СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Швидкість засвоєння продуктів харчування


На сьогодні, збалансоване роздільне харчування є найбільш науково обгрунтованим і медично показаним типом харчування. Теоретична база цього харчового режиму широко представлена в пресі, на телебаченні і в мережі. Але коли, що вирішує випробувати цю систему, людина, переходить до практичного застосування, то виникає важлива технічна проблема - питання швидкості засвоєння певних продуктів.

На жаль, цьому питанню приділяється занадто мало увага, хоча воно і є засадничим в цій системі харчування. Адже роздільний прийом означає не послідовне споживання їжі розділеної в часі, а прийом однієї групи продуктів після повного переварювання (засвоєння) інших. При цьому швидкість і час засвоєння різних продуктів можуть розрізнятися в рази.


Переварювання і засвоєння їжі


Їжа життєво важлива нашому організму, з неї він отримує, необхідні для життєдіяльності, поживні і біологічно цінні речовини. Але що би їх отримати, спочатку, потрібно переварити їжу, розщепивши її на хімічні складові, а потім засвоїти. Це довгий процес початківець з ферментативної і механічної обробки їжі в порожнині рота і що закінчується в далеких відділах кишковика. За часом, "подорож їжі" в нашому організмі, схемно, виглядає так: від півгодини до 6 годин їжа перетравлюється в шлунку, потім до 7-8 годин продовжує подорожувати в тонкій кишці, попутно продовжуючи розщеплюватися і засвоюватися, і вже потім, усе що не перетравилося, потрапляє в товсту кишку, де може знаходиться до 20 годин.


Час переварювання і засвоєння продуктів


Звичайно, хоча і прийнято це називати часом або швидкістю переварювання (засвоєння) продуктів харчування, насправді цей час обробки їжі безпосередньо в шлунку. Що власне і важливе для роздільного харчування, яке у відмінності від деяких інших систем, не відноситься строго до нарізності повних циклів переварювання і засвоєння. Втім, досить слів, переходимо до технічної сторони:


Рідини


1. Вода засвоюється практично миттєво, якщо в шлунку не знаходиться іншої їжі. (Якщо бути точнішим переходить в кишковик)

2. Фруктові і овочеві соки засвоюються від 10 до 30 хвилин

3. Бульйони, залежно від насиченості, 20-40 хвилин

4. Молоко до 2 годин


Овочі


1. Огірки, помідори, перець, салат, зелень - 30-40 хвилин (ті ж овочі, які заправлені маслом до півтора години)

2. Зелена квасоля, цвітна капуста, брокколі, кабачки, кукурудза - зварені перетравлюються за 40 хвилин, а заправлені маслом 50.

3. Морква, пастернак, буряк, ріпа - засвояться за 50-60 хвилин

4. Батат, картопля, топінамбур, гарбуз, каштани- за 1 годину


Фрукти і ягоди


1. Кавун і ягоди засвоюються за 20 хвилин

2. Цитрусові, диня, виноград і інші соковиті фрукти за 30 хвилин

3. Груші - яблука, абрикоси - персики, вишня -черешня і інші фрукти перетравляться за 40 хвилин

4. Фруктові і фруктово-овочеві салати до 30 - 50 хвилин


Зернові, крупи і бобові


1. Гречка, полірований рис, пшоно перетравляться за час від 1 години до 80 хвилин.

2. Вівсянка, перловка, кукурудзяне борошно - 1 - 1,5 години

3. Звичайний горох і нут, сочевиця, квасоля (біла, червона, чорна) - перетравлюються за півтори години.

4. Соя - 2 години


Горіхи і насіння


1. Насіння гарбуза, соняшнику, кунжуту, довгої груші засвоюються до 120 хвилин.

2. Арахіс, лісовий горіх, мигдаль, пекан, волоський горіх - перетравлюються за 150 - 180 хвилин.


Яйця


1. Жовток засвоюється за 30 хвилин

2. Білок за 45


Молочна продукти


1. Кисломолочні напої - 1 година

2. Бринза, знежирені сир і домашній сир - 1,5 години

3. Молоко і жирний сир - 2 години

4. Тверді сири (жирні), типу голландського і швейцарського потребують засвоєння від 4 до 5 годин.


Риба і морепродукти


1. Дрібна і нежирна риба перетравлюється за 30 хвилин

2. Жирна - від 50 до 80 хвилин

3. Білок з морепродуктів засвоїться за 2-3 години


Птиця


1. Курча і курка без шкіри - від 90 до 120 хвилин

2. Індичка зі знятою шкірою трохи більше 2 годин


М'ясо


1. Баранина перетравлюється за 3 години

2. Яловичина за 3-4 години

3. Свинина засвоюється до 5 годин




Інші статті по темі :









Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації