СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Чи повинні жири бути присутніми в дієті бодибилдера?


Людина повинна їсти і пити - це ясно для усіх. Проте, атлети, які займаються з залізом (великими вагами), а особливо культуристи, дуже часто практично повністю виключають зі своєї дієти вуглеводи і жири, особливо в період підготовки до змагань.

Чи правильно це з точки зору фізіології?

Жири є відмінними носіями енергії, і без сумніву, мають бути присутніми у збалансованій дієті. Усе питання полягає в тому, що треба правильно розрахувати їх кількість і вибрати тип. Існують жири тверді, або тваринні. До них відносяться практично усі тваринніжири, вершки і сметана, сир і так далі. Рослинні жири - це рідкі олії (оливкове, соняшникове, кунжутне). Культуристам потрібно більше уваги приділяти жирам рослинним, адже вони містять омега-3 жирні кислоти, які дуже корисні для зміцнення клітинних мембран, а особливо мембран клітин сердечного м'яза. "Хороші" жири також містяться в рибі і горіхах. "Поганими" жирами вважаються жири тварин, оскільки в їх складі багато транс-жирів і насичених жирних кислот. Вони містяться в м'ясі, а також в ковбасі, молоці, вершках. Транс-жири - це штучно гідрогенізовані жири, що містяться в чіпсах, картоплі фрі, шоколадних батончиках, консервах. Їх тим більше слід уникати.
"Хороші" жири, тобто, рослинні жири і жири з риби допомагають людині бути здоровими, активними, зберігають молодість і силу, захищають від серцевих нападів, дарують гарний настрій, покращують роботу кишковика, сприяють профілактиці атеросклерозу артерій.

"Погані" тваринні жири сприяють більше ранньому виникненню атеросклерозу судин, збільшують кількість в крові "поганого" холестерину, часто є причиною цукрового діабету і ожиріння.

Але, у будь-якому випадку слід пам'ятати: кількість жирів, що потрапляють в організм з їжею, для культуриста не повинно перевищувати 100 г. в добу, причому 80% цих жирів мають бути рослинними.


Яким чином в організмі здійснюється обмін жирів?


По-перше, їжа, що містить ліпіди, спочатку потрапляє через стравохід в шлунок. Шлунок бере на себе найперший процес - процес змішування. У нім відбувається утворення жирової емульсії шляхом дроблення жирів на найдрібніші крапельки. Після цього, знову жирна емульсія рухається все далі в кишковик, а потім змішується з жовчю і секретом підшлункової залози. Жовч виконує функцію активації ферменту підшлункової залози (ліпази), яка розщеплює найдрібніші крапельки жиру. У результаті утворюються жирні кислоти у вільному виді і гліцерин, які і всмоктуються в кров.


До уваги :


Жири в дієті бодибилдера потрібні у будь-якому випадку, тому що вони виконують безліч важливих функцій в організмі, а при їх обмеженні (виключенні з харчування) легко можуть виникнути порушення обміну. Здоровий організм повинен отримувати щодня приблизно 0,8 гр. жиру на кілограм маси тіла, але не більше 100 грам. (в період набирання ваги). Варто також трохи згладити роль харчових жирів у збільшенні кількості підшкірного жиру - в цьому плані набагато небезпечніші прості вуглеводи, які містяться в цукрі і білому борошні.



Інші статті по темі :






Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації