СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Соєвий білок


Вже не один рік сироватковий протеїн утримує лідируючі позиції на ринку спортивного харчування і визнається золотим стандартом у своєму сегменті цього ринку. Сьогодні сироватковий протеїн продається набагато краще, ніж інші види білку, а усе завдяки потужному анаболічному ефекту, який покращує м'язовий ріст.

Вважається, що сироватка містить ідеальний набір амінокислот (будівельний матеріал для синтезу білку) і зміцнює імунну систему. Доведено, що сироватковий протеїн швидко всмоктується і максимально ефективно засвоюється м'язовою тканиною (що робить його ідеальним вибором для посттренувальних напоїв).

На фоні інших видів протеїну, сироватка здається кращою, ідеальнішою формулою, яка затьмарює усі інші продукти і відправляє їх на звалище історії. Але не поспішатимемо. Є ще одне джерело білку, по своїй ефективності практично нічим що не поступається сироватці: це соя.

За останні роки соєвий протеїн отримав масу критичних відгуків, а серед бодібілдерів він і зовсім піддається висміюванню, як препарат (і внаслідок цього - що перешкоджає набору м'язової маси), що "фемінізує". Навіщо у такому разі комусь міняти перевірений часом сироватковий протеїн на зганьблений і, імовірно, низькопробний соєвий білок?

Тому що, як це часто буває при обговоренні питань прикладної науки, існує і інша точка зору. Останніми роками вчені уважно вивчили вплив соєвого білку на секрецію тестостерона і набір м'язової маси. Останні дослідження показали, що з точки зору набору сухої маси тіла, соя так само ефективна (якщо не більше), як і сироватковий протеїн.

У цьому матеріалі будуть представлені результати передових досліджень, в яких вивчалися властивості соєвого білку. Також ми розповімо про переваги, які обіцяє представникам світу бодібілдінгу використання сої, - законної альтернативи сироватковому протеїну.


Включення сої в раціон харчування


Шкідливий вплив?


На підставі результатів ряду досліджень було висловлено припущення, що фитоестрогени, що містяться в соєвому протеїні, призводять до зниження секреції тестостерона і одночасного підвищення рівня жіночого статевого гормону естрогену. Ізофлавіноїди (фітоестрогени), виявлені в сої, найімовірніше і викликають такий небажаний гормональний дисбаланс, який проявляється в згаданій вище зміні співвідношення тестостерона і естрогену, а також в порушенні регуляції секреції гормонів щитовидної залози.

Багато дієтологів, виявивши у своїх клієнтів занепад життєвих сил, порушення травлення, гіпотиреоз (зниження функції щитовидної залози), безпліддя і інші хвороби, починають підозрювати сою і називають її можливою причиною усіх бід.


Корисні властивості?


Соєвий протеїн, що екстрагується з однорічної рослини сімейства бобових, є ланкою харчового ланцюга вже більше п'яти тисяч років. Це єдиний рослинний білок, що має високу біологічну цінність і що має у своєму складі усі незамінні амінокислоти в кількостях, достатніх для підтримки росту і розвитку. У США соєві боби були завезені в 80-х роках дев'ятнадцятого століття, але задовго до того вони вже були основою раціону жителів азіатського регіону.

На 30% соя складається з вуглеводів (з яких 15% - це клітковина), 38% доводиться на білки, 18% - на жири (з яких 85% - ненасичені), а 14% - на воду. Соя містить усі незамінні амінокислоти, причому в пропорціях, ідеальних для підтримки хорошого самопочуття споживачів продукту. Крім того, у складі сої є присутніми вітаміни і мікроелементи, зокрема, калій, цинк, залізо, вітамін E, фосфор і повний спектр вітамінів групи B.

В якості спортивного харчування соєвий білок і сироватковий протеїн прекрасно доповнюють один одного. Сироватковий протеїн, як уже згадувалося, багатий амінокислотами з розгалуженими ланцюгами, які є найважливішим джерелом енергії під час тренувальних сесій, а соєвий протеїн багатий аргініном і глютаміном. Аргінін стимулює секрецію анаболічних гормонів, які у свою чергу стимулюють м'язовий ріст, а глютамін незамінний в період метаболічного стресу.


Технологія обробки сої


Перш ніж стати продуктом харчування або харчовою добавкою, соєві боби проходять декілька стадій обробки.

Соєві боби очищаються, робиться оцінка міри вологості, дроблення і розкочування в пластівці.
З пластівців екстрагується соєва олія.
Пластівці висушуються, формуючи знежирений соєвий шрот.

Знежирені пластівці (шрот) є сировиною для виробництва трьох основних продуктів : концентрату соєвого протеїну, ізоляту соєвого протеїну і текстурату соєвого протеїну.


Види соєвого білку


Соєвий білок представлений на ринку трьома видами продуктів : концентрат соєвого протеїну, ізолят соєвого протеїну і текстурат соєвого протеїну.

Концентрат соєвого протеїну. Концентрат соєвого протеїну - це, власне, те, що залишається після екстрагування соєвої олії. Зневоднений (волога видаляється раніше з соєвих пластівців) концентрат містить як мінімум 65% протеїну, зберігаються в нім і практично усі вуглеводи.

Ізолят соєвого протеїну. Як і ізолят сироваткового білку, ізолят соєвого протеїну - краще джерело якісного, очищеного соєвого білку. Сировиною для виробництва соєвого ізоляту є соєвий шрот, з якого видаляються усі домішки, і залишається лише хімічно чистий протеїн (більше 90% в сухому залишку). Оскільки вуглеводи з ізоляту видалені, специфічний присмак сої практично не замітний.

Текстурат соєвого протеїну. Текстурат робиться з соєвого концентрату і є сировиною для багатьох соєвих продуктів, таких як штучна курка, свинина, яловичина та ін.

Новітні дослідження: докази ефективності соєвого білку
Новітні дослідження, присвячені соєвому протеїну, спростовують раніше існуючу думку і доводять, що соя не знижує рівень тестостерона і не підвищує секрецію естрогену.

Перше дослідження було проведене в Американському Коледжі Спортивної Медицини (ACSM) в травні 2004 року, спонсорував його Національний Департамент молочної продукції США. Результати показали, що вживання азотистого і ізоенергетичного посттренувального соєвого напою, статистично достовірно прискорює ріст загальної і сухої маси тіла і підвищує силові показники. Порівняння здійснювалося з іншими посттренувальними напоями (знежирене молоко і мальтодекстрин), що мають порівнянну міру ефективності.

Дослідження, що показало, що цілісний (незмінений) протеїн, як соєвий, так і молочний, ефективний з точки зору набору м'язової маси, підтвердило правомірність використання соєвого протеїну в посттренувальних комплексах.

Методологія експерименту заснована на випадковому (шляхом подвійного сліпого розподілу) розподілі 34 учасників на групи, одержуючі молоко (знежирене молоко), соєвий напій і мальтодекстрин.

Учасники експерименту тренувалися п'ять днів в тиждень по спліт-системі із залученням усіх м'язових груп і регулярно приймали по 500 мл коктейля відразу після тренування і за годину після виходу із залу.

Ще одно дослідження ефективності соєвого білку в якості препарату, прискорюючого набір м'язової маси, датовано квітнем 2005 року, а провела його компанія Solae Company (виробник соєвих продуктів). Експеримент допоміг зруйнувати міф про те, що споживання сої знижує секрецію тестостерона.

Результати показали, що додавання в щоденний раціон соєвого протеїну, сироваткового протеїну або комбінації сироваткового і соєвого протеїну веде до збільшення сухої маси тіла, але не чинить небажаної дії на рівень тестостерона і естрадіолу. У експерименті брав участь 41 спортсмен, тренувалися вони зі штангою.

Метою цього дослідження було порівняння впливу щоденного споживання 50 грам чотирьох типів протеїнових добавок на суху масу тіла і на рівень статевих гормонів в плазмі крові у чоловіків. Учасники впродовж 12 тижнів займалися за програмою, орієнтованою на набір м'язової маси, і приймали протеїновий коктейль двічі в день.

Протеїновий коктейль містив або концентрат соєвого протеїну (КСП), або ізолят соєвого протеїну (ІСП), або комбінацію (у пропорції один до одного) ІСП з концентратом і ізолятом сироваткового протеїну, або чистий сироватковий протеїн, що складається з ізоляту і концентрату.


Результати дослідження


Усі види протеїнових добавок давали бажаний результат - збільшення сухої маси тіла. Ніяких відмінностей в концентрації тестостерона в крові представників різних груп виявлено не було.
Збільшення сухої маси тіла, отримане в ході експерименту, повністю узгоджується з результатами раніше проведених досліджень, що вивчали вплив споживання соєвого і сироваткового протеїну в комбінації з фізичними навантаженнями на суху масу тіла.


Пояснення


Спортсмени, які включать у свій раціон і соєвий, і сироватковий протеїн, зможуть отримати ряд додаткових переваг, обумовлених відмінностями в темпах розщеплювання і всмоктування амінокислот. Сироватковий протеїн розщеплюється швидко, тоді як соєвий білок засвоюється поступово. Разом же вони забезпечують тривалий і рівномірний вступ амінокислот до основних м'язових груп.

Крім того, регулярне вживання соєвого білку у поєднанні із здоровим харчуванням позитивно позначається на загальному стані організму, а саме, зменшує ризик розвитку ішемічної хвороби серця.

Останні дослідження показують, що прийом соєвого протеїну також знижує вірогідність виникнення деяких онкологічних захворювань, в т.ч. рак передміхурової залози.

Результати дослідження повністю корелюють з даними інших експериментів, які показують, що соєвий протеїн має унікальну здатність підвищувати активність антиоксидантних систем в організмі дорослих спортсменів. Ці відомості вказують на те, що соєвий протеїн може допомогти організму у боротьбі з вільними радикалами, які утворюються під час тренувань. А це у свою чергу прискорить процеси відновлення м'язів після інтенсивних навантажень.


Переваги соєвого протеїну


Вивчення досліджень, присвячених впливу соєвого білку на здоров'я організму, розповідає нам про багато корисних властивостей цього продукту.

Соєвий протеїн має максимально можливий (1.0) показник засвоюваності білку, скоректований по амінокислотному складу (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score, або PDCAAS). PDCAAS - стандартний показник, що характеризує біологічну цінність білку.

Завдяки повному набору незамінних амінокислот, соєвий білок підвищує біологічну цінність усього раціону харчування.

Завдяки здатності сої знижувати рівень холестерину, зменшується ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Результати мета-аналізу 38 клінічних випробувань говорять про те, що в порівнянні з білком тваринного походження, споживання соєвого протеїну супроводжується нижчим вмістом в крові холестерину і ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНП). У 1999 році FDA (Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США) дійшло висновку, що чотири порції соєвого протеїну в день знижують рівень холестерину ЛПНП на 10%.
(ЛПНП - "поганий" холестерин, на відміну від "хорошого" ЛПВП). При цьому соя не впливає на концентрацію ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВП), що теж можна віднести до плюсу продукта. Американська асоціація кардіологів рекомендує соєвий протеїн (з рослинними ізофлавіноїдами) особам з високим рівнем загального холестерину і ЛПНП, як частина здорового живлення для зміцнення судин і серця.

Соєвий протеїн знижує ризик розвитку інших захворювань, таких як рак товстої кишки, рак молочної залози, рак простати і остеопороз. Дослідження виявили у складі сої біологічно активні речовини (ізофлавіноїди - одні з них), які зменшують ризик розвитку ряду злоякісних новоутворень.

Соєвий протеїн збільшує спортивні показники. Ізофлавіноїди мають антиоксидантні властивості, завдяки яким підвищується ефективність відновних процесів, зменшується вираженість больового синдрому і запалення. Крім того, соя забезпечує м'язову тканину усіма необхідними амінокислотами, і за допомогою соєвого протеїну м'язи стають і більшими, і сильнішими.
Спортсмени, які включать у свій раціон і соєвий, і сироватковий протеїн, зможуть отримати ряд додаткових переваг, обумовлених різними темпами розщеплювання і всмоктування амінокислот.

Сироватковий протеїн розщеплюється швидко, тоді як соєвий білок всмоктується поступово. Разом же вони забезпечують тривалий і рівномірний вступ амінокислот до основних м'язових груп.

Вартість: однією з головних переваг для споживача стане істотна економія, до якої приведе використання соєвого білку. На фоні високої вартості сироваткового протеїну соя стає дуже вигідним і привабливим продуктом.

Корисний соєвий білок і для жінок. Його прийом чинить на жіночий організм унікальну дію, зокрема, пом'якшує симптоми, пов'язані з менопаузою, захищає кісткову тканину від остеопорозу і знижує ризик розвитку рака молочної залози.


Висновок


Зрозуміло, щоб дійти остаточних висновків, треба продовжувати клінічні випробування. Але якщо виходити з представлених в цьому матеріалі результатів, у соєвого протеїну непогане майбутнє.

У цій статті ми не збиралися критикувати сироватковий протеїн чи хвалити соєвий, немов чарівний інноваційний продукт. Ні, ми лише представили альтернативний погляд на протистояння сої і сироватки, підкріпивши його даними наукових досліджень, і тепер читач може зробити усвідомлений вибір.

Соєвий протеїн має анаболічний ефект, і, сам по собі або в комбінації з сироватковим протеїном, стимулює набір м'язової маси.




Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації