СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Синтез білка в організмі


Кожна людина знає, що в нашому організмі відбувається дуже важливий процес. Звичайно, біохімічних процесів, які здійснюються гормонами і клітинами, дуже багато, але є один процес, який можна назвати основним – це синтез білка. Синтез білка – будова білка – здійснюється клітинами і нуклеїновими кислотами. Так як білок є головним будівельним матеріалом, з якого складаються всі тканини, цей процес відіграє особливо важливу роль в життєдіяльності живого організму.


Механізм синтезу білка


Довгий час вчені вивчали процес синтезу і з'ясували, що в кожній живій істоті цей процес відбувається з однаковою послідовністю. Щоб запустити синтез, необхідні особливі ферменти і амінокислоти, які шикуються в потрібній послідовності. Як же амінокислоти розуміють, в якій послідовності їм заповнити ланцюжок? Вважається, що ця інформація записана в наших генах. А тепер давайте уявимо, наскільки велика ця інформація, адже потрібно розрізняти білки, їх функції, сотні амінокислот.


Продукт синтезу білка


Отже, ми знаємо, що амінокислоти стикаються з певними ферментами. А що ж відбувається далі? А далі утворюється ланцюжок поліпептидів, які чекають, коли з'явиться фермент, який "почистить" її, видалить непотрібні молекули і перетворить залишок ланцюжка в білок. Таким же чином інсулін синтезується з проінсуліна і інші гормони. Для будівництва ланцюжка необхідні будівельні матеріали: поступаюча їжа, мінерали, вітаміни, а також харчові добавки. Якщо харчування не влаштовує організм, то він починає брати матеріал з інших джерел.


Скільки живуть білки?


Білки не безсмертні. Вони також проходять стадії утворення, дорослішання, старіння і руйнування. Білки в нашому організмі постійно оновлюються, а сам процес вимагає великої кількості енергії та ресурсів. Що стосується періоду розпаду і терміну життя, то у кожного виду білка він свій. Одні білки можуть жити всього кілька годин, інші - місяцями чекати розпад головної клітини «носія».

Щоб органи і наші тканини не руйнувалися, процес синтезу білка має відбуватися регулярно. Щоб клітини регулярно синтезували і підтримували рівень білка в організмі, необхідно пам'ятати, які фактори впливають на синтез, здійснюваний на молекулярному рівні. Це наступні фактори:

 

•фізичний стан організму;

•гормональний фон;

•емоційний фон;

•вік;

•кількість та якість їжі, що надходить в організм;

•поєднання відпочинку і фізичного навантаження;

•повноцінний сон;

•свіже повітря.


Чому для синтезу так важлива їжа?

Ще зі школи ми пам'ятаємо, що всі амінокислоти, завдяки яким відбувається синтез, діляться на «замінні» і «незамінні». Можна сказати, що білок цінний за рахунок містячого в ньому амінокислот. Вчені нарахували 170 амінокислот, які існують в природі. Але для будівництва тканин і клітин нашого організму досить лише двох десятків амінокислот. Але проблема в тому, що наш організм не може сам синтезувати всі ці амінокислоти в такому різноманітті. В ньому утворюється лише 12 з них. Саме вони і були названі замінними.

А що ж решта вісім амінокислот? Це ті самі незамінні амінокислоти, які можна отримати лише ззовні – з їжею. Це ізолейцин, а також лейцин, фермент лізин, амінокислота метіонін. Ще не синтезуються нашим організмом такі амінокислоти як фенілаланін, треонін і триптофан. І остання восьма – валін. А в дитячому організмі не вистачає ще і гістидину, який починає синтезуватися тільки у більш дорослому віці. Як вже було сказано, найважливіше в білках – це якість амінокислот, їх склад. Якщо ми говоримо, що білковий продукт повноцінний, то маємо на увазі кількість амінокислот, які в ньому містяться.

Якщо в білці є всі незамінні амінокислоти, то це повноцінний матеріал. Отримати його можна з таких продуктів як молоко, кефір, сирні вироби, яйця, м'ясні вироби, рибні вироби. До неповноцінних білків, які не містять всі необхідні амінокислоти, можна віднести улюблені нами злаки, а також горіхи різних видів і навіть гриби. Ось чому вегетаріанцям радять урізноманітнити свій раціон по максимуму, адже в організм для будови органів і клітин повинні надходити всі амінокислоти. Якщо ви обмежуєте себе в їжі, виключаєте з раціону будь-якої продукт, що містить незамінні амінокислоти, то дуже важливо заповнити брак з допомогою спеціальних харчових добавок.


Важливі факти про харчування

•Амінокислоти з білків рослинного походження проходять довгий шлях засвоєння;

•якщо довго зберігати продукти тваринного походження, то їх цінність як поживних речовин швидко знизиться;

•знизити цінність також здатна тривала обробка окропом, смаження, парка, варіння;

•з цієї ж причини продукти не можна багато разів заморожувати і розморожувати –

корисні речовини з них просто вимиваються, білкові молекули руйнуються.


Чим небезпечна нестача білка


Для організму людини небезпечний не сам брак білка, а відсутність незамінних амінокислот, які не потрапляють в організм і не беруть участь у повноцінному синтезі. Відсутність потрібних амінокислот може призвести до наступних наслідків: білкове голодування, коли організм, який хоче їсти, починає руйнувати запаси (м'язи, печінку, нирки, шкіру). Дефіцит білка – дуже небезпечне захворювання, яке загрожує летальним результатом, якщо вчасно не помітити і не виправити ситуацію. Як правило, організм сам повідомляє про те, що чогось не вистачає. Він використовує наступні сигнали - м'язову слабкість, втому, анемію.

Спортсменам і дітям вегетаріанська дієта просто протипоказана, адже їх організм відрізняється швидким ростом, ось чому потребує великої кількості амінокислот. Так, завдяки синтезу будуються м'язи, судини, нервові тканини, шкіра та інші органи. Спортсмен повинен дуже правильно спланувати дієту, урізноманітнити її вмістом продуктів рослинного і тваринного походження, щоб не допустити дефіцит амінокислот, адже це може позначитися на фізичному розвитку.




Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації