Що краще протеїн чи гейнер
Початківці часто запитують що краще протеїн чи гейнер. Зразу вам відповім, це мабуть те саме, що порівнювати, що краще людині їсти чи пити. Людині потрібно то і то! Протеїн використовується для росту мязів, без нього вони не ростуть, а гейнер використовується як пальне для енергії, якщо не буде хватати вуглеводів, організм почне використовувати білок, як пальне. І вам уже забракне протеїну, значить і погіршиться ріст м'язів!
Отже, що таке протеїн? Протеїн в перекладі з англійського - білок. Тобто протеїн - це спортивне харчування, де основним складовою являється білок. Як правило в 100 грамах міститься 70% - 90%.
Гейнер (енергетик) це білкова вуглеводнева суміш. Тут цифри можуть сильно коливатися від 10% / 90% на користь вуглеводів до 50% / 50%.
Усім відомо що для набору маси потрібний білок. Це будівельний матеріал для м'язів. Але для відновлення енергії в м'язах їм потрібні вуглеводи. А без належного відновлення не буде і росту м'язів. Іншими словами, поки м'язи після чергового тренування не поповняться запаси енергії (глікогену) - вони не будуть рости. Навіть якщо у вас білка в раціоні буде більш ніж достатньо.
Таким чином, для росту м'язової маси в рівній мірі потрібні білки і вуглеводи. Якщо ви купуєте протеїн, то існує ризик що вуглеводів може не вистачити. І навпаки. Споживаючи майже одні вуглеводи - може не вистачити білка.
З одного боку потреба у вуглеводах у звичайних людей і і у спортсменів в 3 - 4 рази вище чим у білках. З іншого боку - отримати достатню кількість вуглеводів з прийомом звичайної їжі легше чим білків.
Виходячи з вищесказаного, я рекомендую купувати для кращого набору м'язової маси гейнери з відсотковим вмістом білку і вуглеводів близьким до 40% / 60% на користь вуглеводів.
Як бачите, гейнери з великим вмістом білку - зустрічаються не так вже часто, вони досить дорогі, але ефективніші чим гейнери з вмістом білка 10% - 20 %.
Ви можете також купувати високобілковий протеїн і високо вуглеводневий гейнер і змішувати їх так, щоб отримати потрібне співвідношення білків і вуглеводів. На цьому можна трохи заощадити. Оскільки гейнер з низьким вмістом білка може коштувати в 2- рази дешевше. А гейнер з високим вмістом білка за ціною від протеїнів майже не відрізняється.
Висновок
1. Причина повільного набору м'язової маси може критися не лише в нестачі білків, але і в нестачі вуглеводів. Приймаючи тільки протеїн або тільки вуглеводи важко наростити м'язову масу. Тому необхідно поєднувати протеїни і гейнери, або вибирати гейнери з високим вмістом білка.
2. Середня вартість протеїна і високобілкового гейнера – 280 грн за 1кг. А низько білкового гейнера – 100 грн за 1кг. Змішуючи протеїн з низко білковим гейнером отримуємо суміш із зразковим змістом білків і вуглеводів 45/45 при вартості 180 грн за 1кг. І економимо таким чином приблизно 100 грн з 1кг.
Інші статті по темі :
|