СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Протеїнові суміші


Протеїнові суміші забезпечують м'язи амінокислотами, а також покращують їх ріст і відновлення після тренувань

Нещодавно проведене дослідження, опубліковане в The Journal of Nutrition, демонструє позитивні ефекти споживання протеїнових сумішей на синтез м'язового протеїну після тренування. Це перший у своєму роді експеримент був проведений вченими Медичного Відділення Університету Техасу. В ході роботи використовувалися соєвий і сироватковий протеїн, а також казеїн, суміш яких споживалася учасниками експерименту відразу ж після інтенсивного тренування з додатковою вагою. Амінокислотні профілі цих типів протеїну є взаємодоповнюючими, крім того, відомо, що ці види протеїну мають різну швидкість засвоєння (вивільнення амінокислот). Таким чином, в порівнянні з поодиноким джерелом протеїну в результаті споживання протеїнової суміші спостерігалася триваліша доставка амінокислот до м'язів і прискорений синтез м'язового протеїну.

"Джерела протеїну високої якості містять в собі усі незамінні амінокислоти, а також мають індивідуальні характеристики, що забезпечують унікальну перевагу для м'язового росту", - стверджує Блейк Расмуссен, лікар фізіології, тимчасовий завідувач кафедри харчування і метаболізму, а також головний автор цієї роботи. - Між іншим, це перше дослідження, в ході якого були вивчені ефекти поєднання соєвого протеїну з молочними, - сироватковим протеїном і казеїном - на збільшення сухої маси тіла".

Склад використаної в цьому експерименті протеїнової суміші був вибраний на підставі результатів нещодавно опублікованого доклінічного дослідження, в ході якого ця суміш показала прискорений синтез протеїну скелетних м'язів після їди у щурів в порівнянні із споживанням одного лише соєвого або сироваткового протеїну. Клінічне дослідження на людині є першим, таким, що показало, що соєво-молочна протеїнова суміш (25 відсотків соєвого ізоляту, 25 відсотків сироваткового ізоляту і 50 відсотків казеїну) здатна стимулювати м'язовий ріст подібно до сироваткового протеїну за допомогою прискорення синтезу м'язового протеїну і ініціації росту м'язових клітин. Крім того, ця суміш показала ефект збільшення анаболічного вікна (тобто, вона збільшила тривалість прискореного синтезу м'язового протеїну з моменту закінчення тренування) в порівнянні з прийомом одного лише сироваткового протеїну.

Використані в ході експерименту коктейлі містили приблизно 20 грам протеїну - або соєво-молочну суміш, або сироватковий - при цьому в обох коктейлях містилася однакова кількість лейцину, ключової амінокислоти в сигнальних механізмах м'язових клітин, регулюючих швидкість синтезу м'язового протеїну. Коктейлі випивалися відразу після високо інтенсивного тренування ніг з додатковою вагою. Потім у кожного учасника дослідження були отримані зразки м'язових тканин ніг з метою визначення змін в синтезі м'язового протеїну (у спокої, опісля три і п'ять годин після тренувальної сесії). У цьому рандомізованому експерименті, проведеному по подвійному сліпому методу, взяло участь 19 здорових молодих чоловіків.

"В ході раніше проведених досліджень були вивчені лише окремі поодинокі джерела протеїну, які, до того ж, ніхто не порівнював за вмістом лейцину, амінокислоти з розгалуженим ланцюжком, що має анаболічні ефекти, яка, як припускають, запускає синтез м'язового протеїну. Результати нашого дослідження з використанням однакової кількості лейцину в обох коктейлях показують, що соєво-молочна протеїнова суміш сильніше стимулює синтез м'язового протеїну під час початкового етапу відновного періоду і навіть пізніше через тривалий час після тренування в порівнянні із споживанням лише одного джерела протеїну, сироваткового, який прискорює синтез м'язового протеїну лише на короткий час після закінчення тренування", - заявляє Пол Рейди, провідний автор дослідження.

Для стимуляції після тренувального синтезу м'язового протеїну ефективні такі типи протеїну, як молочні (казеїн і сироватковий), соєвий, яловичий і яєчний. Це дослідження демонструє, що після тренувальне споживання напою, приготованого з соєво-молочної протеїнової суміші, здатне збільшити тривалість вступу амінокислот до м'язів, поліпшити сигнальні механізми м'язових клітин і прискорити синтез протеїну скелетних м'язів.

Крім того, це збільшення розмірів анаболічного вікна може виявитися перевагою для м'язів літніх людей.

"На сьогодні немає ніяких інших досліджень, що вивчали суміші різних джерел протеїну і їх ефекти на синтез м'язового протеїну. Здорові м'язи потрібні не лише молодим і активним людям подібно до учасників нашого експерименту, але і літнім. Роль протеїну в здоров'ї м'язів є ключовою сферою інтересів нашої компанії, - говорить Ратна Мукхерджи, доктор фізіології, керівник дослідницької групи з питань дієтології в компанії Solae/DuPont Nutrition & Health. Ця публікація підтверджує те, що обговорювалося на різних наукових конференціях в 2012 році позитивні ефекти споживання протеїнових сумішей".




Інші статті по темі :






Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації