СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Глікоген


Глікоген, полісахарид, або крохмаль тваринного походження, відноситься до класу складних вуглеводів, утворений із залишків глюкози.

Енергія м'язових скорочень залежить від багатьох чинників, насамперед від правильного харчування, яке допомагає атлету заповнити енергетичні запаси, які необхідно накопичувати у вигляді різних форм, однією з яких є глікоген.

Французький медик Бернар вперше виявив глікоген в печінці в 1857 році. В даний час, достовірно відомо, що основна частина глікогену в організмі атлета накопичується не тільки в печінці (близько 5%), але і в скелетних м'язах, близько 0,5-2% від загальної м'язової маси.

Порушення обміну речовин у більшості випадків відбувається із-за надлишку або нестачі глікогену , який виробляється організмом, тому треба завжди контролювати процес споживання вуглеводів, для уникнення проблем зі здоров'ям, є, звичайно, і генетичний фактор, який може порушити природний синтез глікогену.

Як вище говорилося, максимально можливий рівень глікогену в печінці може досягати 5%, через одну-дві години після їжі, багатої вуглеводами, сюди належить все солодке, борошняне, картопля, більш детально можна ознайомитися з вмістом вуглеводів у продуктах харчування в таблиці білки, жири вуглеводи. Незважаючи на те, що в печінці за процентним вмістом глікогену більше ніж у скелетних м'язах, знаходиться там лише, 100-120 грам, а це всього 1/4 частина того, що може перебувати в м'язах, в силу того, що, об'єм печінки не зрівняно малий на відміну від об'єму м'язової маси.

Для бодібілдингу, перш за все, цікавий глікоген, запасений в м'язах. Нестача енергії для м'язів, глюкози в організмі, наприклад, при інтенсивній роботі в тренажерному залі, провокує розпад, розщеплення глікогену до глюкози під дією ферментів, яка надходить у загальний кровотік, даний процес контролюється на рівні нервової системи і гормонами.


Як запасається глікоген


Синтезується глікоген, тільки з вуглеводів, в той момент, коли всі енергетичні потреби фізичної і розумової активності задоволені. Іншими словами, вуглеводи потрапивши в організм переробляються в глюкозу, яка йде в першу чергу на витрати фізіологічної, мозкової активності, а надлишок глюкози, запасаються вже в м'язах у вигляді глікогену, який буде витрачатися при першій же необхідності (наприклад, при активній фізичній роботі).

Принципово існують два види запуску синтезу, виробництва і накопичення глікогену в м'язах, перший з яких, активізується відразу після того, як ми прийняли їжу, другий, в момент нестачі енергії організмом, тобто, тоді, коли ми відчуваємо почуття голоду, або після інтенсивного фізичного навантаження. У першому випадку, їжа, багата вуглеводами, розщеплюється до глюкози в організмі, внаслідок чого, підскакує рівень інсуліну, транспортного гормону, який доставляє глюкозу в систему кровообігу, і м'язові клітини, де і відбувається синтез глікогену.


Основні функції глікогену


Глікоген, що знаходиться в печінці відповідає за постачання глюкозою, енергією весь організм, м'язовий глікоген, відповідає безпосередньо за нашу фізичну активність.

У певний момент, наприклад, в тренажерному залі, у нас може знизитися рівень цукру в крові, внаслідок великих затрат енергії, глюкози. Організм починає активно використовувати глікоген, шляхом подачі сигналу на вироблення глюкагону, гормон який синтезує з глікогену глюкозу.

Якщо в наш організм не надходять тривалий час поживні речовини, і весь глікоген витрачений, то в якості джерела енергії будуть виступати білки, організм почне «їсти» наші м'язи, для забезпечення енергією наше тіло. Тому, так важливо окремо, дрібно і регулярно харчуватися, і ні в якому разі не голодувати.

Як відомо, серце-це м'яз, а, отже, воно теж може накопичувати глікоген, для синтезу енергії (функціонування серця забезпечується на 1/4 глюкозою). У відсутність вуглеводів, серце в якості джерела енергії використовує також білки, тому всі люди, які страждають на дистрофію, анорексією мають хвору серцево-судинну систему.

Надлишок глікогену, глюкози, також шкідливий, як і нестача. Так, наприклад, ожиріння є безпосереднім наслідком надлишку споживання поживних речовин, калорій, внаслідок чого, глікогену стає настільки багато, що він не встигає витрачатися, і вся глюкоза відкладається у вигляді жиру в жировому депо, на внутрішніх органах, звичайно спортсменам, атлетам, це не загрожує, так як енергетичні витрати колосальні, але тут теж є свої відступи, наприклад, тип статури людини, інтенсивність тренувань та інше.

Такий важливий орган, як печінка, виконує багато різних функцій організму, починаючи від знешкодження отрут, токсинів, надлишку вітамінів, гормонів, закінчуючи підтримання необхідного, здорового рівня глюкози (від 65 до 105 мг/дл) у кров'яній системі організму, яка зберігається також у вигляді глікогену в печінці.


Вплив глікогену на схуднення


Глікоген знаходиться в організмі не в чистому вигляді, а у вигляді водного розчину, у зв'язку з тим, що він дуже сильно зв'язує воду, так наприклад, на 1 грам глікогену припадає близько 4 грам води.

Під час виконання аеробної роботи, тобто роботи на витривалість (біг, стрибки, махи, випади, підскоки), часто ми потіємо, відбувається це тому, що вода, пов'язана з глікогеном починає виходити (на 2000 грам розчину глікогену в нашому організмі, припадає близько 400 грам чистого глікогену).

Дієти, які спрямовані на різке зниження калорійності раціону харчування протягом декількох днів дійсно будуть працювати у короткостроковій перспективі, у зв'язку з тим, що разом з глікогеном буде йти і вода, але в довгостроковій перспективі вони ніколи не будуть працювати, ваш організм дуже швидко набере глікоген, воду, втрачені кілограми, коли ви будите нормально харчуватися, крім усього, швидке зниження ваги за короткий проміжок часу дуже небезпечне для здоров'я, і нічого спільного з правильним харчуванням для схуднення не має.

Змусити витрачати жирові відкладення вам допоможе здорове, дробове і збалансоване харчування, прийом білкової їжі, відмова від швидких вуглеводів (зразкове співвідношення 50% вуглеводів, 30% білки, і 20% жири), а так само аеробне навантаження, яке змусить в якості джерела енергії використовувати не білки і вуглеводи, а жир, зайву вагу.





Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації