СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Корисні властивості персика


Персик або, персикове дерево, являє собою рослину, яка належить до сімейства Рожевих, підроду Мигдаль. Дуже близький до мигдалевого дерева, від якого персик відрізнити мож лише своїми плодами. Вивели безліч декоративних видів персика з різноманітним забарвленням простих, напів махрових або махрових квіток – рожевих, білих, червоних, а так само двох колірних.

корисні властивості персика

У персика вельми благотворний склад. Він має у складі органічні кислоти: винну, яблучну, лимонну; солі мікроелементів, таких наприклад, цинк, калій, залізо, марганець, фосфор, мідь, селен та магній. Персики дуже багаті на вітамінний комплекс: вітамін С, вітаміни групи В, Е, К, РР, а ще каротин. У вмісті персиків є пектини з ефірними маслами. Дуже благодатні і кісточки персика, так як у них є гірке мигдальне масло, а ще іменитий вітамін В17.

Персик являє собою дуже цінний продукт в меню харчування людини. М'якоть плодів персика досить соковита, освіжаюча, ароматна, поживна, дуже легко засвоюється. Персик вважають ще й делікатесним фруктом. Персик настійно радять дітям, а ще всім тим, хто ослаблений після хвороби для поліпшення апетиту. Персики слід обов'язково включати в раціон харчування при високій схильності до запорів і при частій печії. Персики чудово посилюють секреторну функцію шлунку, покращуючи при цьому перетравлення жирної їжі. Такий фрукт надає благотворний вплив і при таких недугах, як ревматизм, подагра, хвороби нирок. Вживання в їжу плодів персика благотворне та при наявності у людини ниркових захворювань, серцево-судинних, хвороб печінки, а так само жовчного міхура.

Плоди персика мають у складі 80-90% води, 6-14% цукрів, сахарози 5-10, пектинові речовини — 0,5-1,2%, каротину — 0,6-1,0 мг % , вітаміну С — 9,4-20 мг %. У насінні персика є 20-60% (від сухої речовини) жирного масла, 0,4-0,7% ефірного, а ще гірко мигдальне масло.

Приємний аромат плодів персика обумовлений наявністю ефірів оцтової, мурашиної, валеріанової, капринової кислот. У переважної більшості сортів персиків насіння, розташоване в кісточці, гірке, але існують і сорти з солодким. У насінні персика знаходиться до сорока п'яти відсотків жирної олії, що застосовується в харчовій промисловості, успішно використовується в медицині.


В нинішній час відомо дуже багато різновидів. По плодах відрізняють чотири класи:


- плоди бархатисті на вигляд, м'якоть легко віддільна від кісточки: справжні персики (peches);

- плоди бархатисті на вигляд, м'якоть не віддільна від кісточки: pavies;

- плоди голі на вигляд, м'якоть дуже легко віддільна від кісточки: нектарини;

- голі плоди на вигляд, кісточка фактично не віддільне від м'якоті: brugnons, violettes.


М'якоть у більшості випадків біла, але існують персики з червоною м'якоттю (sanguinoles, cardinales) і жовтою м'якоттю (apricotees, alberges).

У свіжому вигляді їх застосовують починаючи з липня по жовтень за рахунок сортів з різним терміном дозрівання. Крім того, персики виступають в якості найкращої сировини для переробки – з них роблять компоти, соки, варення, джеми, бекмес, сухофрукти і т. д.


Калорійність персика


Калорійність персика становить 46 ккал. Свіжі, а також консервовані персики використовують у дієтичному харчуванні і для лікування шлунково-кишкового тракту, так, як вони чудово збільшують секрецію шлункового соку і оптимізують травлення (що сприяє схудненню), забезпечують нормальне засвоєння погано переварюванної і жирної їжі, мають протиблювотний ефект. Склад фруктових цукрів і вітамінів істотно підвищує опірність організму до багатьох простудних захворювань.




Інші статті по темі :






Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації