СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Користь сироваткового протеїну


Про користь сироваткового протеїну, повинен знати кожен спортсмен, котрий займається спортом, адже сироватковий протеїн – краще паливо для набору м'язової маси.

Протеїновий коктейль був і залишається основною біологічно активною добавкою до їжі в раціоні бодібілдера. Адже протеїн – це білок, основний компонент росту м'язових волокон. Кращим з протеїнових концентратів є сироватковий протеїн – самий легко - і засвоюваний з усіх відомих видів.


Біологічна цінність сироваткового протеїну


Цей вид протеїнового концентрату дійсно має велику біологічну цінність як продукт, що містить 70-80% чистого білка та лише 1% жиру; велику кількість амінокислот, які необхідні для синтезу нових м'язових волокон і підтримання харчування вже наявних м'язів. Користь сироваткового протеїну полягає в тому, що він містить швидкі білки, котрі підходять для спортсмена після тренування. Вони швидко насичують організм білком, тому добре підходять для набору м’язевої маси.

Що стосується вмісту білка, то жоден з наявних продуктів не може похвалитися таким процентом. Причому протеїновий коктейль засвоюється організмом протягом півгодини після вживання. У той час як, наприклад, м'ясо буде засвоюватися дві-три години.

Амінокислоти ж оптимізують обмін речовин в організмі, стимулюють синтез білка, сприяючи тому, щоб поживні речовини «йшли на справу» і перешкоджали відкладенню жиру. Сироватковий протеїн містить, у тому числі і незамінні амінокислоти (тобто ті, які організм не синтезує самостійно, а повинен отримувати разом з їжею), а також є продуктом з високим вмістом амінокислот ВСАА.


Технологія виготовлення сироваткового протеїну


Перший білковий концентрат з молочної сироватки був отриманий лабораторним способом. В наші дні джерелом сировини для виготовлення протеїнового концентрату стала сироварна промисловість. При виробництві сирів молочна сироватка стає побічним продуктом і відходами виробництва. Раніше її просто використовували в якості підгодівлі для свиней. Тепер же переробляють в концентрат.

Молочна сироватка піддається мікрофільтрації і стає ізолятом молочного білка. Потім в процесі ліофілізації (спеціального висушування, або випарювання) з неї видаляється волога і утворюється порошкоподібний концентрат сироваткового білка.

Виробники спортивного харчування купують на маслосиркомбінатах ізолят і концентрат білка молочної сироватки (в мішках по 25-50 кг), додають до них різні вітамінно-мінеральні комплекси, смакові ароматичні добавки для поліпшення споживчих властивостей; зважують і розфасовують під своїми торговими марками готову продукцію.


Хороші марки сироваткового протеїну


Традиційно, флагманами індустрії спортивного харчування є наступні американські і німецькі компанії: «Weider», «Optimum Nutrition», «Twinlab», «Dymatize», «Multipower». Вони по праву заслужили собі бездоганну репутацію, завдяки тому, що використовують хорошу сировину та строго дотримуються всіх технологічних процесів при виготовлені протеїну.

ксб гадяч

Сироватковий протеїн цих фірм легко побачити серед іншої продукції по напису «Whey» (крупніше ці букви пише «Оптимум нутришен» на своїй продукції марки «100% Gold standart Whey protein»). Схоже називається торгова марка сироваткового протеїну фірми «Вейдер» - «Weider Whey Gold».«Твінлабовский» називається «WheyFuel» - «Сироваткове паливо». Торговельна марка компанії «Dymatize» - «Elite Whey Protein». «Pure Whey» - так називається «мультипауерский» сироватковий концентрат.

Це п'ятірка найкращих продуктів, якість яких перевірена протягом багатьох років тисячами атлетів. Що стосується вітчизняного протеїну, то якість вихідної сировини і відповідність реального складу написаному на упаковці викликає справедливі сумніви. Але, якщо немає грошей на імпортний протеїн, альтернативою може стати український бучацький ксб 70 чи гадячський ксб 65. Його випускають українські сирзаводи, якість не ідельна, но за таку ціну це досить не погано, враховуючи, що курс долара зараз не найкращий. Імпортний протеїн майже не доступний по своїй високій вартості.


Переваги сироваткового протеїну для росту м'язової маси і оптимальний спосіб прийому.

Для новачків, котрі не мають базової маси для спорудження масивного м'язистого тіла і ектоморфів (людей худорлявої статури) правильніше рішення – купити не протеїн, а гейнер. Протеїн ж знадобиться для серйозно займаючих атлетів, в якості засобу для збільшення м'язової маси та ефективного відновлення м'язів після тренувань.

Приймати протеїновий коктейль потрібно за годину до тренування і відразу ж після нього, щоб заповнити так зване «протеїнове вікно». Добова доза визначається з розрахунку 2-3 грами білка на 1 кг ваги спортсмена. Більше вживати не рекомендую, так, як це безглуздо, можливості організму в засвоєнні білка обмежені. А також ви зробите дуже сильне навантаження на ваші нирки, що не є добре і у вас можуть виникнути проблеми зі здоров’ям.

Головне, потрібно пам'ятати про те, що запорукою успіху є перш за все якісний, самовідданий і регулярний (це ключове слово) тренінг. Спортивне харчування служить лише додатковою підмогою до нього, звичайно, що користь сироваткового протеїну є для спортсмена, але крім нього, що є багато інших важливих факторів, які грають не малу роль.




Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації