СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Як правильно перевірити наявність білку


Незважаючи на те, що шанси купити підроблене спортивне харчування в поважаючому себе магазині дорівнюють шансам зустріти живого динозавра, вийшовши в ранці на вулицю, ніколи не зникнуть бажаючі власними руками (очима, язиком або іншою частиною тіла) що- небудь перевірити. Найбільш частою жертвою перевірок, які зазвичай нагадують шаманство, мало перехресний з науковими методами, стає сивороточний протеїн. Якщо ви все таки хочете влаштувати експериментальну лабораторію у себе на кухні, проводіть експерименти грамотно і не йдіть на поводу в оману. Так ви збережете нерви і час, як собі, так і вашим продавцям
спортивного харчування)

Отже, начнем. Ви прийшли на кухню з щойно купленою банкою жаданого продукту.


Що будемо робити?


1. Насипте пів черпака порошку в рот і спробуйте прожувати. Якщо перший вашим бажанням після цього дії буде піти почистити зуби, то білок там точно є. Сухий протеїн прилипає до зубів, а не розчиняється у роті без сліду.

2. Тепер побудемо кулінаром. Візьміть каструлю і залийте туди попередньо приготовану в шейкері (так ефективніше розчиниться) порцію протеїну. Поставте на середній вогонь і спостерігайте. Надзвичайно типовою помилкою є переконаність у тому, що "справжній" протеїн повинен згорнутися при додаванні окропу. Ні, не повинен, занадто короткочасний вплив високої температури, особливо для сироваткового білка. Додавання кип ятка в порошок абсолютно ніяк вам не допоможе зрозуміти про його склад. Для того, щоб сироватковий білок згорнувся, його необхідно варити при температурі близько 95 - 100 градусів, причому не менше 2 хвилин. Під час цього "експерименту" розчин сироватка спочатку стане більш каламутним, потім білок почне збиратися в невеликі білі згустки на поверхні розчину і осідати на дно металевого посуду грудками, знімаються ложкою і мають смак, який нагадує смак молочної пінки. Крім того, на здатність білка денатурувати заснований і спосіб зі струшуванням розчин чистого білка дасть густу рясну піну. Однак цей спосіб працює тільки для чистого протеїну (а не продукту спортивного харчування), так як практично в будь-яку протеїнову суміш, призначені для продажу в магазинах спортивного харчування, додані піногасники.

3. Шейкер, в якому ви готували протеїновий коктейль для попереднього пункту, поставте в тепле місце. Те, що зазвичай відбувається з забутим з вечора в сумці шейкером, теж побічно говорить про вміст білка в порошку гниття білка супроводжується вкрай характерним запахом. Продукти, які не містять білка, такого запаху не дають.

4. Якісна реакція на білок. Любителям хімічних експериментів, що мають запаси побутової хімії будинку, можна про запропонувати провести якісну реакцію на білок, що має назву "біуретової". Для її проведення необхідно взяти гідроксид натрію (наприклад, розчин для прочищення труб - ОБЕРЕЖНО! Їдкий луг! Працювати тільки з використанням захисних засобах! - котрий не містить нічого, крім NaOH бажано, 10% розчин) і мідний купорос.

Приготуйте напівпрозорий розчин білка, додайте трохи лугу (1: 1 за об'ємом) і 2-3 краплі розчину мідного купоросу. При наявності білка в розчині забарвлення стане фіолетовим, Для контролю в сусідній пробірці проведіть дослід з будь-яким іншим схожим розчином, який точно не містить білок.

5. Тест-смужки. Ще одна знахідка для експериментатора. В даний час досить доступним товаром є тест-смужки для експрес-діагностики деяких параметрів.В тому числі, тест-смужки для аналізу сечі, багато параметричні або для аналізу на білок, які цілком можна використовувати для виявлення протеїну в розчині. Для експерименту розведіть 10 грам протеїнової суміші в літрі чистої води. Використовуйте тест-смужку згідно інструкції і порівняйте колір забарвлення поля "білок" з еталонною. При наявності білка в розчині індикаторне поле змінить забарвлення. В принципі, отриманий колір можна навіть приблизно використовувати для оцінки вмісту протеїну в суміші 10 грам, однак розрахунок буде не зовсім точним із-за різної чутливості даного індикатора до різних типів білків.




Інші статті по темі :






Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації