СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Як відрізнити справжній протеїн від підробки


Сьогодні я розповім вам як відрізнити справжній протеїн від підробки, метод не на 100%, але визначити приблизно можна. Аджеспортивне харчування з кожним днем стає все популярнішим і не виключено, що такі добавки можуть підроблятися. Купити протеїн в цьому сенсі – не виняток. Часто замість протеїну вам можуть підмішати в суміш саму звичайну борошно або крохмаль. Пропонуємо вам кілька перевірених методів, за допомогою яких ви легко відрізните фальшивку від оригіналу. Відразу обмовимося, що визначити справжність на 100% можливо тільки в умовах лабораторії.


За якими ознаками можна відрізнити протеїн


Насамперед, колір, запах, зовнішній вигляд і консистенція протеїну – не ті характеристики, за якими слід визначати оригінальність продукту. Всі ці критерії лише умовні і обумовлені виключно виглядом, а якщо бути точніше - складом протеїну.

як відрізнити справжній протеїн від підробки

1. Запах і колір залежать, насамперед, від сировини, з якої зроблений конкретний вид протеїну (наприклад, сироватковий і казеїновий). Це може бути молочна сироватка, яєчний альбумін або соя. При цьому варто врахувати і процентний вміст білка. Крім того, колір протеїну може відрізнятися в залежності від сезону. Це означає, що, наприклад, в літні місяці ви можете купити протеїн з абсолютно іншим кольором і запахом. Подібне явище пояснюється просто. Справа в тому, що протеїн в основному виготовляється з молока (за винятком соєвого, яловичого і яєчного). Влітку тварини харчуються травами, значить, і колір молока буде відрізнятися від того, який буде отримано в інший час року.

2. Зовнішній вид крупинок також не варто піддавати сумніву, так як сам по собі протеїн представлений у вигляді дрібного порошку і нагадує скоріше сухе молоко. Потрібно сказати, що всі протеїни не є 100% за вмістом білка, в їх складі завжди містяться додаткові компоненти у вигляді вуглеводів, жирів, барвників чи ароматизаторів. Звідси випливає, що склад спортивної добавки може значно відрізнятися за кольором, розміром і формою в залежності від вмісту в його складі цих компонентів. Тому, якщо ви помітили якісь крихти в суміші, не варто відразу панікувати і відносити його до підробки.

3. Консистенція білка. Тут важливо врахувати той факт, що протеїн може мати як однорідну, так і грудкувату форму, тому цей факт не повинен вас бентежити при купівлі товару.

4. Згортання білка. З одного боку ви можете змішувати протеїни з кип'яченою водою і навіть пробувати його варити, але в кінцевому підсумку ви ніколи не отримаєте повного згортання білка. Чому? Все досить просто пояснюється і наявністю в складі протеїну, вуглеводів і жирів, які за своїми властивостями не здатні згортатися. Крім того, протеїн по-різному веде себе під час кип'ятіння. Ви не досягнете бажаних кисломолочних згустків, просто заливши продукт окропом чи гарячою водою. Такого результату можна досягти лише кип'ятінням протягом 5 хвилин. За цей час протеїн прийме правильний вид кисломолочних згустків, а на смак нагадуватиме сир або білок курячого яйця.

5. Запах. Багато хто стверджує, що з легкістю можуть визначити підробку по запаху, стверджуючи, що справжній протеїн при підпалюванні пахне пригорілим молоком. Але знову ж варто враховувати склад білкової суміші, який вміщує в себе і інші добавки, про що ми говорили вище.

6. Вид упаковки. Деякі вважають, що підробку можна визначити за зовнішнім виглядом упаковки. У цьому сенсі варто врахувати той факт, що один і той же продукт можуть випускати на різних заводах. Так, деякі бренди виготовляються не тільки, в США, але і по ліцензії в Європі. Природно, зовнішній вигляд продукту буде відрізнятися по дизайну і це не говорить про те, що високобілковий продукт є підробкою. Інша справа, якщо герметичність упаковки пошкоджена і видно розриви етикетки або плівки. У цьому разі рекомендуємо вам відмовитися від такої спортивної добавки.


Методи оцінки протеїну в домашніх умовах


Існують методи, які допоможуть розпізнати фальшивку всього за кілька хвилин. Йдеться саме про методи, які дозволяють визначити наявність або відсутність білкового компонента, точну ж кількість білка в продукті можуть встановити тільки в лабораторії.

По-перше, мова йде про спеціальний хрускіт. Просто візьміть трохи протеїну і стисніть його між пальцями. Якщо протеїн хрумтить як сніг, тоді перед вами оригінал.

По-друге, білки характеризуються особливим запахом гнилі. У тих спортсменів, які вживають протеїн досить пристойний час, помітно виражений специфічний запах з роту.

По-третє, просто спробуйте протеїн. Прилипає до ясен, згортається і перетворюється в грудочки? У цьому випадку ваш протеїн надійний.

По-четверте, розмішайте продукт в шейкері. При змішуванні якісний протеїн завжди злегка піниться і, при цьому, не утворює осад.

По-п'яте, перед тим як купити протеїн погляньте на його термін придатності. Обов'язково відмовтеся від протеїну в тому випадку, якщо його термін придатності ось-ось закінчиться.

Всі ці поради прості і доступні кожному, хто сумнівається в якості придбаного протеїну. Такі методи не вимагають великих тимчасових витрат і фінансових вкладень. Звичайно, дані способи не є істиною в останній інстанції, вони не допоможуть вам визначити точну концентрацію білка в продукті, але зате допоможуть швидко визначити неякісний продукт.

Важливо. Якщо ви хочете завжди купувати натуральний протеїн і бути впевненим в його якості, просто купуйте його в спеціалізованих магазинах і віддавайте перевагу добре зарекомендувавшим себе брендам.




Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації