СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Від чого ми товстіємо?


Якщо запитати будь-якого з охочих позбавитися від зайвої ваги, в чому причина його єства, що непомірно роздулося, то в 90 випадках з 100, ми дізнаємося красиву історію про струнку і симпатичну дівчину, яку зовнішні обставини змусили видужати

Як правило, у вині власної повноти , у нас, буває : генетична схильність, вагітність і гормональні збої, робота і заміжжя, хвороби і операції, друзі, діти, чоловік, свекруха і інші чинники і суб'єкти. Усе окрім нас самих.

Я далекий від того, щоб стверджувати ніби такого не може бути. Цілком можливо, дійсно, ви стали видужувати із-за одного з несприятливих зовнішніх чинників. Але варто розуміти, що наш організм це не механічний пристрій, де пересунувши один важіль можна перемкнути роботу усієї системи. Адже, у відмінності від тієї ж механіки, ми пережили величезний період еволюційного дозрівання в горнилі агресивного довкілля і природного відбору, і усі "прості" варіанти, здатні вивести організм із стану найвищої функціональності, давно відсіялися.

відновлення мязів

Одній з найчастіших причин власної повноти, жінки називають вагітність і народження дитини. Аргументуючи це подією, під час гормональної перебудови організму, збоєм. Але чи тільки збій є причиною? Хіба міг такий односкладовий варіант збережеться в процесі еволюції?

Уявіть собі наших древніх предків, що існували в умовах мізерної поживної бази, коли кожен член групи був зайнятий пошуком харчування. Хіба мала шанс вижити самиця, що погладшала після пологів, якщо навіть смертність серед здорових членів племені(групи) була страхітливою?

Приміром, в період раннього палеоліту, середня тривалість життя складала 22.5 року, а пізнього, такого, що закінчився всього 10-12 тисяч років назад, 28 років.

Тоді що ж говорити про особину, що видужала, менш функціональній, яка гинула б практично відразу ж, в перший "голодний сезон". А з нею, цілком природно (для тієї пори), і її нащадок. Таким чином вихолощувалися з генофонду популяції, що негативно впливають на неї, комбінації генів.
Тому, теза про набирання ваги від одного з чинників впливу є неправомочною. Ми можемо говорити, лише про сукупність безлічі причин ведучих до набирання ваги. При цьому причини ці можуть хитромудро переплітатися, замикатися один на одному, мати зворотні зв'язки...

Давайте спробуємо розглянути один з основних чинників набирання ваги - переїдання, спробуємо розслідувати причини що впливають на цей феномен.


Переїдання


1. Неправильне харчування


Умовно, цей пункт можна розділити на декілька підпунктів:


а) рафіновані продукти


Потрапляючи в організм, швидкі вуглеводи з цих продуктів, нестримно всмоктуються викликаючи різке підвищення цукру в крові, що відповідно веде до такого ж різкого синтезу інсуліну і виведення цукру. При цьому, залишкове пониження йде до рівня, що нижче відповідає прийнятій кількості калорій. Адже концентрація цукру в крові - один з параметрів регулюючих апетит.

Таким чином ми з'їдаємо більше, ніж того вимагає наш організм.


б) смажене і копчене


Смажені і копчені продукти важче і довше перетравлюються організмом, а значить для їх обробки виділяється більше шлункового соку. Що у свою чергу сприяє підвищенню апетиту. З іншого боку, із-за того, що вони важко засвоюються, почуття насичення приходить пізніше.


в) гостре, солене, кисле


Ця група продуктів починає діяти ще на стадії попадання в ротову порожнину, сильно дратуючи відповідні мовні рецептори, що веде до виділення шлункового соку і підвищення апетиту. До того ж отримавши надмірну порцію солоного або гострого, організм намагається збалансувати загальний харчовий фон за рахунок вступу в шлунок більше нейтральних продуктів, що теж веде до переїдання.


г) змішаний прийом


Велику кількість різноманітних продуктів в один прийом, відповідно, приводить до виділення великої кількості різних ферментів з шлунковим соком. Людський організм не звик до такого "буйства фарб" (велика різноманітність це ознака останнього століття, коли добробут людства значно підвищився) втрачає контроль над стандартними механізмами почуття голоду і насичення. Включаються другорядні, побічні механізми, які працюють зі значним запізненням.

Напевно багато хто помічав, що за святковим, щедрим столом, насичення приходить від переповнювання шлунку. Це і є один з другорядних механізмів контролю апетиту.


д) наваристі супи


Існує несправедлива думка, що на супах легше схуднути, оскільки вони мають найменше співвідношення поживності їжі до її об'єму. Ніби рідина заповнює шлунок і ми менше їмо.

Насправді це можна віднести лише до овочевих супів і супів-пюре. Що ж до інших різновидів супів, те перше почуття насичення проходить дуже швидко, а апетит з'являється, практично, через пів-години - година після прийому.

Річ у тому, що рідка складова супу швидко покидає шлунок вимиваючи шлунковий сік, а для тих, що залишилися, трудно перетравлювальних шматочків твердої їжі потрібно нову порцію шлункового соку. Як тільки він починає виділятися, ми знову відчуваємо позиви що-небудь погризти.


2. Нудне життя


Людина істота емоційна. Яскраві, різноманітні емоції, що ведуть свій родовід від тваринних інстинктів, одно з досягнень еволюційного розвитку людини. Наш організм ріс і розвивався знаходячись під постійним пресом емоційних переживань. При цьому позитивний емоційний фон говорив про те, що "все гаразд, організму нічого не погрожує", негативний говорив про небезпеку, а нейтральний - цей тривожний стан.

Коли ви ведете сіре, нудне життя домогосподарки або офісного службовця, де немає місця емоціям і переживанням. Коли ви замкнуті у рамках своєї квартири або в шкарлупі власних упереджень, ваш організм знаходиться в невіданні про реальний стан речей. Адже уся інформація поступає до нього за допомогою синтезу відповідних хімічних сполук (у нашому випадку, гормонів). Тому він, з одного боку намагається запастися, про всяк випадок, енергетичними запасами (еволюційно, головна небезпека - голодна смерть), з іншою, намагається підвищити емоційний фон за рахунок їжі і вироблення гормонів задоволення.


3. Стомлення і стрес


Часто люди плутають стомлення і стрес з фізичною втомою, наївно вважаючи, що якщо вони стомлені, то означає витратили багато енергії. Насправді усе йде з точністю навпаки.
Стомлення, апатія, стрес, в основному, не мають ніякого відношення до недоліку поживних речовин. А ось до недоліку мінеральних і біологічно активних речовин, всіляких мікроелементів - мають пряме відношення. Річ у тому, що при великому нервовому, психічному або розумовому навантаженні, разом з поживними речовинами витрачається, іноді непропорційно велике, кількість компонентів їжі що не відносяться до поживних речовин. Їх недолік викликає трудно оприділиме відчуття голоду.

Згадайте раптове бажання вагітної погризти крейду або терміново покуштувати якого-небудь екзотичного плоду. Якщо у вагітних, внаслідок загострення усіх почуттів, продукт ще піддається визначенню, то для сучасної, зіпсованої неправильним харчуванням, людини це просто голод. І ми починаємо заїдати його доки випадково не наберемо потрібної організму концентрації не хапаючого елементу.


4. Брудний кишковик


Кишковик грає важливе значення в травленні людини, деякі компоненти їжі можуть перероблятися тільки в нім, іноді навіть не ним самим, а за рахунок присутньої там корисної мікрофлори. Коли він зашлакований, то мікроскопічні ворсинки становлять внутрішню поверхню кишковика злипаються, що призводить до поганого засвоєння їжі, а наявність калових каменів і переважання патогенної мікрофлори, пригноблює розвиток корисних бактерій. (Наприклад, біфідобактерії беруть участь в синтезі рибофлавіну, тіаміну і нікотинової кислоти).
Погане засвоєння і мала кількість певних хімічних сполук веде до того, що ми продовжуємо відчувати потребу їжі, коли калорійний баланс вже відновлений.


5. Відношення до їжі


Усі сигнали формуються у нас в організмі передаються в наш центр управління - головний мозок. Тут вони обробляються і усвідомлюються (якщо це потрібно). Коли наші думки зайняті іншим, ми кудись квапимося, дивимося цікавий фільм, думаємо про свої проблеми, читаємо захоплюючий детектив і так далі, висока пріоритетність заглушає усі інші сигнали, роблячи їх малозначними і важко опреділимими .

Задивившись свій улюблений серіал або віддавшись своїм мріям, ви можете не почути телефонного дзвінка або не відчути легкого поплескування по плечу, забути про молоко на плиті або праску на чоловіковому святковому костюмі. Що вже тут говорити про такі "дрібниці", як почуття насичення.


6. Фізичне навантаження і свіже повітря


Коли ми говоримо про хімічні елементи необхідних для нормального функціонування організму, то чому то забуваємо про основний, без якого наш організм не може прожити навіть півгодини (у більшості випадків не більше 10 хвилин) - кисень. Причому голод цей неможливо задовольнити вийшовши на балкон і подихаючи свіжим повітрям. Щоб наситити киснем наші тканини потрібний певний режим - так зване аеробне навантаження - циклічна фізична робота з пульсом близько 130-140 ударів в хвилину.

Брак кисню на клітинному рівні веде до відчуттів схожими з відчуттям голоду.





Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації