СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Яєчний альбумін


Усім відомі корисні властивості яєчного білку, або яєчного альбуміну. Це прекрасне джерело протеїну, який, на відміну від жовтка, містить дуже мало холестерину і жирних кислот. Рідкий яєчний білок використовується в якості харчової добавки.

Яєчний білок захищає курча, що розвивається, але головна його роль полягає в тому, щоб забезпечувати ембріон поживними речовинами. Саме з цієї причини яєчний білок такий багатий протеїном, вітамінами і мінеральними елементами.

Яєчний білок містить понад 40 видів протеїнових молекул.


Протеїни яєчного білку


Хоча в яєчному білку міститься безліч типів протеїнів, деякі з яких мають більшу біологічну цінність. Приблизно половина (54%) альбуміну яєчного білку доводиться на овальбумін, який є поживним субстратом і зв'язує травні ферменти. Овотрансферрин (12%), овомукоїд (11%) і овоглобулін (8%) - ще три протеїни, широко представлені в яєчному білку. Кожна з цих білкових молекул виконує свою функцію, а разом ці протеїни беруть участь в переварюванні їжі, зв'язуються з клітинними рецепторами, стимулюють імунну систему або вирішують усі перелічені вище завдання.


Поживний склад яєчного альбуміну


Яєчного білку припадає на частку більше половини маси одного яйця, а сам білок здебільшого складається з води. Якщо ж ми вивчимо сухий залишок, то виявимо в нім набір поживних елементів, серед яких левова частка доводиться на згаданий вище яєчний протеїн. Окрім того, в яєчному білку є присутніми магній, рибофлавін, калій, натрій і ніацин.

Мікроелементи, такі, як : цинк, фосфор, мідь і кальцій, також є присутніми в яєчному білку. Ці елементи сприяють зміцненню нігтів, волосся, зубів і кісток. Додамо, що яєчний альбумін багатий вітамінами B6, B12 і вітаміном D.

На відміну від інших продуктів, яєчний білок практично не втрачає поживних властивостей при термічній обробці, а що стосується його енергетичної цінності, то у білці великого курячого яйця міститься всього 17 калорій.


Способи приготування яєць і яєчного альбуміну


Варіантів приготування яєць велика кількість. Їх можна підсмажити, можна збовтати і приготувати омлет, а можна зробити яєчню і з'їсти з жовтком або без нього. Якщо вам потрібний тільки білок, зваріть яйця круто або некруто - відокремте і видаліть жовток з варених яєць, це не складе ніяких труднощів.

Багато сімейних рецептів припускають використання яєчного білку. Домашня випічка (пироги, кекси або печиво) містить яєчний білок або цілісні яйця. Не забувайте коктейлі на основі яєць - приготуйте гоголь-моголь або корисний безалкогольний Эг-ног з яєчного білку по власному рецепту!

Деякі люди звикли пити сирі яйця або рідкий альбумін, що отримується промисловим способом з сирих яєць. Помітимо, що хоча сирі яйця і є цінним поживним продуктом, вони можуть містити патогенну бактерію сальмонеллу.

Тому розумнішим рішенням є пакетований рідкий альбумін. По поживній цінності він не відрізняється від сирих яєць, але при цьому рідкий альбумін піддається пастеризації - термічній обробці - в процесі якої гинуть сальмонеллы. Рідкий яєчний альбумін можна пити в чистому вигляді, а можна готувати з нього ароматні коктейлі, змішуючи білок з шоколадним сиропом.


Порошок яєчного альбуміну

Альтернативним джерелом яєчного альбуміну є порошкова форма випуску. Технологи давно знайшли спосіб видаляти з яєчного білку воду і отримувати на виході сухий білий порошок. Навіщо це робити? Порошкова форма має ряд незаперечних переваг.

Наприклад, якщо ви використовуєте не сирий яєчний білок, а порошкову форму, вам не варто турбуватися про сальмонеллуі інших патогенних бактерій, оскільки усі мікроорганізми гинуть в процесі дегідратації. Крім того, якщо вам потрібний тільки яєчний білок, при використанні порошкової форми ви не жалкуватимете за викинутим жовтком - його там просто немає.

Термін зберігання сухого яєчного альбуміну значно вищий, ніж у сирого яєчного білку. Навіть після розкриття упаковки порошок можна впродовж року зберігати на звичайній полиці при кімнатній температурі. А в запечатаній коробці альбумін зберігає свої властивості від п'яти до десяти років.

Використовувати порошкову форму можна так само, як і свіжий яєчний білок. На основі яєчного альбуміну можна готувати протеїнові коктейлі, його можна додавати у страви, а можна запарювати. Приготувати яєчний альбумін дуже легко - просто додай води!


Яєчний альбумін і алергічні реакції


Особам, що страждають алергією на курячий білок (в т.ч. яйця і яєчний білок), приймати яєчний альбумін не слід. Проявами алергії на курячий білок можуть бути заложеність носа і утруднення носового дихання, алергічна астма, нудота, блювота і шлункові кольки.

У деяких людей алергія проявляється в дуже важкій формі, аж до анафілактичного шоку, при якому людина не може дихати. Лікування анафілаксії вимагає госпіталізації хворого до медичної установи, а невідкладною допомогою на перед відправленням в лікарню є укол адреналіну. При недотриманні цих рекомендацій анафілактичний шок призводить до летального результату.

Проте є вірогідність того, що причиною алергії на яйця є сенсибілізація тільки до білку або тільки до жовтка. У випадку якщо людина відповідає алергічною реакцією лише на компоненти жовтка, йому можна вживати яєчний альбумін.

Окрім алергії, є ще одна проблема - непереносимість яєчного альбуміну. Симптоми схожі на прояви алергії, але вони з'являються лише у тому випадку, якщо людина їсть яєчний білок, приготований неналежно. Приміром, людина без проблем їсть пиріг, тому що яєчний білок при цьому запікається, а ось смажені яйця викликають у нього симптоми непереносимості.


Яєчний альбумін: можливі погрози для здоров'я


Не дивлячись на те, що яєчний альбумін містить багато поживних компонентів, поїдання його в дуже великих кількостях негативно позначається на нашому здоров'ї. Надмірне споживання яєчного білку знижує в крові рівень вітаміну B7, а це може привести до шкірного висипу, гострого кон'юнктивіту, випадання волосся, появи галюцинацій і інших неврологічних розладів.

Занадто високі дози альбуміну провокують посилене газоутворення і ведуть до запорів. Якщо ви знаходитеся на дієті (без солі), то вам не можна їсти багато яєчних білків, оскільки в одному яєчному білку міститься 400 міліграм натрію.

Яйця можуть бути заражені сальмонеллою. Бактерії гинуть при ретельній термічній обробці, але в процесі приготування вам слід бути уважними, для того, щоб не допустити розтікання білку. Останнє може привести до інфікування сальмонелою інших продуктів і кухонного начиння.

Приготування і споживання яєчного альбуміну може представляти деяку загрозу, проте при правильній обробці і помірному споживанні не повинно виникнути жодних проблем. Хороші новини ще і в тому, що яєчний білок - це продукт, властивості якого контролюються FDA, і в його якості ви можете бути абсолютно упевнені.



Можливі побічні ефекти



Алергічна реакція
Запори
Депресія
Метеоризм
Випадання волосся
Неврологічні розлади


Висновок


Незважаючи на деякі медичні застереження, яєчний альбумін є одним з кращих джерел повноцінного білку. Альбумін не лише поживний, але і дуже універсальний продукт - ви можете приготувати і з'їсти коктейль на сніданок, а можете налити його в пляшку і випити впродовж дня.




Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації