СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Користь морепродуктів


Усім відома заповідь: "Будеш на морі - налягай на морепродукти". Зараз морепродукти доступні круглий рік і не лише на морі. Але чи так вони корисні? Спробуємо розібратися.

Всі без винятку морепродукти багаті білком, якого в них більше, ніж у м'ясі, так і перетравлюється він значно легше. Їсти морепродукти можна, не побоюючись за свою фігуру - в 100 г міститься від 60 до 120 ккал.

В морепродуктах багато поліненасичених жирних кислот, в тому числі Омега 3. Вони зменшують ризик розвитку раку, покращують роботу мозку, зміцнюють стінки кровоносних судин і знижують рівень шкідливого холестерину в крові.

Крім того, морепродукти - джерело вітамінів, мінералів і мікроелементів. Найпростіший спосіб отримати їх - з'їсти морський коктейль.

В його склад, як правило, входять креветки, кальмари, мідії і восьминоги. Якщо включити його в свій раціон, можна покрити потребу організму у вітамінах A, E і групи B, йод, кальцій, залізо, фосфор, калій, цинку і селену.


користь креветки фото

Про користь і шкоду креветок

кальмари фото

Користь кальмарів


сьомги фото

Користь сьомги


лосося фото

Користь лосося


морська капуста фото

Корисні властивості морської капусти


користь горбуші фото

Користь горбуші


користь форелі фото

Користь форелі




 

 



 


Креветки


Плюси


При великій різноманітності видів усі креветки - джерело незамінних амінокислот, вітамінів майже усієї групи B і мікроелементів. У креветках у великій кількості міститься йод, необхідний для нормальної роботи щитовидної залози. Калій, магній і цинк підтримують роботу серцево-судинної системи. Регулярне вживання креветок нормалізує обмін речовин, знижує ризик розвитку алергії і ракових захворювань.


Мінуси


У креветках також міститься велика кількість холестерину. Одні називають цей холестерин "поганим" і закликають взагалі виключити креветки зі свого раціону. Інші стверджують, що холестерин в креветках "хороший", і є їх можна без яких-небудь обмежень. Істина, як завжди, знаходиться десь посередині, тому зловживати креветками все ж не вартує.


Кальмари


Плюси


М'ясо кальмарів містить велику кількість білка, вітамінів і мікроелементів. Поєднання білків і поліненасичених жирів сприяє розвитку м'язових волокон. У зв'язку з чим кальмар дуже популярний серед охочих наростити м'язову масу. М'ясо кальмарів містить вітаміни B6 і B3, які налагоджують обмінні процеси в організмі, покращують роботу шлунково-кишкового тракту. В кальмарах багато калію, виводить зайву рідину з організму, і селену, який виводить солі важких металів.


Мінуси


Проте всі корисні властивості свіжого кальмара не переносяться на сушених кальмарів. В них міститься дуже багато солі, яка затримує рідину в організмі і викликає набряки.


Мідії


Плюси


Мідія - дивовижний молюск. За своїм живильним властивостям мідії нічим не поступаються устрицям. Тільки вони значно дешевші, і калорій у них менше.

М'ясо мідій містить велику кількість вітаміну B12, який в свою чергу дуже допомагає краще засвоюватися іншим вітамінам, а також мінералами та мікроелементами. А їх у мідіях чимало - вітаміни A, E, C, групи B, залізо, марганець, фосфор, калій, цинк, йод та селен. У 100 г мідій міститься 13% добової норми вітаміну С, 22% заліза і 52% селену. Селен незаслужено обходять увагою, а між тим при його дефіциті в організмі не засвоюється йод.

До всього іншого в мідіях мало холестерину і багато фосфоліпідів, які благотворно впливають на роботу печінки.


Мінуси


Очевидні мінуси в мідіях відсутні.


Восьминоги


Плюси


М'ясо восьминога містить вітаміни групи В, калій, селен, таурин, залізо і цинк. Таурин надає заспокійливу дію на нервову систему. Цинк уповільнює процеси старіння, зміцнює імунітет, покращує зір. Вживання восьминога сприяє регулюванню рівня холестерину в крові, завдяки високому вмісту жирних кислот у його м'ясі.


Мінуси


Восьминогів потрібно дуже уважно чистити, залишки чорнила і слизу можуть призвести до отруєння.

Обережність не завадить

Якщо ви не живете поруч з морем, краще купувати заморожені морепродукти, а також консервовані. По-перше, свіжими вони бувають тільки в день улову. По-друге, без належної обробки можуть залишитися дрібні паразити, що живуть в морепродуктах, і які цілком можуть потрапити в наш організм. Шокове заморожування при температурі нижче - 40 °С вбиває личинок, зберігаючи при цьому корисні властивості продукту.

Дієтологи рекомендують не зловживати морепродуктами, і включати їх у свій раціон не частіше 2 раз на тиждень.




Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації