СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Соєвий протеїн


У соєвих білках знаходитися багато ізофлавінів, які мають естрогенні властивості. Це означає, що чоловікам не рекомендується вживати сою довго і у великих кількостях. Вживання соєвого протеїна (соєвого білка) щодня по 32 грами на протязі місяця знижує рівень тестостерона приблизно на 10% . Не дивлячись на те, що це пониження тимчасове, рівень жіночих гормонів продовжував підвищуватися у випробовуваних на протязі 57 днів (увесь час доки вони споживали сою). Виходить що співвідношення тестостерона і жіночих статевих гормонів виявилося зрушено на користь останніх. Хоча атлети завжди зацікавлені в протилежному ефекті.

Судячи з усього, ізофлавіни служать базовим чинником, який визначає здатність цих білків протистояти вільним радикалам. Так, протягом 30 днів чоловіки постійно отримували додатково або соєвий протеїн, або сироватковий, або плацебо з розрахунку на кожен кілограм ваги тіла - 0.6 грам білку. Ні соя, ні сироватка не викликали зниження рівня тестостерона. Зате у сої було помічено посилення захисних антиоксидантних механізмів. Цю здатність соєвого протеїну підтвердило і дослідження Е. Брауна.

Цей захисний механізм, однозначно, пом'якшує процес руйнування м'язів, що починається після вживання соєвого протеїну, багатого ізофлавінами. У одному з досліджень що дня, упродовж 21 дня давали чоловікам, що займаються спортом, 40 грамів соєвого протеїну, або 40 грамів сироваткового протеїну. Соя поліпшила у випробовуваних стан антиоксидантів, в той час, як сироватковий білок погіршив його. Соя на 42% знизила підвищення рівня показників катаболізму м'язів, який виникав після аеробних фізичних навантажень, у яких упродовж двох годин зростала інтенсивність. Сироватковий протеїн навпаки, збільшив катаболізм на 38%.

Гальмування процесу виснаження м'язів, викликаного фізичними навантаженнями, дозволяє проводити тренування частіше і швидше відновлюватися. Ця властивість дуже добре майже для усіх атлетів, окрім тих, хто поставив перед собою мету накачати м'язову масу. Вся річ у тому, що перешкоджаючи катаболізму соя, на відміну від сироватки, частково перешкоджає і м'язовій гіпертрофії. Дійсно, чим надійніше наші м'язи захищені від руйнування, тим рідше їм доведеться зміцнювати себе, збільшуючи товщину своїх волокон.

А ось для жінок соєвий протеїн, навпаки, представляє підвищений інтерес. Дослідження, проведене серед спортсменок по гімнастиці найвищого класу, виявили позитивний вплив соєвого протеїну. Щоденна добавка в 1 грам соєвого білку на кілограм ваги на протязі 4 місяців допомогла зберегти м'язову масу. При прийомі ж плацебо, м'язова маса поступово зменшувалася внаслідок тривалих і інтенсивних щоденних тренувань.




Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації