СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Молоко і м'язи


Закінчились ті часи, коли молоко здатне було замінити бодібілдерам сучасне спортивне харчування. Тоді воно вважалося найпотужнішим стимулятором м'язової сили. Напевно зараз адепти сучасного бодібілдингу поблажливо посміхаються. Насправді, як просте коров'яче молоко може вплинути на екстремальні спортивні рекорди? Чи може молоко дійсно посприяти росту м'язів?

На перший погляд, здається, що ні. І все-таки в цьому питанні є багато дрібних нюансів. Силові рекорди, коли в якості спортивного харчування використовувалися парне молоко і відбивні, так ніким і не побиті. Та і тривалість життя культуристів стала сьогодні помітно нижче.

Так, наприклад, Джордж Гаккеншмидт жив до 89 років, а Арманд Танні з успіхом займався бодібілдінгом і в 90 років! Не у нашу користь говорять і незліченні захворювання, якими страждають культуристи вже в 40-річному віці. Йдеться не про дрібні неприємності, а про онкологію і ранні інфаркти. Втім, варто уточнити, що і молоко тут мається на увазі не магазинне, а парне, про яке говорять, що воно "тільки з-під корови".


Дві сторони однієї медалі


У минулому столітті силачі і медики в один голос стверджували, ніби парне молоко - це справжня панацея для спортсменів, що займаються бодібілдингом серйозно. Лікарі прописували молоко навіть звичайним людям в якості незамінних ліків. Проте в новому тисячолітті цей продукт у бодібілдингу все-таки не знайшов свого застосування. Причина цього криється в тому, що атлети, згадуючи настанови культуристів минулого століття, вирішили пити кип'ячене молоко.

За часів індустріального виробництва, коли коров'яче молоко в процесі переробки неодноразово переливається з місткості в ємність, воно насичується мікроорганізмами, які провокують скисання, а також представляють загрозу людському здоров'ю. В процесі пастеризації патогенні мікроорганізми знищуються, тому таке молоко і зберігається довше за парне. Проте, нагрів пастеризованого молока не проходить безслідно для більшості активних речовин - вони руйнуються.

І проте, медики вважають пастеризоване молоко корисним для організму. Британськими ученими свого часу було проведено більше трьохсот досліджень дії такого молока на здоров'я людини за замовленням уряду. Чиновники вважали, що тваринний холестерин, що міститься в молоці, шкідливий для серця. А дослідження показали, що холестерин в молоці не підвищує рівень холестерину в крові, скільки літрів молока не випий. Навіть навпаки, регулярне вживання пастеризованого молока знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Особливо зацікавив громадськість факт того, що серед постійних споживачів молока відсоток захворювання раком кишковика один з найнижчих.

Пастеризація молока практично не шкодить білкам, що містяться в нім, - казеїну і сироватці. Обидва види білку в пастеризованому молоці зберігають те ж природне співвідношення, яке характерне парному молоку, - 20:80. Казеїн і сироватка діють синергетично, покращують засвоєння. Тому бодібілдерам рекомендують після тренувань приймати сироватку з "повільним" казеїном. Такий казеїн не уповільнює засвоєння амінокислот, які впливають на синтез білку в м'язах, а, навпаки, покращує цей процес.


З'єднання антиподів


Сироватка є розчинним у воді білком, що містить безліч унікальних амінокислот, які мають бічні розгалужені ланцюги. Такі ланцюги в медицині позначаються абревіатурою BCAA. Прикладами таких амінокислот є валін, лейцин і ізолейцин. Амінокислот BCAA найбільше міститься в м'язовому білку людини. Найважливішим серед них вважається лейцин. Заняття бодібілдінгом стимулюють білковий синтез (ріст внутрішньоклітинного білку), а ось "ключем", що відкриває цю реакцію, є молекула лейцину. Після прийому порошкової сироватки відбувається різкий викид лейцину в кров, завдяки чому нестримно розвивається синтез білку. Варто відмітити, сам по собі лейцин не має нічого спільного з анаболіками. Такі функції відкриваються в нім після важкого тренування.

Тому рекомендовано культуристам відразу після занять бодібілдінгом приймати порошкову сироватку. Якщо приймати сироватку і за півгодини до тренування, це дозволить вам збільшити її анаболічний ефект у декілька разів!

Сироватковий білок - "чемпіон" за часом засвоєння. Тому білковий синтез, запущений лейцином, отримує велику кількість будівельного матеріалу у вигляді величезного числа амінокислот. Здається, немає сенсу заважати "повільний" казеїн з "швидкою" сироваткою, проте казеїн, що має властивість злипатися в кишковику в грудки, випускає зі свого складу, як окремі амінокислоти, так і пептиди (з'єднання декількох амінокислот). Пептиди мають функції самостійних з'єднань. Серед них можна зустріти казокініни, що підвищують здатність кров'яних тілець проникати в капіляри. Подібного роду пептиди є і у сироватки. А тому спільне вживання казеїну і сироватки примножує подібний ефект і посилює капілярний кровотік. А, отже, збільшується і синтез білку в глибоких шарах м'язових тканин. Проте, до справжнього анаболіка молоку пастеризованому ще далеко. Якщо тільки ви не вирішите розмішувати в склянці цього продукту велику ложку сироватки.


Молоко живе і не живе.


Не варто плутати стерилізоване і пастеризоване молоко. Вам вже відомо, що нагрів молока чинить згубну дію не на усі види мікроорганізмів. Стерилізація є глибокою термічною обробкою молока, при якій воно нагрівається до температури в 140 градусів. Ніякі мікроби не зможуть вижити в такій температурі. Стерилізоване молоко зберігається декілька місяців, проте і користі не приносить ніякої. Говорячи ненауковою мовою, таке молоко можна порівняти із звичайною водою, в якій розчинено декілька ложок сухого молочного продукту. А ось якщо під час силового тренінгу вживати по декілька літрів парного молока, то ріст м'язової маси і сили не змусять себе довго чекати. Крім того, вживання парного молока підвищує рівень загального здоров'я, без чого не можливі силові і інші спортивні рекорди.


Хід еволюції


У чому ж полягає особливість парного молока? Наука встановила, що воно містить особливі імуноглобуліни, які посилюють імунітет, а також природні антиоксиданти і цитокіни. Цитокіни утворюються і в нашому організмі, проте в невеликих кількостях, зате їх властивості воістину унікальні: вони з'єднуються із стовбуровими клітинами генетичного апарату, переробляючи їх в клітини м'язів. Говорячи науковою мовою, стовбурові клітини утворюються в спинному мозку, разом з кров'ю вони переміщаються по тілу і перетворюються, якщо це необхідно, в клітини будь-яких тканин організму. Під час силового тренування волокна м'язових клітин розриваються. Загоєння їх відбувається під впливом стовбурових клітин, якими управляють цитокіни.

Під час кип'ячення велика кількість цитокінів руйнується. Якщо пити парне молоко, то їх число прибуватиме, а тому і ріст м'язів прискориться. Сьогодні наука описала декілька видів цитокінів, проте повний перелік функцій кожного з них не стає можливим визначити і зараз. Роль кожного цитокіна універсальна. Вони часто можуть змінити один одного, а також чинити спільну дію. Проте вченні Америки зробили неймовірне відкриття. З молозива ссавців, яке утворюється в перші тижні після пологів, вони зуміли виділити цитокіни, стимулюючі білковий синтез. Було доведено, що саме завдяки цитокінам спостерігається такий швидкий ріст у немовлят усіх ссавців. І при цьому вони не приймають і не отримують ззовні анаболічні гормони. Якщо подібні цитокіни ввести в організм бодібілдера, у якого вже йде процес м'язового росту, який був запущений спеціальними вправами, то виходить прибавка м'язової маси неймовірних об'ємів. Учені провели дослід над щурами, які приймали щодня цитокіни, отримані з молозива, і їх фізичні розміри за місяць дослідів, зросли практично в два рази!

Дослідження були ініційовані Скоттом Коннелі - головній популярній компанії "МЕТ-Rx", який діяв виключно в інтересах атлетів. Створений препарат "Прогенекс" скоро почне випробовуватися на людях. Коннелі говорить, що скоро світ побачить "справжніх монстрів м'язової маси".


Молоко і бодібілдінг


Силач Бернард Манфадден в 1899 році відкрив випуск журналу, присвяченого вправам з важкими предметами. І вже в 1923 році була опублікована стаття, в якій він називав парне молоко справжнім "еліксиром сили".

Культурист Джозеф Хайз в 30-і роки 20 століття займався повсюдною пропагандою парного молока, як кращого продукту для дієти спортсменів. Всього за 30 днів він зумів набрати більше 12 кг м'язової маси, усього лише присідаючи. Він випивав щодня не менше 5 літрів парного молока. Після нього "молочну естафету" перехопив олімпійський чемпіон у важкій атлетиці Джон Гримек.

Саме йому належить розвиток популярності парного молока в культуризмі 20 століття.
У 1950 році силовий атлет Арманд Тані всесвітньо заявив, що його таємна зброя у боротьбі за чемпіонське - це літри парного молока. А в 1954 році культурист Стів Рівз, роздаючи інтерв'ю і знімаючись у фільмах, призвав до вживання молока.

У кінці 60-х 10-кратний чемпіон "Містер Юніверс" Пер Парк здивував світ бодібілдингу, заявивши, що вже декілька років їсть не більше 4 раз на день. Але головний продукт в його раціоні - коктейль з парного молока з медом і вершками, який культурист пив не менше 6 раз на день.

Американський важкоатлет пауэрліфтер Брюс Рендалл вирішив встановити світовий рекорд, піднявши вагу свого тіла до максимального. В результаті, випиваючи не менше 3 літрів молока в день, він поважчав до 188 кг А потім, підтримуючи молочну дієту, але з іншою кількістю молока, він схуднув до 101 кг і завоював титул "Містер Юніверс" в 1959 році.

З 50-х і аж до 80-х років кращим тренером зірок культуризму вважався Віне Джиронда із США. Який, нічого не підозрюючи про дослідження молока, саджав своїх учнів на особливу дієту, яка, окрім основної їди, включала 4 перекушування в день : тарілку сиру і склянку парного молока.
Один з учнів Джиронда Скрині Скотт в 1962 році використовував титул "Містера Америки" з метою пропаганди парного молока в культуризмі.

У 1977 році найвідоміший бодібілдер Арнольд Шварценеггер у своїй книзі "Становлення культуриста" розповів, як багато парного молока вживали культуристи особливої "золотої" ери.








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації