СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Засвоєння білку


Прибічники частого харчування учать нас, що в одному прийомі їди повинно бути не більше 30-50 грам протеїну. Вважається, що з великим об'ємом білку травному тракту не впоратися.


Дізнайтеся правду про переварювання протеїну.


У світі фітнеса і бодібілдингу одним з найактуальніших питань був і залишається питання про те "скільки протеїну організм може засвоїти за один раз"?

При цьому з якихось незрозумілих причин мається на увазі, що умовна кількість білку повинна знаходитися десь між 30 і 50 грамами для усіх людей, незалежно від маси тіла.

Проте, наш організм з успіхом може здолати за один прийос куди більшу порцію білку, чим багато хто звик думати.


Початкові фази переварювання протеїну


Перш ніж поглиблюватися в кількість білку і інші відчутні показники, варто згадати хоч би в найзагальніших рисах, як саме протеїн засвоюється людським організмом. Зважаючи, що істинні масштаби цього процесу гідні академічного циклу, ми все ж спробуємо пройти цей курс екстерном і дізнатися, як це відбувається.

Швидше за все, ви вже знаєте, що травний процес починається в ротовій порожнині, в якій відбувається фізичне подрібнення їжі. Після того, як ваші різці і моляры зробили свою брудну роботу, подрібнена їжа/нутрієнти (у нашому випадку протеїн) вирушають в шлунок, де запускається процес переварювання.

Епітелій шлунку виробляє шлунковий сік, який складається з соляної кислоти, хлориду натрію і хлориду калію. Ці кислоти ініціюють хімічний розпад (денатурація) білкових молекул і активують травні ферменти, необхідні для подальшого переварювання. Одним з ключових протеолітичних ферментів є пепсин. Людям, які їдять багато білкової їжі, натуропати рекомендують додатково приймати цей фермент, але цінність таких порад можна поставити під сумнів.


Пізні фази переварювання протеїну


В процесі денатурації білок розпадається на поліпептидні молекули, які вирушають в дванадцятипалу кишку - проксимальний відділ тонкого кишковика. У дванадцятипалій кишці відбувається переварювання більшої частини протеїну і абсорбція амінокислот. Армія протеолітичних ферментів тонкого кишковика покликана розколоти поліпептиди на вільні амінокислоти і мізерні кількості ди- і трипептидів.

На фінальному відрізку переварювання білку вільні амінокислоти спрямовуються до клітин кишковика або потрапляють прямо в кровотік і спрямовуються в печінку. Опинившись в печінці, амінокислоти включаються в різні метаболічні процеси і використовуються виходячи з насущних потреб організму (наприклад, на синтез білку, як сировину для глюконеогенезу і тому подібне).


Скільки протеїну організм може переварити за один прийом?

Розглянувши основи переварювання білкової їжі, давайте оцінимо критичним поглядом теорії і дослідження, в яких вивчалося, скільки протеїну може бути засвоєно за одиницю часу. Слід зауважити, що ми говоримо про те, яка кількість білку може бути засвоєна, а не про те, яка кількість може бути задіяна в процесах синтезу м'язового протеїну (СМП). Травлення і СМП - це не взаємозамінні терміни, хоча багато хто думає саме так.

Гіпотеза, що людський організм має досить умовну "стелю протеїну" на рівні 30-50 грам, не має під собою ні з еволюційних, ні біохімічних обгрунтувань. Насправді, припущення, що ваш організм не може переварити/засвоїти більш ніж 30-50 грам протеїну за раз, за своєю суттю означає, що усе, що вище за цей ліміт, виводиться з екскрементами.

Фактично, замість того, щоб переварити "надлишок" протеїну, організм магічним чином проводить його транзитом через тернистий і звивистий травний тракт в обхід розглянутого раніше процесу травлення і відправляє в товстий кишковик. Хмммм. якби ця точка зору на фізіологічні процесі була вірною, нас би просто скрутило, не кажучи вже про те, що довелося б жити в туалеті.

Більше того, ви навряд чи знайдете літературні джерела, в яких говориться, що організм не може абсорбувати більше 30-50 грам протеїну за раз. Навпаки, наукова література стверджує, що організм дійсно може переварювати великі об'єми; просто на це йде більше часу.

Насправді, замість того, щоб відправляти надлишок протеїну транзитом до товстого кишковика, організм регулює темпи травлення шляхом уповільнення евакуації харчової грудки з шлунку в проксимальні відділи тонкого кишковика (іншими словами, збільшується тривалість переварювання їжі в шлунку).

Екстремали, які люблять виходити з найабсурдніших припущень, наприклад, споживання 200 грам протеїну за раз, запитають, а чи зможе організм переварити і цю кінську дозу? Якщо чесно, так, але далеко не увесь протеїн піде, скажімо так, на "благі цілі".

Протеїн може перетворюватися на жири, але біохімічні механізми подібного перетворення низькоефективні, так що значення такої конверсії невелике. Ймовірніше, що левова частка протеїну піде не на СМП або інший анаболічний процес, а використовується печінкою для глюконеогенезу і буде запасена у вигляді глікогену.

Отже, можете їсти великі порції білкової їжі коли завгодно, але не впадайте в крайності, якщо, звичайно, хочете максимально ефективно використовувати усі амінокислоти.




Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації