СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Корисні і шкідливі жири для бодібілдерів


Жири це особлива група з'єднань, які включають до свого складу жирні кислоти і гліцерин. Разом з білками і вуглеводами, жири є одними з основних компонентів клітин людського організму. Маслами ж називають рідкі жири рослинного походження. Крім того, жири беруть активну участь у формуванні сполучної тканини, клітинної мембрани, ліпопротеїдів, фосфоліпідів та ін.

Але головна мета жирів в організмі - це створення і допомога у функціонуванні прогормонів простагландинів. Дефіцит жирів в організмі людини провокує різного характеру гормональні порушення, що негативним чином позначається на результаті тренінгів. А особливі фірми-виробники спортивних добавок активно випускають харчування з додаванням корисних груп жирів.

На сьогодні бодібілдинг і дієтологія до жирів відносяться неоднозначно: з одного боку, вони вважають деякі групи жирів корисними і незамінними для культуристів. Це ненасичені жири і Омега-3. Існує і інша думка, що кардинально відрізняється від попереднього, яка свідчить: що їсти шкідливі жири (насичені), які викликають різного роду проблеми із здоров'ям, перешкоджають досягненню спортивних цілей.


Корисні (ненасичені) жири


Ненасичені жири - це жири, що мають атоми з подвійними зв'язками, які не повністю насичені воднем. Корисні культуристам жири можна виявити у складі таких продуктів, як горіхи, риба і рослинна олія. Дієта атлета повинна містити не менше 10% жирів, щоб його організм правильно функціонував, не піддавався морфо функціональним порушенням, а також не перешкоджав спортивним досягненням.

Нестача ненасичених жирів призводить до пригноблення анаболізму м'язових тканин, скорочення продукції тестостерона, знижує рівень імунітету. До того ж, без присутності таких кислот в організмі бодібілдера неможливе засвоєння вітамінів групи B - найважливіших вітамінів для культуристів. Професійна культуристка Лаура Креаваль розповідає, що в її тренінгу стався переворот, коли вона вирішила припинити дієту з мінімальною кількістю жирів. Тепер вона щодня приймає пару чайних ложок арахісового масла і стверджує, що її енергетика збільшилася.

Учені довели, що у разі постійного вживання ненасичених жирів (коли їх відсоток в раціоні складає 10-15% від енергетичної цінності повного раціону) призводить до встановлення позитивного азотного балансу, прискорення відновлення, збільшення активності, а також посилення імунітету. Але учені рекомендують не перестаратися, оскільки, якщо питома вага жирових кислот підвищиться до 30% і більше, вийде зворотний ефект: погіршає анаболізм, впаде імунітет, втома посилиться, прискориться процес відкладення жиру і знизиться репродуктивна функція.


Шкідливі (насичені) жири


На відміну від ненасичених корисних жирів, шкідливими вважаються насичені. Насичені жири - це жири, атоми яких повністю насичені воднем і не мають подвійних зв'язків. Зіткнутися з цими жирами ви можете в молочних і м'ясних продуктах. Статистика свідчить: усі дієти, які багаті насиченими жирами, також багаті холестерином і калоріями. А ці складові призводять до проблем із здоров'ям (зокрема, до діабету і серцево-судинних захворювань), а також ожирінню.




Інші статті по темі :






Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації