Чорниця захистить від ожиріння
Чашка чорниці здатна захистити від багатьох проблем із здоров'ям, включаючи захворювання серця, ожиріння і діабет.
Як показало недавнє дослідження, регулярне споживання цієї ягоди, упродовж 8 тижнів, запобігає або зменшує метаболічний синдром.
Метаболічний синдром - це порушення ряду обмінних процесів що призводить до гіпертонії, ожиріння і діабету. Він підвищує вірогідність серцевих захворювань і інсульту, згубно впливає на судини. Гіпертонія, ожиріння і діабет можуть привести до проблем з кровоносними судинами, але коли три ці чинники об'єднуються разом небезпека стає критичною.
Відомо, що ягоди багаті поліфенолами - антиоксидантами, що захищають клітини серця від руйнування і що знижують рівень артеріального тиску. Це означає, що вони можуть допомогти понизити кількість ушкоджень посудин і зменшити порушення толерантності до глюкози - надлишок цукру в крові призводить до діабету.
У даному дослідженні, спеціально виведених щурів, що ожиріли, годували чорницею - еквівалентною двом чашкам ягід для людини.
Учені виявили, що це збільшило гнучкість судин і поліпшило функції ендотелію, що, у свою чергу, вплинуло на тиск і кровотік (у кращу сторону).
"Метаболічний синдром є групою чинників ризику тих, що характеризуються ожирінням, високим тиском крові (гіпертензією), запальними процесами, інсулінорезинстентністю, високим рівнем холестерину і ендотельною дисфункцією" - сказала керівник дослідження, професор клінічного харчування з Університету штату Мен, доктор Дороті Кліміс-Закас. - "Багато хімічних сполук з їжі мають потенціал для запобігання метаболічного синдрому, що дозволяє понизити потреби в ліках і лікарському втручанні".
У дослідженні використовували щурів, оскільки функціонально їх організм схожий з організмом людини.
"Вживання чорниці щурами упродовж 8 тижнів поліпшило майже усі слабкі для метаболічного синдрому позиції", - продовжила доктор Кліміс-Закас. - "Дослідження показало, що чорницю краще їсти сирою, оскільки використання її в джемах і компотах знижує цінність із-за присутності цукру".
Дослідження було опубліковане в журналі Прикладної Фізіології, Харчування і Метаболізму.
Попередні дослідження показали, що чорниця позитивно впливає на мозок і допомагає при діабеті.
Інші статті по темі :
|