть проходити ефективніше.
А також, не забувайте, що на переробку клітковини, організм витрачає пристойну кількість калорій, часом набагато більше, ніж сам їх отримує з продукту, ось і виходить, їж і худнеш. Краса! Однак не варто сильно радіти, на одному тазику з яблуками довго не протягнете, все повинно бути збалансовано в меню, по жирах, білках і вуглеводам. А яблуко в цьому випадку, чудовий корисний фрукт для схуднення, надає відчуття ситості, і збагачує організм мікро і макроелементами.
Джерело антиоксидантів
За концентрацією фенольних сполук яблука - на другому місці серед фруктів і ягід (після журавлини). Є в них кверцетин, флоризин, катехіни, хлорогенова кислота.
З'єднання перешкоджають проліферації (розростанню) ракових клітин. Їдять їх переважно разом з шкіркою, в ній максимальна кількість антиоксидантів (в 6 разів більше ніж в м'якоті) і корисних жирних кислот.
Підтримка серця
Пектин природним чином коригує рівень холестерину, покращує ліпідний профіль. Поліфеноли позитивно впливають на кардіомаркери (білки надходять в кров, при травмі органів порожнистих м'язів, на початковому етапі захворювання).
Яблука мають властивості гіпотензивних препаратів, тобто знижують рівень кров'яного тиску.
Інші статті по темі :
|