Мальтодекстрин
Мальтодекстрин (декстринмальтоза, патока) - вуглевод, що складається з молекул глюкози, мальтози (2-молекулярна глюкоза), мальтотриози (3-молекулярна глюкоза) і різних полісахаридів. За своєю суттю, мальтодекстрин є чимось середнім між крохмалем і глюкозою.
Його властивості: порошкоподібна речовина білого або кремового кольору, що має солодкий смак, добре розчиняється, як в холодній, так і в гарячій воді. Декстринмальтозу виготовляють шляхом розщеплювання ферментів : з рослинного крохмалю виділяються молекули декстрин, який складається з різного числа молекул глюкози.
Мальтодекстрин (патока) в харчуванні культуристів
Міняє міру в'язкості речовини
Має ефект емульгування, згущування
Зупиняє процес природної зміни відтінку
Може виступати формоутворювачем або розпушувачем
Підвищує енергетичну цінність будь-якого продукту
Покращує розчинність суміші
Формує структуру і однорідність продуктів
Спрощує додавання компонентів з мінімальними дозуваннями, наприклад, вітамінів, ароматизаторів, барвників і іншого
Знижує водопоглинальну здатність гігроскопічних складових суміші.
Таким чином, патока використовується найчастіше як допоміжна інертна речовина для виробництва спортивного харчування і добавок. У гейнерах також має широке застосування у великих кількостях в якості джерела енергії.
Фірми-виготівники спортивного харчування нерідко вказують достоїнства декстринмальтози перед вуглеводами іншого типу, проте, по суті, він має ті ж властивості (засвоєння, калорійністю, підвищенням секреції інсуліну і ін.), що і суміш крохмалю і глюкози.
Інші статті по темі :
|