СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Як вибрати правильне харчування


Якісне харчування складається з якісних нутрієнтів – вуглеводів, білків, корисних жирів, клітковини. Як же вибрати правильні нутрієнти по харчовій цінності, щоб зробити своє харчування якісним. Чи можна їсти фастфуд, і як вибрати якісні продукти харчування поговоримо в сьогоднішньому випуску.

Ну, а тепер розберемо все по порядку. Як вибрати правильне харчування? У чому полягає цінність кожного з нутрієнтів, чому необхідно звертати увагу на волокнисті складні вуглеводи, який тип жиру кращий і чому самий цінний білок яєчний? І, нарешті, чому якісна їжа дорого коштує? Почнемо з білків.


Який білок вибрати?


Як вибрати правильне харчування

Хороший білок цінний набором амінокислот. Чим більше в його складі амінокислот, тим він якісніший і цінніший. Таким набором володіють білки тваринного походження, але ніяк не рослинного, як багато хто вважає. В основному це важливо для тих, хто хоче набрати якісну м'язову масу, але, в цілому, це важливо для всіх людей. Які ж білкові продукти входять в цей список?

 

  • Яйця
  • Курка або індичка (філе)
  • Телятина
  • Риба
  • Молоко
  • Сир
  • Яловичина
  • Баранина
  • Свинина
  • Печінка

Я розташував ці продукти від більш цінних (нежирні з амінокислотами) до менш цінних (жирні з меншою кількістю амінокислот). Справа в тому, що свинина і яловичина (яких, до речі, годують антибіотиками) найбільш жирні продукти, тому мають меншу біологічну цінність. При виборі свинини або яловичини намагайтеся віддавати перевагу не жирним шматках.

Яйця ж, навпаки, самий цінний білковий продукт (100% білок). У відвареному вигляді яєчний білок засвоюється на 98%. Курка також відмінне джерело протеїнів, до того ж зовсім не жирна. Молоко по цінності не відстає від грудок, але в ньому міститься лактоза, яка може стати причиною відмови від цього продукту, так, як часто присутня індивідуальна непереносимість. А як же риба, запитаєте ви? Вона ж теж буває жирна, чому вона стоїть в середині списку?


Як вибрати жири?


Той жир, який міститься у рибі (поліненасичена жирна кислота Омега-3) є корисним і не має нічого спільного з салом. Омега-3 відмінно знижує рівень поганого холестерину в крові. Бере участь у поліпшенні роботи мозку. Володіє протизапальною дією. Одним словом, цей жир просто необхідний людині. Такими ж властивостями володіють деякі жири рослинного походження. Наприклад, оливкова і льняна олія. Вони також містять Омега-3. Ось чому в раціоні харчування повинні переважати риб'ячий жир і жири рослинного походження, що містять Омега-3. Нагадаю, що в раціоні харчування жири займають 10-15%. Приблизно 30% білки. Левову частку (60%) займають вуглеводи (коли не худнете). Про них і поговоримо.


Як вибрати вуглеводи?


Ви в курсі, що існують повільні (складні) та швидкі (прості) вуглеводи. Нагадаю, що прості — це цукор, фрукти, мед, білий хліб. Складні – бурий рис, гречка, вівсянка, перловка. До речі, в овочах теж є вуглеводи. Важливо споживати усі види вуглеводів. Але будьте акуратніше з споживанням простих вуглеводів, так як вони швидко підвищують рівень інсуліну в крові, що призводить до швидкого відкладенню жиру. Серед продуктів, що містять вуглеводи, найбільшою біологічною цінністю володіють:


  • Гречка
  • Вівсянка
  • Бурий (коричневий) рис
  • Перловка
  • Овочі (помідори, огірки, перець, капуста броколі, струч.квасоля, спаржа, салат)
  • Фрукти (абрикоси, яблука, банани, груші)

Вся цінність цих продуктів будується на наявність у них клітковини (волокна). По-моєму, натуральніше не буває. І на завершення...

На початку статті я говорив про те, що правильне харчування коштує чималих грошей. Так, м'ясо, риба і фрукти нині дорогі, але є продукти з меншою вартістю і не менш корисні. Наприклад, яйця, якщо ми говоримо про білки і гречка, якщо ми говоримо про вуглеводи. Можливо гречка і яйця не такі смачні, як абрикоси і м'ясо, але їх можна собі дозволити протягом року, отримавши користь. Ідея зрозуміла?

Вам в будь-якому разі доведеться зробити вибір у бік користі за рахунок дорогих і корисних продуктів, або за рахунок не дорогих корисних, але не дуже смачних. Багато хто в сучасному світі вибирають фастфуд – дешево і смачно, але вкрай не корисно, що, на жаль, ніяк не зачіпає більшість людей. Повна відмова від «погані» вкрай складно, так ніхто і не змушує вас відмовлятися від марної, але як би смачної їжі. Для багатьох це, дійсно, складно емоційно. Просто намагайтеся вкрай рідко займатися поїданням гадості. На тлі регулярного правильного харчування рідкісний фастфуд не суттєво вплине на якість вашого життя. Але сильно не спокушайтеся.




Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації