СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Функціональне харчування


У більшості випадків ми досить дбайливо відносимося до витрат на різні цілі. Так власник новенької іномарки навряд чи заливатиме їй у бензобак бензин свідомо поганої якості або з нижчим октановим числом, що дасть збільшену витрату і, відповідно, набагато більші витрати. Крім того, це, звичайно, позначиться і на зносі самого автомобіля, значно прискоривши його термін прибатності. Так чому ж коли справа стосується власного раціону харчування, люди відносяться до свого організму гірше, ніж до мотора машини?

Велика частина людей харчуються як припаде, рідко замислюючись про функціональність і збалансованість своєї дієти. А це часто призводить до появи хронічних захворювань, млявості, апатії, ранньої смертності, іншими словами швидшому зносу усіх органів і систем. При цьому на лікування від хворіб, причиною яких стало неправильне харчування, частенько грошей йде в рази більше, ніж на раціональну дієту, їжу високої якості і профілактику.


Що таке функціональне харчування?


Далеко не усі розуміють, що є функціональним живленням. Виходячи з різних наукових робіт на цю тему, можна запропонувати наступне визначення: функціональним є таке харчування, при якому покращується робота усіх органів і систем людського організму.

Можна сформулювати і інше визначення для цього поняття. Так, функціональне харчування має на увазі систематичне щоденне вживання певних продуктів спеціального призначення, походження яких може бути, як природним, так і штучним, а властивістю їх є заповнення дефіциту харчових субстанцій, що створюються в організмі.

Такі продукти регулюють в організмі людини біохімічні реакції і фізіологічні функції, тим самим, впливаючи і на психосоціальну поведінку. В результаті вони покращують загальний фізичний стан і зменшують ризик появи патологій.

На сьогодні розмови про ці продукти заходять все частіше, але доки продукти, що пропонуються функціональним живленням, не сильно поширені, їх доля складає менше 3 % від усіх харчових продуктів. Багато провідних світових фахівців з харчування і медицини вважають, що в найближчі декілька десятків років доля функціональних продуктів значно збільшиться. Швидше за все, через 15-20 років вона складе до третини усього ринку продуктів.

Чому ж фахівці-аналітики роблять такі прогнози відносно колосального росту долі продуктів функціонального харчування, що далеко йдуть. Причина полягає в тому, що більшість людей випробовують гостру нестачу їх.


Як формується стиль харчування


Звичайно, кожна доросла людина має право самостійно вирішувати, як розпорядитися своїм тілом. Проте багато людей займаються само шкідливістю, не підозрюючи про це.

Багато в чому стиль харчування дітей виявляється гірше, ніж у батьків, і це має негативні наслідки. Так в США відзначається сильний ріст дитячої захворюваності, причому хвороби далеко не дитячі: діабет, ожиріння, рак, остеопороз, інфаркти, депресії, а також психоемоційні зриви, які призводять до самогубств і вбивств друзів, ровесників і батьків.

Раніше, наші предки жили набагато у іншому світі. Відсутність холодильників, низькотемпературне приготування їжі, примітивніше сільське господарство, необроблена вода і інші чинники робили харчові продукти здоровішими, в результаті і люди жили довше, і хворіли рідше.

Всього століття, тому навіть у вищих соціальних класів в США харчування було наближене до функціонального, якщо не брати до уваги різні добавки. Люди вживали екологічно чисті і природним чином оброблені продукти: масло, вершки, яйця, свіже м'ясо, рибу і птицю. Фрукти і овочі були доступно тільки в сезон їх урожаю. Нині така дієта не рахується хорошою. Проте у той час велика частина населення мало нормальну вагу, люди були витривалими, міцними і здоровими, багато поширених сьогодні захворювань вважалися екзотичними, наприклад, інфаркт, інсульт або рак.

Так за декілька років роботи, що припали на двадцяті роки минулого століття, в одному з госпіталів Бостона кардіолог, який згодом спостерігав Ейзенхауера, не зіткнувся ні з одним випадком інфаркту. В той же час холестерин, що відкладається на стінках судин і помітний навіть неозброєним оком при розкритті, не згадувався в підручниках по медицині початку минулого століття. Хоча приблизно на той період припав розквіт патологічної анатомії, більшість анатомічних атласів були створені у той час.

Раціональність будь-якої дієти грунтується на її природності і відповідності законам природи, фізіології, еволюції, хімії і фізики. У сучасному світі люди легко перевозять охолоджені фрукти з тропічних країн в північні, і вони стають доступні людям навіть не занадто великого достатку круглий рік. Проте організм людини еволюціонував і розвивався впродовж десятків тисяч років. Він не може автоматично підлаштуватися під зміни, які сталися за останні 30-40 років. Якщо організм жителів північних регіонів не звик до цілорічного вживання бананів і інших екзотичних фруктів, то перейти на бананову дієту за декілька років він не здатний.


Вплив дієти на тривалість життя


Дотримання функціонального харчування створює ситуацію, коли люди вживають практично те ж, що їли їх предки.

Варто відмітити, що дієта сильно впливає на тривалість життя. Так, для Південної Індії, де найчастіше люди харчуються, як вегетаріанці, не вживаючи рибу, яйця, молоко і м'яса, тривалість життя близько 54 років. І це притому, що там досить сприятливий для людини клімат, розмірений спосіб життя, практикуються заняття йогою і дихальна гімнастика.

На Кавказі і Тібеті пастухи, що займаються важкою роботою, велику частину часу проводячи у високогірному кліматі, завдяки дієті нерідко доживають до 100 років і більше, а деякі навіть одружуються в похилому віці. Раціон харчування їх складають м'ясо (баранина), молочні продукти (сир, кумис, молоко), міцний чай з сіллю.

Франція займає перше місце по тривалості життя у всьому світі. Хоча раціон харчування і спосіб життя їх далекі від ідеальних. Жителі цієї країни вживають вино з раннього віку, багато палять і їдять яйця, вершкове масло, чистий холестерин, червоне м'ясо і десерти у великій кількості.

А ось в Америці при усій доступності і різноманітності продуктів тривалість життя залишає бажати кращого.


вікові зони ризику для хворіб

Коли треба починати замислюватися про функціональне харчування

Звичайно, важливо вживати правильні продукти, а також виключити зі свого харчування шкідливу їжу. Проте важливо зберігати природну мікрофлору органів травлення.

Такі типові ситуації, як замки, здуття живота і інші явища, пов'язані з дискомфортом в кишковику і шлунку, вражаючі в основному літніх людей, зв'язують з хронічними захворюваннями травлення. Але частенько це далеко не так, причина може критися абсолютно в іншому.

Порушення у функціонуванні шлунково-кишкової системи з віком вражають навіть здорових людей. У них виникають неприємні відчуття, здуття і бурчання в животі, посилюється газоутворення, відзначаються періодичні проноси і замки, що змінюють один одного. Зазвичай лікарі в таких ситуаціях ставлять наступні діагнози: хронічний панкреатит, коліт, гастрит і інші патології запального характеру. Хоча при цьому від хворих не поступає скарг на основну ознаку хронічного запалення - постійні болі.

Дискомфорт в кишковику і інші неприємні явища характерні для змін в системі травлення, що відбуваються з віком.

У цих випадках лікарські засоби, що пропонуються традиційною медициною, абсолютно даремні. Допомогти зможе правильний перехід до функціонального харчування, яке має на увазі вживання продуктів з великим вмістом корисних лакто і біфідобактерій.
В той же час продукти, що пропонуються функціональним живленням, мають ще масу достоїнств.


Що таке "пробіо"?

Поняття "пробіотики" є практично повною аналогією поняття "Функціональне харчування ". Якщо перекладати дослівно, то слово "пробіотики" означає "для життя".

Цим словом називають такі продукти харчування, які містять певні мікроорганізми і продукти їх життєдіяльності, що чинять благотворний вплив на увесь організм людини. Відбувається цей процес за рахунок відновлення природного складу і посилення активності мікрофлори, що знаходиться в травному тракті.

До цієї групи бактерій можна віднести усі біфідо-, а також деякі лактобактерії. Перші з них нормалізують мікрофлору, оскільки вони самі і входять до її складу, яка формується з перших днів життя людини.

Лактобактерії у свою чергу теж мешкають в шлунково-кишковій системі людини. Вони мають антибактеріальну дію і знищують різних збудників кишкових інфекцій, що теж робить позитивний ефект на роботу травлення.


А тепер про кожну групу детальніше.


Біфідобактерії є групою корисних мікроорганізмів, що мешкають в товстій кишці і входять до складу її природної мікрофлори. Налічує декілька десятків видів цих бактерій. Розрізняються вони по різних чинниках, таким як відповідні умови для росту і розвитку, продукти метаболізму і інше. Щоб кишковик нормально працював, і не відзначалося неприємних відчуттів, потрібна присутність в нім безліч різних видів біфідобактерій. Причому, чим їх більше, тим краще.

Лактобактерії, як вже говорилося, протиборствують шкідливій дії на організм. Вони вистилають внутрішню поверхню кишковика, не допускаючи до неї сторонні бактерії.
Крім того, ці мікроорганізми включаються в обмін речовин, у свою чергу сприяючи хорошому засвоєнню мінералів і вітамінів, самі вони можуть синтезувати різні вітаміни, наприклад, В і Д. Варто відмітити, що лактобактерії пригнічують розмноження гнильних бактерій, вони не допускають інтоксикації організму і зменшують дію токсинів на печінку.

Одночасно з пробіотиками в організмі мешкають і умовно патогенні мікроорганізми в невеликій кількості. Але при переважанні корисних бактерій, мікрофлора зберігатиметься в природному стані. А патогенні мікроорганізми пригнічуватися корисними мікробами.

При зменшенні кількості лакто- і біфідобактерій, одночасно відзначається значний ріст числа мікроорганізмів, що відносяться до умовно-патогенних і патогенних. Наслідком такого стану стає дисбактеріоз. Не допустити це явище можна за допомогою функціонального живлення, яке включає щоденне вживання продуктів, що містять пробіотики.

Таке захворювання, як дисбактеріоз, проявляється в основному порушенням функції травлення. Супроводжується воно нудотою, зниженням апетиту, тяжкістю в шлунку, замками або проносами, газоутворенням.

Розвиток цієї патології може стати причиною безлічі різних ускладнень і привести до появи серйозних захворювань. Тому при виникненні дисбактеріозу, його треба своєчасно лікувати, а також робити ряд заходів по профілактиці. Разом з прийомом біопрепаратів, важливо регулярно вживати кисломолочну їжу, в якій міститься велика кількість пробіотиків.



Хто такі "пребіотики"?


Людину довкілля включає і велику кількість різних бактерій, деякі з них корисні для організму. На шкірних покривах і слизових оболонках постійно є присутньою безліч мікроорганізмів, не виключення і травний тракт. Співпраця з бактеріями не просто приносить організму людини користь, воно потрібне для нормального його функціонування.

Мікроорганізми беруть участь в процесі травлення і сприяють засвоєнню мікроелементів і поживних речовин, також вони чинять вплив на формування імунітету, допомагають організму боротися з інфекціями, покращують обмінні процеси, забезпечують організм деякими вітамінами, пригнічують розвиток шкідливих бактерій. Окрім цього, корисна мікрофлора виводить з організму шлаки і токсини, чим знижує вірогідність виникнення онкологічних захворювань.

Проте сучасний спосіб життя, що включає безліч стресів, регулярний прийом антибіотиків, старіння, інфекції, неправильне харчування, негативно позначається на кількісному і якісному складі мікрофлори. Під впливом цих чинників кількість корисних бактерій зменшується, баланс мікроорганізмів порушується, що призводить до дисбактеріозу, а потім до зниження функціонування імунної системи і різних захворювань.

Вище вже згадувалися пробіотики, як вихід з такої ситуації. Вживання продуктів, що містять ці корисні бактерії, сприятливим чином позначається на функціонуванні органів травлення.
Проте пробіотики не завжди настільки ефективні, у багатьох випадках споживання цих продуктів не чинить на організм сильної дії, оскільки, потрапляючи в організм, вони гинуть. Допомогти їх активізації, розвитку, росту і розмноженню можна за допомогою пребіотиків.

У цих продуктах містяться або штучно додаються речовини, які сприяють розмноженню біфідо- і лактобактерій, а також збільшують інтенсивність їх дії. Трохи спростивши, можна вивести наступні визначення: пребіотики є свого роду "їжею" для бактерій-пробіотиків.

Тобто вживання пребіотичних продуктів дозволяє отримати найбільший позитивний ефект від прийому пробіотиків, а також усунути негативну дію на них.
Поняття "синбіо"

Само назва "синбіотики" вже говорить само за себе, оскільки воно грунтується на синтезі і синергії.

Синтезом називається відновлення або возз'єднання цілого з окремих частин.

Синергізм же швидше можна описати формулою 1+1=3. Це означає, що синбіотики, сполучаючи в собі і пребіотики, і пробіотики, дають у результаті більший ефект, чим вживання кожного з цих елементів окремо.

Останнім часом вчені все більше говорять про роль нормальної мікрофлори у функціонуванні організму. Детальніше про це вже сказано вище. Варто відмітити тільки те, що ідея поєднати пробіотики і пребіотики досить цікава і багатообіцяюча.

Ефективність прийому синбіотиків цілком з'ясована, адже у складі цих продуктів корисні мікроорганізми, знаходяться в активному стані і не схильні до впливу негативних чинників. Тому при попаданні в організм вони набагато швидше починають рости і розмножуватися, за рахунок чого відновлення природної мікрофлори станеться швидше і без втрат.





Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації