СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Як білки тваринні можна замінити на рослинні


Ця тема присвячена тим, хто утруднюється собі відповісти на питання, чим можна замінити білки тваринного походження, і чи можливо їх замінити взагалі. Протеїни або, так звані, білки не є найважливішою складовою їжі для людського організму. Усі компоненти, що входять до складу того, що ми повинні отримати за допомогою харчування, однаково важливі. Разом з білками (амінокислотами) важливо отримувати воду, мікроелементи, вітаміни, жирні кислоти, вуглеводи, ферменти, клітковину, антиоксиданти. Абсолютно усе це утворюється в первозданному виді у світі рослин і існує у виді, так званого, рослинного білку. Тобто, завдяки рослинам, ми отримуємо амінокислоти, з перших рук, як мовиться, в первозданному виді. Тільки рослини, що виживали упродовж мільярдів років змогли навчитися синтезувати усі ці речовини буквально ні з чого : з енергії сонця і світла, з води, з елементів землі, з повітря.

як білки тваринні можна замінити на рослинні

Людям і тваринам дуже важлива сонячна енергія, яку рослини шляхом фотосинтезу безпосередньо отримують від нашого світила. Тому і люди, і тварини отримують цю енергію або з накопичувачів цієї енергії - рослин, або вже в переробленому виді, у вигляді тваринного білку, опосередковано через м'ясо траво їстівних тварин. Здається, це все одно, що пожувати те, що хтось не дожував, але це тільки моя думка. З різних сполук амінокислот, яких в природі існує двадцять видів, як з цегли, вибудовуються різні види білків, будь то тваринних білків або рослинних, які беруть участь в утворенні видимої нами природи. Але при переварюванні їжі, явленої природи, що складається з тих самих об'єктів, відбувається зворотний процес, коли складні білкові з'єднання розщеплюються до цегли - елементарних амінокислот, які легко всмоктуються в кров. Серед цих двадцяти амінокислот існує десять незамінних, тих які самостійно синтезовані бути не можуть, і повинні потрапляти в організм разом з їжею. Для дорослих - це вісім незамінних амінокислот: лейцин, лізин, метіонін, фенілаланін, ізолейцин, валін, треонін, триптофан), і дві амінокислоти для дітей: аргінін, гістодин. Усі ці амінокислоти, як я вже говорив, містяться в рослинах, будь то у вигляді рослинних білків, або просто в якості окремих складових.


У яких продуктах містяться необхідні нам амінокислоти.


Лейцин - він міститься в пшеничних паростках, вівсі, яйцях, нежирному сирі. Ізолейцин - в пророщеній гречці, пшениці, в яйцях, сирі. Валін - в пророщеній пшениці, гречці, в яйцях, сирі, філе кальмара, сирі. Гістидин (потрібний для дітей) - в червоній рибі, сочевиці, арахісі, бобових. Лізин - багато міститься в горіхах і насінні, в пшеничних і гречаних паростках, яйцях, сирі, бобових (квасолі, горосі, сої), шпинаті, брюссельській і кольоровій капусті, морепродуктах. Метіонін - в пророщеній гречці, пшениці, волоських горіхах, грибах, бобових, часнику, цибулі, яйцях, морепродуктах, нежирному сирі. Фенілаланін - в пророщеній пшениці, гречці, вівсі, в яйцях, нежирному сирі. Аргінін (потрібний для дітей) - в насінні гарбуза, арахісі, кунжуті, твердому сирі.

Треонін - в пророщеній гречці, пшениці, в яйцях, сирі, морепродуктах, сирі. Триптофан - в гречці, пшениці, горіхах, бобових, нежирному сирі, яйцях, цвітній капусті, шпинаті, сирій картоплі, гарбузовому насінні, морепродуктах. Білку вистачає у більшості продуктів, тому у наш час вам навряд чи загрожує його недолік. Питання швидше стоїть про якість білку, його швидку засвоюваність. Річ у тому, що якщо організм вчасно не позбавиться від не перероблених білків, тоді в результаті їх гниття утворюється отруйна речовина птомаїн. У древньому Китаї була страта, при якій засудженого годували тільки вареним м'ясом. Людина помирала від інтоксикації, що стала результатом гниття в кишковику. Тваринний білок, найважча форма білку для живого організму.

Якщо ви наважитеся припинити вживати тваринні білки, то в їжу обов'язково необхідно включити пергу або квітковий пилок, морські водорості або пророщене насіння. Не варто відразу відмовлятися від сиру, слабо соленої морської риби або морепродуктів, сирих яєчних жовтків або яєць зварених не круто. У будь-якому випадку при переході на споживання рослинних білків необхідно проявляти обережність, і при будь-якому сильному фізичному і психічному дискомфорті, тут же повертайтеся на первинну позицію. Два кроки - вперед, один - назад, м'яко, але наполегливо, тому що чим жорсткіше ви до себе відноситиметеся, тим гірше для вас. На перебудову організму і, головне, свідомість, йдуть роки.


б

Підвищений вміст рослинного білку - в горіхах, у бобових, пророщених злаках. Якщо щодня вживати зернові і бобові, то можна забезпечити організм повним набором з восьми незамінних амінокислот. Рослинний білок, що міститься в гречці, в пшениці, також містить в собі усі необхідні організму амінокислоти, ті самі вісім. Такий білок швидше засвоюється, містить багато заліза, такий білок багатий до того ж мікроелементами, вітамінами, яких немає в м'ясі. У нім містяться клітковина, волокна, сприяючі травленню. Зелень містить в собі необхідну кількість білку, плюс антиоксиданти. Капуста брокколі, листя салату, шпинат, та ін. Взагалі звідки беруться усі ці побоювання навколо нестачі тваринного білку? Давайте коротко спробуємо розібратися. Навіть ті предки людей, які вимушені були добувати собі здобич за допомогою полювання, з великим би задоволенням виходили зі своїх хатин і печер, щоб просто зірвати плоди з дерев і ними насититися, а частину часу проводити в роздумах або з сім'єю, що залишилася. Менше витрат: бігати не потрібно, підстерігати цілодобово. Значить, тоді це просто був вимушений захід. Вони не могли інакше, оскільки настав важкий для усього живого на землі період.

Сьогодні існує дуже багато історичних свідчень з приводу того, що люди на землі жили ще до льодовикового часу, і що тоді вони харчувалися виключно рослинною їжею і жили довше. Значить, саме звідти, ще з льодовикового періоду, усередині людей живе генна пам'ять про те, що від не достачі тваринного білку вони замерзнуть і помруть. Але, як ми вже встигли переконатися, рослини містять усі необхідні для організму амінокислоти, вітаміни, мікроелементи, усе, що необхідно для людського життя. Так кому ж може бути вигідно, що люди живляться так, а не інакше? Кому треба, щоб люди їли багато м'яса, ковбаси, сосисок? Ми знаємо, що нині синтетичних продуктів зроблено стільки, що їх дівати нікуди. І що виробники зроблять усе можливе і неможливе, щоб змусити нас усе це з'їсти. Озирніться, усі доступні простори заповнюються рекламою. Причому, ніж більше синтетики, тим більше засобів на рекламу витрачається. Якщо ми виявимо з вами ще більшу допитливість, то наштовхнемося на ще одну цікаву відповідь, до речі, який можна не лише прочитати, але і почути із зразковою регулярністю по телебаченню і радіо. Нас скорочують, як населення третього світу. Про це ще проголосило уряд США в 1974 році. Інформації про це повно. Трансгенна технологія, продуктами якими вигодовують зараз усю худобу на фермах, птахів, рибу в штучних водоймах, а разом з ними і людей - геніальний винахід: це, передусім, засіб скорочення населення, а також засіб підривання продовольчої безпеки. Адже насіння генно модифікованих рослин вже не проростає. Звідси безпліддя, ожиріння, хвороби, депресії.


Білки тваринного походження: м'ясо, птиця, риба, морепродукти, молочні продукти, яйця, сир, сир.

Тваринний білок міститься навіть в ковбасі, т. к. ковбаса містить м'ясо (я сподіваюся).

Білки тваринного походження містять всі 24 амінокислоти, тобто і 9 незамінних. Саме тому вони так цінні для нашого організму.

Але і зловживати продуктами харчування, що містять тваринний білок - не можна. Частіше в нього в їх складі містяться тваринні жири у великій кількості (м'ясо, ковбаса) і холестерин.

Потрібно підтримувати баланс тваринних і рослинних білків.


Вміст білка в різних продуктах ви можете подивитися в таблиці, наведеної в статті.


Прибуток, - ось що найголовніше наших з вами життів. І якщо ми з вами не задумаємося над цим, то як раз виконаємо приписану нам з вами програму, і десь до 2040-2050 років населення України буде рівнятися рівне мільйону. «Міф про те, що в тваринної їжі міститься щось незамінне, без чого організм обійтися ніяк не може, - навіть не міф. Це або невігластво, або брехня з певним умислом. Немає в природі нічого такого, чого не знайшлося в тих чи інших рослинах.





Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації