СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Засвоєння їжі


Та їжа, яку людина їсть, завжди засвоюється не повністю. Вона при поступанні в шлунок і кишковик піддається обробці за допомогою соків шлунку, а також підшлункової залози, і навіть печінки і кишковика. Потім поживні речовини всмоктуються крізь стінки кишковика безпосередньо в кров і лімфу. Залишки їжі (тобто незасвоєні речовини) видаляються з кишковика.

Відсоток засвоюваності залежить від багатьох чинників, у тому числі від режиму харчування, складу їжі, а також від методу її кулінарної обробки і від того, який стан органів травлення. Прийнято вважати, що та їжа, яка має тваринне походження, засвоюється краще за рослинну.

Білки м'яса, риби, молока і яєць перетравлюються приблизно на 98%, а білки круп, овочів, хліб - приблизно на 70%. Якщо їжа змішана, засвоюваність складає близько 85%. На всмоктування їжі чинить істотний вплив співвідношення в раціоні харчування різних харчових речовин. Білки риби і м'яса краще засвоюються разом з овочами. Досить добре в організмі засвоюється молоко, особливо у разі вживання його разом з іншими продуктами. Добре засвоюється кефір, кумис, сир, сир.

Їжа, яка містить багато жиру всмоктується гірше. Вуглеводи у вигляді меду, цукру, варення засвоюються організмом досить легко. Швидкість всмоктування їжі багато в чому залежить і від того, як довго їжа знаходиться в шлунку. У здоровому шлунку їжа затримується на термін від 2 годин до 7. Ряд продуктів, таких, як молоко, сир, макарони, білий хліб, свіжа варена риба, каші, фрукти, супи знаходяться в шлунку недовго (приблизно 2 - 4 години). Інші (такі, як свинина, копченина, м'ясні консерви, зварені круто яйця, горох, квасоля затримуються приблизно до 6 - 7 годин.

Багато в чому засвоюваність зумовлюється також режимом харчування. Спостереження показали, що засвоєння білків відбувається краще всього при режимі харчування 4 рази в день. Рідше харчуватися не рекомендується. Краще всього білки засвоюються у тому випадку, якщо білків за умови трьох разового харчування близько 60% вживається в першій половині дня.

Перехід на інший режим харчування, приміром, з трьох раз на день на два також супроводжується погіршенням засвоєння і наступного використання білків. При цьому так триватиме до того часу, поки організм не встигне звикнути до нового режиму.

Коли настає час їди, збудливість в травному центрі зростає, і залози починають до цього часу виділяти травні соки, після чого їжа починає без затримки піддаватися обробці.

Не меншу роль при обробці їжі грає і апетит. Хороший апетит при цьому здатний забезпечити достатнє виділення травних соків. Якщо ж апетиту немає, то в цьому випадку виділяється недостатньо травних соків, і їжа перетравлюється недостатньо добре. Врахуйте, що користь приносить тільки та їжа, яка була з'їдена з апетитом.

Апетит можна розвинути при вживанні блюд з високою сокогонною дією: це м'ясні бульйони, солоні, кислі і гіркі закуски, а також квашена капуста, блюда з овочів (борщ, гарніри), смажена картопля. Також збудженню апетиту сприяє багато в чому і красиво оформлена їжа з приємним запахом. Для засвоєння їжі має значення обстановка, в якій ви їсте. Не слід під час їди читати, або вести серйозні переговори. Приймати їжу слід не кваплячись. На столі має бути чисте.

Відчуття насолоди їжею позначається на процесах переварювання і засвоєння їжі і на стані вашої нервової системи.




Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації