СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Користь рису


Корисні властивості рису відомі любителям здорової їжі. Для тих, хто дотримується здорового способу життя і віддає перевагу здоровому харчуванню, чудово підійде рис. В нім містяться складні вуглеводи, клітковина і безліч мінеральних речовин, без яких людині не обійтися.

Рис відноситься до продуктів, які рекомендують для профілактики різних ракових захворювань. Нормалізує роботу усієї травної системи. Потрапляючи в шлунок, він обволікає його слизову оболонку захисною плівкою, створюючи при цьому сприятливе середовище для травлення особливо при гастриті і виразці - такі корисні властивості цього продукту. Рис є гіпоалергеним продуктом, в нім повністю відсутній білок глютеїн, який є досить сильним алергеном. Інших білків в зернах цієї крупи налічується близько 7-8%. У рисі дуже багато калію і мала кількість солей, тому він допомагає людям з хворими суглобами відчути корисні властивості рису. Навіть при розладі шлунку або діареї він здатний допомогти, а точніше рисовий відвар: ложка зерна на 600 грамів води і трохи прокип'ятити.

користь рису

Через велику кількість складних вуглеводів, що містяться в рисі, а воно досягає приблизно 78%, відбувається довгостроковий приплив енергії в усі м'язові тканини. Вживання таких вуглеводів також дозволяє зменшити денну норму жирів і глюкози, при цьому не втрачаючи енергію. Рис є одним з перших джерел вітамінів групи В ( вітамін В1 (тіамін), В2 (рибофлавін), В3 (ніацин), В6), а вони беруть участь у важливому процесі перетворення поживних речовин в енергію організмом людини і виражають корисні властивості рису. Ще до складу рису входять вісім дуже важливих амінокислот. З їх допомогою сповільнюється процес старіння шкіри і відбувається заміна старих клітин організму на нові.

Рис рекомендується діабетикам, людям з нирковими і серцево-судинними захворюваннями, тому що він мало того не містить солі, але і нейтралізує сіль, що потрапила в організм з іншими продуктами харчування. Такі основні корисні властивості рису. Усе це відбувається із-за калію, що міститься в рисі. Також в цій крупі є присутніми кальцій, йод, залізо, цинк, фосфор.

Клітковина в рисі теж міститься. Але її кількість дуже мала. У різних сортах цієї крупи воно коливається від 3 до 4,5%. Тому рис краще готувати або вживати разом з овочами, найчастіше це буває квасоля, цибуля, морква, кукурудза, щоб відчути корисні властивості рису. Для тих, хто хоче схуднути за допомогою рису (дивіться Рисова дієта), краще його трохи не доварювати, але вживання такого блюда можливе тільки для людей, що не мають проблеми з шлунком. Дітям рис треба навпаки добре проварювати, тому що в нім багато крохмалю, а його дітям не рекомендується.

Рис буває декількох сортів і видів. Поживні і корисні властивості кожного виду різні. У якомусь зміст мікроелементів більший, а в якомусь менше.


Корисні властивості рису і види рису


Білий рис і корисні властивості. Найпоширеніший і самий не дорогий вид. Зерна його мелють і відполіровані. Верхній шар з нього повністю видалений. За рахунок цього, на жаль, втрачається велика кількість поживних речовин. А саме - тіаміну (вітамін В1), магнію, заліза, цинку і нікотинової кислоти.

Рис - сирець і корисні властивості. Найбільш поживний, чим білий рис. Від нього відокремлений тільки верхній шар і неїстівне лушпиння. Висівки ж залишаються на місці. А вони дуже корисні.

Червоний рис і корисні властивості. Друга його назва "Тайський". Червоним його називають, тому що покривають зерно висівки червоного кольору. Такий рис дуже твердий, навіть після тривалої термічної обробки його форма не змінюється. При варінні його червоний колір стає тільки ще яскравішим і насичинішим.

Чорний рис і корисні властивості. Такий рис росте тільки в Таїланді, Китаї і на Балі. Там він дуже ціниться. Насправді зерно рису біле, просто покрито воно тонким шаром чорних висівок. Він досягає середніх і великих розмірів.

Бурий рис і корисні властивості. Його ще називають вилущуваний рис. Дуже цінується поживними властивостями.
Блюда приготовані з рису є відмінним вибором і для святкового меню. Вони завжди будуть, до речі, і прикрасять ваш стіл.


Калорійність рису


Досвідчені дієтологи радять людям таким, що сидять на дієті для схуднення і що приділяє увагу калорійності свого раціону харчування, вживати якомога більше каш, особливо таких корисних і смачних, як рисова каша. Калорійність рису складає 344 кілокалорій, тому включаючи в раціон харчування цей продукт, ви можете не боятися за те, що збільшитесь у вазі і наберете зайві калорії. Не велика калорійність рису сприяє хорошому самопочуттю і легкості в шлунку після вживання цього продукту.




Інші статті по темі :






Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації