Зелений чай
Зелений чай (green tea) - неферментований чай, що містить велику кількість екстрактних і корисних речовин. Він може бути найбільшим доповненням в арсеналі бодібілдера, як продукт, що допомагає спалюванню жиру і підвищенню рівня метаболізму в організмі людини. Також зелений чай допомагає захистити організм людини від деяких видів раку.
Зелений чай використовується тисячі років в Азії, як препарат, що покращує травлення. Допомогти травленню можна, випивши після їди чашку зеленого чаю.
Переваги зеленого чаю
Зелений чай містить наступні компоненти:
Таніни (теотаніни) - група з'єднань простих і складних фенолів, поліфенолів, з'єднань флавіноїдів і їх похідних, відноситься до дубильних речовин. Таніни рослинного походження стійкі до ферментації або переварювання.
Саме танін формує смак чаю, надаючи чайному напою приємну терпкість. У чаї високої якості таніну міститься набагато більше, ніж в низькоякісних сортах.
Танін має дію антиоксидантну, загальнотонізуючу, антибактеріальну, капіляро змійнючу, імуно стимулюючу, помірно сечогінну, гіпотензивну, трохи пригнічує апетит, спалює жир і знижує рівень цукру в крові.
Катехін - є з'єднанням поліфенолів, має антиоксидантні властивості. У зеленому чаї катехіни є присутніми в значних кількостях, зокрема типи: EC (епікатехін), EGC (епігалокатехін), ECG (епікатехіну галат) і EGCG (епігалокатехіну галат). EGCG складає близько 10-50% від загального об'єму і є найбільш потужним катехіном. Епігалокатехін галат має антиоксидантну активність в 25-100 разів більше, ніж вітаміни C і E.
Катехіни сприяють травленню, підвищенню опірності організму і зміцненню стінок кровоносних судин. Завдяки антиоксидантній активності скорочується руйнування м'язів.
Флавіноїди - природні поліфеноли. Вони мають здатність зміцнювати стінки капілярів, захищати організм від інфекції, відіграють важливу роль в профілактиці онкологічних і серцево-судинних захворювань. Дефіцит флавіноїдів може привести до утворення синяків.
Теанін - амінокислота, що робить транквілізіруючий ефект на мозок. Сприяє зосередженості і спокою без пониження мотивації і розумової діяльності. Деякі дослідження підтверджують здатність теаніну посилювати імунітет організму.
Зелений чай у бодібілдингу
Чай діє на організм людини комплексно, оскільки чинить вплив на усі фізіологічні системи - покращується стани здоров'я, підвищуються адаптивні здібності і опірність організму різним захворюванням.
Зелений чай має тонізуючу і збадьорюючу дію, знімає втому, стимулює життєдіяльність і збільшує працездатність. Його можна приймати перед тренуванням, оскільки він побічно чинить тонізуючу дію на м'язову систему людини через дихальну, судинну і нервову системи.
Зелений чай містить деяку кількість теаніну і кофеїну, які допомагають розслабитися, але дозволяють результативно фізично працювати.
Зелений чай насправді містить речовини, які трохи підвищують рівень метаболізму. Дія цих речовин відчутно тільки разом з іншими препаратами (кофеїном, L -карнітином) при поєднанні з активними тренуваннями.
Інші статті по темі :
|