СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Який протеїн кращий?


Щоб відповісти на запитання який протеїн кращий? я в цій статті вам коротко попробую розказати про всі пртеїни. Організм людини не здатний сам синтезувати потрібну кількість білку, із за цього його запаси потрібно постійно поповнювати, споживаючи продукти, багаті на білки, або спеціальні добавки.

Протеїни, або препарати, з високим вмістом білку діляться на:


сироватковий протеїн;
молочний протеїн;
соєвий протеїн;
яєчний протеїн;
казеїн.


Сироватковий протеїн є лідером за швидкістю засвоєння, чим інші білки. Він практично відразу забезпечує клітини організму спортсмена необхідними амінокислотами для росту м'язів, після тренувань в спортзалі. Ще один важливий момент, сироватковий протеїн включає значну кількість амінокислот BCAA (практично 50%), які виключно потрібні для відновлення тканин м'язів спортсмена після тривалих і виснажливих тренувань. Сироватковий протеїн сприятливо впливає на мікрофлору кишечника, покращує засвоєння кальцію і підвищує імунітет.

Близько 80% від складу сироваткового протеїну являються бета- і альфа-лактоглобулін. Інші 20% - це біоактивні пептиди, які дуже легко засвоюються під час процесу травлення і досить корисні для організму. Для прикладу, пептид "лактопероксидаза", створює вільні радикали, а ті, у свою чергу, знищують шкідливі бактерії; а лактоферин (також активний пептид ) утворює в організмі із залізом з'єднання і протидіє проникненню хвороботворних бактерій в стінки шлунково-кишкового тракту, збільшуючи тим самим, антимікробну активність.

Глютамін, що входить до складу сироватки білку, потрібен імунній системі людини в якості палива. Медичні дослідження показали, що вживання сироваткового протеїну (близько 30 грам на добу) сприяє зменшенню пухлини у хворих раком.

При прийомі сироваткового протеїну для регенерації м'язової тканини після фізичних навантажень, необхідно мати зважаючи на, що особливість цього протеїну не лише швидко і легко може засвоюватися в шлунку організмом спортсмена, але і так само легко і швидко виводитися. Це означає, що сироватковий протеїн необхідно приймати значно частіше, ніж інші види протеїнів, щоб вам своєчасно поповнювати нестачу білку в організмі.

Потрібно відмітити, що сироватковий протеїн - це не просто джерело білку, він є найкращим серед всіх білків, має багато корисних властивостей . Саме завдяки цьому він в даний - найбільш популярна харчова добавка, як серед професійних спортсменів, так і серед тих, хто веде спортивний спосіб життя.
Молочний протеїн

Молочний протеїн засвоюється в організмі спортсмена з середньою швидкістю. Він складається з сироваткового протеїну (20%) і казеїну (80%) з молочними вуглеводами. Молочний протеїн підійде тим, хто мріє зменшити вагу і регулярно дотримується дієт, оскільки в його складі майже немає жиру, і він буде надійним захистом вашого організму від виснаження.

Молочний протеїн збільшує витривалість і працездатність, сприяє ефективнішому відновленню і збільшенням м'язів. Він буде необхідною добавкою для їжі для тих, хто веде спортивний спосіб життя, інтенсивно тренується і піддається значним фізичним навантаженням.
Соєвий протеїн

Соєвий протеїн, відрізняється від сироваткового, казеїнового і яєчного білків тим, що до його складу входить вищий відсоток (35%) таких амінокислот, як лізин і глютамін. Соєвий протеїн часто вживають вегетаріанці або ті, чий організм не переносить молочні білки.

До складу сої входить велика кількість вітамінів і мінералів, потрібних для життєзабезпечення організму, також знижує ризик захворюванням раком грудей, допомагає у боротьбі з остеопорозом і збільшенням простати у чоловіків.

Але у соєвого протеїну є і негативні якості: постійний прийом цього білку впливає на збій ендокринної системи. Цей збій здійснюється за рахунок ізофлавонів, що входять до складу ізоляту соєвого протеїну, з вірогідністю активувати естрогенні рецептори. Декілька досліджень показало, що тривале вживання сої приводить до порушень функцій щитовидної залози. І що цікаво, ці патології виникають тільки у чоловіків. Із за цього чоловікам краще не вживати соєвий протеїн.
Яєчний протеїн

Яєчний протеїн дуже рідко зустрічається в якості окремого продукту, не дивлячись на те, що він має високу біологічну активність. Яєчний білок багатий сірковмісними амінокислотами, які позитивно позначаються на різних функціях організму спортсмена.

До складу яєчного протеїну не входять вуглеводи і він сприяє секреції анаболічних гормонів. Для нього характерний специфічний смак і він дуже важко піниться.
Казеїн

Казеїн засвоюється в організмі спортсмена близько 6 годин, а це означає, що має антикатаболічні властивості, які дозволять організму довгий час захищати м'язові тканини від розпаду. Казеїн відноситься до високоякісних протеїнів, оскільки він дуже легко утворюється і забезпечує достатньою кількістю амінокислот, котрих організм не в змозі виробляти самостійно.

Для того, щоб зменшити перерву між вживанням ранішнього сироваткового напою і обідом, виходом буде вживання казеїнового білку прямо перед сном. Але слід врахувати, що в цей час треба утриматися від вживання вуглеводів, оскільки вони сприяють збільшенню кількості жиру в організмі.




Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації