СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Протеїн для набору м'язової маси


У цій статті ми дізнаємося, чи потрібний бодібілдеру протеїн для набору м'язової маси або ж можна обійтися без протеїну. Багато так званих експертів, як і раніше запевняють нас, що бодібілдеру потрібне не більше протеїну, чим середньому обивателеві. Два останні дослідження зв'язків протеїну і м'язового росту показують, що тип і час прийому білку виключно важливі.

Перший експеримент тривав 14 тижнів. Вчені порівнювали ефекти прийому протеїну або вуглеводів після тренування. У дослідженні взяли участь 22 молоді чоловіки у віці близько 23 років, що не тренувалися до цього впродовж півроку. В ході експерименту вони не приймали ніяких харчових добавок, що мають анаболічні ефекти (на кшталт креатину або протеїнових коктейлів).

Учасники були розділені на дві групи: перша отримувала протеїн, друга - вуглеводи. Порція протеїну складалася з 16,6 грам сироваткового протеїну, 2,8 грам казеїну, 2,8 грам яєчного білку і 2,8 грам L -глютаміна. Порція вуглеводів містила 25 грам мальтодекстрину. Калорійність обох доз була однаковою, смак коктейлів - абсолютно ідентичний. Суб'єкти приймали по одній дозі до і після тренування, а також в ранці в не тренувальні дні.

Учасники експерименту тренували тільки ноги, використовуючи стандартні вправи, такі, як жими ногами, розгинання і згинання ніг, займаючись тричі в тиждень і виконуючи 3-4 сети в кожній вправі.

Результати нікого не здивували. Тільки протеїнова група набрала м'язову масу і силу. Тренування і додатковий протеїн привели до 18% збільшенню розмірів волокон типу I (повільно скорочувальних) і 26% збільшенню розмірів волокон типу II (котрі швидко скорочуються). Незважаючи на повну схожість програми тренувань, вуглеводна група не показала приросту ні в одному з показників.

Для чого необхідно було провести таке дослідження? Останні дослідження показали, що прийом вуглеводів після тренування пригнічує ефекти кортизолу, адренального катаболічного гормону, рівень якого зростає в ході виконання фізичних вправ. Пригнічення кортизолу зміщує баланс у бік м'язового росту, а вуглеводи сприяють вивільненню інсуліну, що несе амінокислоти в м'язи. Проте для цього амінокислоти мають бути в наявності. Як показало дослідження, вуглеводи без протеїну ніяк не сприяють м'язовому росту.

Друге дослідження порівнювало ефекти молочного і соєвого протеїнів на м'язовий ріст у молодих чоловіків. Багато фахівців вважають сою повільним протеїном, хоча насправді вона засвоюється так само швидко, як і сироватковий протеїн. На цьому їх схожість закінчується. Сироватковий протеїн, завдяки швидкій абсорбції, підтримує синтез м'язового протеїну, тоді як соя швидше розщеплюється в печінці і підтримує синтез швидше печінкового протеїну, чим м'язового.

У звіті про результати дослідження учені згадали, що зі збільшенням прийому сироваткового протеїну, його ефективність знижується із-за підвищеного оксидування в печінці. Проте ефективність сої падає ще більше. Отже, якщо ви приймаєте протеїна більше, ніж треба м'язам, його надлишок оксидується в печінці.
Деякі вчені, що вивчають метаболізм протеїну, вважають, що різке обмеження прийому білку людьми, які подібно бодібілдерам звикли до підвищеного його споживання, може вести до негативного азотистого балансу із-за посиленого оксидування протеїну в печінці. Вони вважають, що в цьому випадку організм настільки звик оксидувати протеїн, що при зменшенні його споживання збільшиться розщеплювання власного протеїну, тобто, м'язів. проте ця теорія доки не отримала чітких доказів.

Інший шлях перетворення надмірного протеїну - перетворення його на жир. Втім, цей сценарій не розвивається у людей фізично активних. проте експерти, як і раніше стверджують, що "надмірне споживання білку може зробити вас товстими". Це дійсно так, але тільки у тому випадку, якщо уся ваша фізична активність обмежується натисненням кнопок на пульті телевізора.

У описаному дослідженні прийом молочного протеїну привів до значно більшого засвоєння амінокислот, чим у випадку з соєвим протеїном. Крім того, було виявлено, що молочний протеїн ефективніше сприяє м'язовому росту, чим соєвий. Соя не пропонує ніяких анаболічних переваг і швидше сприяє синтезу протеїну у внутрішніх органах, чим в скелетних м'язах.





Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації