СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Шкідливість генномодифікованих продуктів


Генно модифіковані організми або ГМО, це бактерії, овочі, фрукти, рослини і тварини, в гени яких вбудовані сторонні гени. Так, наприклад, в ген картоплі імплантували ген скорпіона, і комахи шкідники обходили овоч стороною. Полуниця з морозостійким геном полярної камбали не боїться заморозків. Виростити такі культури стає набагато простіше, а ось про користь говорити не доводиться.

Продукти з чужими трансгенами потрапляючи в організм, можуть привести до серйозних наслідків. Потрапляючи в кишковик, трансгени мають властивість вбудовуватися в гени мікроорганізмів що мешкають в кишковику. Клітини мутують і з часом можуть перетворитися в онкологічні. Крім того в кишковику знаходиться багато клітин імунної системи, які нейтралізують всілякі збудники і шкідливі бактерії.

гмо продукти

ГМО викликають збої в імунній системі організму, а коли вона слабшає, організм стає вразливий для багатьох хвороб. Але імунна система реагує на сторонній білок продуктів з трансгенами. Імунні клітини намагаються захистити організм, тому виникають алергічні реакції від висипу, до утруднення дихання. В Україні заборонено вирощувати такі продукти, але ввозити сировину і самі генно-модифіковані продукти можна. США - країна лідер з виробництва ГМ продуктів. Якісь продукти заборонені до ввезення, але перевірити усіх їх неможливо. Згідно ст.10 закону України "Про захист прав споживачів" від 07.09.92 р. виробник зобов'язаний вказувати на упаковці якщо доля трансгенів перевищує 0,9%. Проте не завжди на упаковці стоїть напис "містить ГМО".

Чим небезпечні ГМО для здоров'я Французькі учені близько двох років годували піддослідних щурів генно-модифікованою кукурудзою, Внаслідок чого тіла звіряток покрили величезні пухлини. Деякі пухлини досягали розміру з волоський горіх. Учені припускають, що ГМ продукти можуть викликати рак і у людини, адже біохімічні процеси в тілах людей і лабораторних тварин відбуваються аналогічно. Що робити, як не купити продукти з прихованими ГМ компонентами. Відмовитися від м'ясних напівфабрикатів. У сосиски, фарш і ковбаси часто додають сою. Висока вірогідність, що ця соя може виявитися генномодифікованою. Купуючи фрукти і овочі, вибирайте ті, які виглядають натуральнішими.

Продукт, що виглядає, як виставковий зразок, усе, як на підбір, можуть бути вирощені з використанням генної інженерії. Те ж з сухофруктами. Висохлі плоди виглядають не дуже красиво. Для надання товарного вигляду, гладкості їх можуть обробити маслами і з ГМ-добавками. Звичайний білий цукор роблять з цукрового буряка. Він також може потрапити в список ГМ-продуктів. Замініть цукор медом (не імпортним, а місцевим!), все одно солодкі калорії порожні і не несуть ніякої користі організму. Вивчайте етикетки продуктів.

Часто трансгенна сировина прихована в різних добавках. Багато, харчових добаовк отримують з ГМ-сої, ГМ- кукурудзи, ГМ- крохмалу. Приховані ГМО можуть бути в продуктах, вироблюваних із застосуванням трансгенів. У яких добавках в принципі можуть міститися генномодифіковані компоненти.


Е-101, Е-101A, E - 150, Е-153, Е-160D, Е-161C, Е-308-9, Е-322, Е - 471, Е - 472A, Е - 473, Е - 475, Е - 476D, Е - 477, Е - 479A, Е - 570, Е - 572, Е - 620, Е - 621, Е - 622, Е - 624, Е - 625, Е - 633, Е - 951. генномодифікована їжа, ГМО.


Так наприклад, з трансгенної сої отримують соєву олію, рослинні жири. Їх додають в печиво, чіпси, тістечка і інші солодощі, а також соєві соуси і кетчуп.

З кукурудзяного крохмалу отримують білий порошок мальтодекстрин. Якщо крохмаль генно-модифікований, то добавки також виходять ГМ. Такі добавки використовують в зупах швидкого приготування, розчинних пюре, і дитячому харчуванні. Звичайно, зовсім не обов'язково, що продукт використаний на основі ГМ сировини. Але і таку вірогідність виключати не варто. З крохмалю роблять підсолоджувачі, у тому числі го можуть виготовити і з генно-модифікованої кукурудзи.

Глюкозний сироп (патоку) додають в газовані напої, фастфуд, солодкі батончики, шоколадки, морозиво і інші солодощі. Штучний замінник цукру аспартам також може бути виготовлений за допомогою трансгенних бактерій. Аспартам додають в жувальну гумку, газовані напої, соуси, кетчупи, тістечка і ін. Зовсім не обов'язково, що ці продукти виготовляють із застосуванням ГМ добавок. Але у багатьох продуктах окрім ГМО містяться і інші речовини не корисні для організму. Які продукти можуть бути шкідливими для організму. Якщо соєвий соус має гіркий присмак, то краще його не використовувати. Можливо, в соусі міститься найсильніший канцероген, сприяючий розвитку раку. Навіть якщо чіпси і не виготовлені з генномодифікованої картоплі, вони можуть містити шкідливі речовини.

При обсмажуванні в рослинній олії утворюються небезпечні для організму канцерогени. У фастфуді може міститися ГМ соя, і крохмаль, трансжири, забиваючи судини бляшками. Локшина і інші продукти швидкого приготування можуть мати в складі не лише ГМ сою і крохмаль, але і багато небезпечних E добавок. Шкідливі E добавки можуть бути в кетчупах і томатних пастах, а також ГМ крохмаль.

Якщо на упаковці молока або хліба для тостів вказаний термін зберігання декілька місяців, то ці продукти напхані всілякою хімією. У попкорн можуть додавати ароматизатор діацетил. При регулярному вживанні ця речовина викликає хворобу Альцгеймера.




Інші статті по темі :






Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації