СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Фрукти


Навіщо вживати фрукти й овочі? Тут ми обговоримо користь фруктів та іншої рослинної їжі. Переважно будемо говорити про фрукти, сухофрукти і ягоди. Ці дари природи дуже багаті наступними речовинами: вітаміни, мінерали волокнами, переважно розчиняються у воді, водою.

Вдобавок, вони містять в достатку поживних речовин. Завдяки воді і волокну фрукти і ягоди добре насичують, але в той же час не дають так багато калорій, містять мало жиру, а також в них повністю відсутній холестерин.

Чому радять вживати в їжу якомога більше різних кольорових фруктів чи овочів? Хіба не достатньо того, щоб їсти нехай одні й ті ж фрукти, але кожен день? Чим більше різних кольорів в з'їдаються фруктах (і овочах) тим більше гарантії, що там самі різні вітаміни та мінерали. Вдобавок, вони містять компоненти, які не є живильними речовинами першого ступеня важливості, але в яких безумовно є користь для організму.

Щоб отримати всі необхідні вітаміни, мінерали та інші речовини, треба з'їдати різні плоди. З фруктів, як і овочів, можна отримати абсолютно всі, необхідні для організму мінерали і вітаміни, крім В12 і вітаміну D. Їх там просто немає. Зате різні фрукти багаті вітаміном С, калієм і магнієм.


абрикос фото

Про користь абрикоса

персик фото

Корисні властивості персика

нектарин фото

Корисні властивості нектарина

ананас фото

Корисні властивості ананаса

ківі фото

Корисні властивості ківі

абрикос фото

Про користь лимона

апельсин фото

Про користь апельсина

диня фото

Корисні властивості дині

банан фото

Корисні властивості банана


банан фото

Користь мандаринів для організму


абрикос фото

Користь грейпфрута










Сухофрукти


Дуже важливо підтримувати в організмі необхідний запас вітамінів і корисних речовин, і про це знають всі без винятку і відмінним помічниками в цьому вже здавна вважаються сушені фрукти і ягоди. Сухофрукти відносяться до категорії концентрованих, до того ж солодких продуктів. Однак в них зовсім не той цукор, який ми звикли класти в чай, а фруктоза і глюкоза, які є корисними вуглеводами, не підвищують рівень інсуліну в крові. Сухофрукти калорійні, але це не ті "шкідливі" калорії, як в цукерках і тістечках. Звичайно, користь сухофруктів безперечна, але навіть ці продукти не можна вживати в необмеженій кількості. І важливо знати деякі їх особливості:

  • Важливо пам'ятати, що в порівнянні зі свіжими фруктами, сушені містять цілющі речовини в набагато більш високій концентрації, тому вживати їх потрібно помірно;
  • При промисловому сушінні сухофрукти часто обробляються сіркою та іншими хімічними речовинами, значить перед вживанням в їжу їх потрібно ретельно мити;
  • Для того, щоб сухі плоди легше засвоювалися їх потрібно розмочувати в теплій воді, а при вживанні ретельно прожовувати;

Компот із сухофруктів довго кип'ятити не можна, так як в цьому випадку пропаде природний аромат і смак самих фруктів, цукор в нього не додають. Саме тому вже в готовий компот краще покласти трохи меду.


Ягоди


Соковиті, стиглі, пікантні на смак, привабливі на колір і незабутні по аромату ягоди радують любителів здорового харчування і в спекотливу пору року, коли ці корисні дари природи тішать око і апетит у свіжому вигляді, і холодної застудженої зими якісно лікує варення з цих чудодійних лісових і городніх мешканців.

Саме ягоди першими на Землі розкрили людині свої цілющі властивості. Тому зілля на основі саме лісових плодів, випробуване знахарями впродовж багатьох століть, є найбільш ефективним у фізичному і психологічному відновленні людини. З розвитком науки видатним медикам, що у більшості випадків відкидають магію і нетрадиційне лікування, все-таки вдалося розгадати секрети ягід, які знаходяться в їх унікальному складі.

Так, практично усі ягоди жовтого кольору (гарбуз, диня) безцінні каротином, що забезпечує безпеку від мікробів слизових оболонок і захищає організм від радіації. А ось зелені ягоди (агрус, кропива), багаті хлорофилом, підвищують гемоглобін. Найспокусливіші червоні ягоди (полуниця, малина, журавлина, смородина, ожина, чорниця, а також кавун) наповнені фруктозою.

Якщо подібні кольорові ласощі характеризувати в цілому, то усі ягоди мають унікальний склад, що регулярно поставляє організму життєво необхідні вітаміни (А, Е, Д, групи В, РР), мінерали (магній, калій, кальцій, залізо, мідь, марганець, фосфор) і кислоти (фолієва, щавлева, яблучна), а також дорогоцінну клітковину. Безумовно, кожна ягода орієнтована на зцілення і профілактику хвороб конкретної системи. Наприклад, полуниця хороша при недокрів'ї, кардіологічних і ниркових патологіях, а також при порушеннях сну, слабкому імунітеті, ламкому волоссі, нігтях. Журавлина ж лікує цингу і має омолоджуючий, антибактеріальний і протизапальний ефект.

І у вживанні цих благотворних рослин варто дотримувати міру, норми гігієни і етикету. Інакше надлишок немитих ягід, які бажано їсти в чистому вигляді і в якості перекушування (за півгодини до основної їди або через 30 хвилин після нього), небезпечний здуттям кишковика, загостренням гастриту, панкреатиту, гіперактивізацією мочевиділительною системи і навіть інфекційними отруєннями. Не можна використовувати ягоди (вишні, черешні, виноград) в живленні людей, що страждають цукровим діабетом, гастритом з підвищеною кислотністю. Іншим же шанувальникам сироїдіння навіть рекомендовано ласувати таким поживним і спокусливими дарами природи.


абрикос фото

Про користь кавуна


























Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації