СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Яєчний протеїн


Чи стане яєчний протеїн (у вигляді добавки) джерелом нового росту?

Яйця десятиліттями піддавалися незаслуженій обструкції, хоча насправді в наші дні важко знайти корисніший і здоровіший продукт харчування. А які характеристики мають харчові добавки на основі яєчного білку?

Ізолювання і подрібнення яєчного білку з подальшим висушуванням залишку до порошкоподібного стану - стандартні стадії виробництва препаратів яєчного протеїну. В деяких випадках до їх складу входить ще і яєчний жовток, хоча частіше яєчний протеїн складається виключно з білку (який також відомий як яєчний альбумін). Коли ви бачите на упаковці напис "альбумін", це означає, що велика частина жирів видалена в процесі фільтрації.

Процес пастеризації по точності можна порівняти з хірургічною операцією. Як і у випадку з молочними продуктами, відбувається короткочасне нагрівання субстрату до дуже високої температури, яка вбиває усі патогенні мікроорганізми, але не ушкоджує протеїн - головний компонент для будівництва м'язового каркаса.

Не лише бодибилдеры використовують яєчний протеїн. Цілісний яєчний порошок застосовується у виробництві випічки і кондитерських виробів, а також в усіх випадках, коли треба надати блюду додатковий об'єм. Порошок містить багато яєчного альбуміну і украй мало вуглеводів, жирів і інших гелеутворюючих елементів (наприклад, крохмаль), що дозволяє отримати щедру і стійку піну.

Яєчний протеїн стимулює м'язовий ріст, а його здатність прискорювати синтез м'язових білків доведена в ході наукових досліджень. Очевидно, ефект цей обумовлений високим вмістом лейцину (приблизно 9%). Лейцин - найважливіша амінокислота, яка запускає в м'язових клітинах процеси білкового синтезу. Єдиним джерелом білку, в якому міститься ще більше лейцину, є непереможна сироватка.

В порівнянні з усіма іншими джерелами протеїну, яйця утримують на 10-20% більше лейцину. Результати досліджень Лейна Нортона показали, що анаболічний ефект яєчного протеїну вищий, ніж аналогічна дія соєвого і пшеничного білку. І що ще важливіше, приріст сухої маси тіла відчутніший, ніж при одночасному прийомі вищеназваних типів білку - навіть в еквівалентних дозуваннях!

У травному тракті яєчний протеїн всмоктується так само нестримно, як і сироватковий білок, відомий своїм сильним впливом на м'язовий ріст, а це веде до різкого підвищення в плазмі рівня амінокислот негайно після їди. М'язові волокна чутливі до рівня амінокислот в крові, а тому стрімкий його підйом викликає відповідну відповідь у вигляді активного росту м'язової тканини.

Дослідження, проведені в Університеті Сент-Луіса, показали, що після прийому яєчного протеїну виникає почуття насичення і знижується споживання їжі в найближчі години. Таким чином, яєчний протеїн допоможе людям, які прагнуть позбавитися від зайвих кілограм, але не хочуть при цьому потерпати від постійного відчуття голоду. Корисні властивості не обмежуються м'язовим ростом. Яєчний білок по самі вінця наповнений вітамінами, мінералами і мікроелементами, так, що окрім стимуляції росту мускулатури, вам згодяться і інші цілющі властивості продукту.

Яєчний протеїн багатий лейцином, але концентрація його в сироватковому протеїні вища (9% і 11% відповідно). Про це твердить багато хто, але ніхто не згадує про те, що алергією на молочні продукти страждає від 1 до 4% дорослого населення. Непереносимість молочних продуктів, яка за своєю суттю алергією не є, зустрічається з такою ж частотою.

Вибравши яєчний альбумін, усі ці люди зможуть уникнути проблем із здоров'ям, а різниця в рівні лейцину - мізерна плата за таку перевагу. Тим, хто страждає лактозною непереносимістю, теж можна рекомендувати яєчний протеїн, правда, поява симптомів і на тлі прийому сироваткового протеїну маловірогідно (порівнянно з ефектом плацебо), оскільки вуглеводи в нім містяться в слідових кількостях, а лактоза видалена в процесі фільтрації.


Скільки приймати яечного протеїну?


Від чого залежить норма споживання яєчного протеїну? Від безлічі чинників, зокрема, від маси тіла, кількості білку в щоденному раціоні, від того, приймаєте ви один лише яєчний альбумін або використовуєте і інші протеїнові комплекси. Оскільки яєчний протеїн багатий лейцином, для максимального м'язового росту вам не доведеться приймати його в таких кількостях, як інші протеїнові добавки.

Припустимо, ви важите 100 кг і приймаєте тільки яєчний протеїн. Для граничної стимуляції м'язового росту і досягнення максимальних результатів вам вистачить 30-40 грам. Щоб добитися аналогічного ефекту від соєвого білку, швидше за все, доведеться збільшити дозу до 50 грам.

Приймати яєчний білок можна у будь-який час доби. Багато хто із зрозумілих причин віддає перевагу яєчному протеїну до і після тренування. Доктор Стюарт Філіпс з Університету Мак Мастера довів експериментальним шляхом, що після тренувальної сесії навіть 5 ггам яєчного протеїну стимулюють синтез білку і прискорюють відновні процеси. Проте оптимальний результат забезпечує прийом препарату в дозуванні від 20 до 40 р.

Яєчний білок засвоюється в травному тракті порівняно швидко, а тому багато виробників комбінують сироватковий і яєчний протеїн з протеїном, що повільно всмоктується, наприклад, з казеїном. Метою цих дій є створення протеїнового комплексу, який зможе забезпечити стабільний і тривалий вступ амінокислот в кровотік. Усі інші переваги такої суміші спірні.


Побічні ефекти єффекти від прийому яечного протеїна


Як і будь-яка інша добавка, яєчний протеїн у деяких людей може викликати алергічні реакції. Хтось досить скоро дізнається про такі побічні ефекти, як посилене газоутворення, метеоризм, діарея і гастроінтестинальний синдром, також яєчний протеїн може змінити в гіршу сторону запах кишкових газів. Причина - висока концентрація сірки в яєчному білку. Якщо ж ваш лікар за медичними показаннями радить утриматися від прийому яєчного протеїну - виконуйте його рекомендації.




Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації