СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Використання протеїнів в харчуванні


Не секрет, що еволюція людського організму проходила на тлі високих фізичних навантажень, які пред'являли особливі вимоги до його харчування. Тільки особини уміли забезпечити собі достатній об'єм білкової їжі, мали шанс пройти горнило природного відбору і дати продовження своєму роду. Слабкі ж і кволі сходили у небуття.

Відтоді пройшли десятки, сотні тисяч років, ми стали "розумнішими" і "цивільнішими", але усі процеси відбуваються всередині людського організму залишилися колишніми - нашим організмом, як і раніше затребуваний протеїн (білок).

Правда є один нюанс: якщо в древні часи, людина, що знаходила собі харчування полюванням і збирачем, витрачала величезну кількість енергії, за деякими даними до 10-12 000 ккал/добу, то сьогодні, в середньому до 2000 ккал. Різниця величезна.

На жаль, кількість тих, що витрачаються, на енергозабезпечення організму, калорій не прямо пропорційні кількості необхідного білку, тому хоча ми і витрачаємо в 5-6 разів менше енергії, протеїну нам потрібно всього в 2-3 рази менше.

Так добова потреба в протеїнах дорослого чоловіка 1-1.5 грам/кг ваги, тобто для 80-ти кілограмового чоловіка, потрібно близько 80-120 грам протеїну або 400-600 грам м'яса (якщо вести розрахунок в рослинних білках, то це кілограми). Природно, що з'їдати таку кількість щодня неможливо. Але справа навіть не в цьому. Намагаючись отримати потрібний протеїн з продуктів харчування, ми разом з ним отримуємо ударну дозу абсолютно непотрібних жирів.

Якщо для древньої людини жири були затребувані, як додаткове джерело калорійності, то сучасні жителі не можуть їх спалити впродовж дня і жир відкладається в підшкірній клітковині.


Що ж робити?


Сучасна наука навчилася виділяти чистий протеїн з продуктів харчування. Їх розрізняють за походженням (казеїновий, соєвий, яєчний, сироватковий і так далі) і швидкості всмоктування (повільний, швидкий, комплексний), але усі вони, по суті, все той же знайомий нам природний білок.

Купляючи такий протеїн, Ви отримуєте дві явні переваги - невеликий об'єм їжі і регуляція його калорійності (жирності). Так наприклад, ізолят протеїну, не містить жиру, холестерину і лактози, та зате має у своєму складі більше 90% білку.

Якщо ви заклопотані своїм здоров'ям, то протеїнові добавки, до основної їди, допоможуть добрати потрібну кількість білку, якщо ви хочете схуднути, то замінивши звичні білки ізолятом протеїну, значно понизите калорійність їжі, ну а якщо ви вирішили створити красиве тіло в тренажерному залі, то у вас немає іншого виходу, окрім, як ввести протеїнові коктейлі у свій щоденний режим харчування.





Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації