СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Чому люди товстіють?


За сучасними даними всесвітньої організації охорони здоров'я близько половини населення земної кулі страждає від ожиріння. І це при тому, що все ще існують країни, де люди масово гинуть з голоду. Є безліч теорій виникнення зайвої ваги, проте спершу слід розібратися в механізмі синтезу жирової тканини в організмі.


Причини ожиріння


Кожна жива клітина має у своїй структурі набір органел, що виконують строго відведені ним функції. Так, для синтезу білків в клітині розвинені шорстка ендоплазматична мережа з рибосомами, для вироблення енергетичних з'єднань - мітохондрії, а для синтезу вуглеводів і жирів - гладкий ендоплазматичний ретикулум.

Найбільше останній процес відбувається в печінці і в адіпозній тканині, але майже усі реакції в обох тканинах схожі. Для синтезу потрібно 2 основні субстрати: гліцерол-3-фосфат і ацил-коензим-А. Джерелом ацил-Со-А в жировій тканині є жирні кислоти, які поступають до нас разом з їжею. Там вони трансформуються в похідні ацил-Со-А, і потім, з'єднуючись з гліцеролом за допомогою каскаду складних хімічних реакцій, утворюють, власне, жир.

Іншим постачальником жирних кислот є глюкоза, оскільки з неї при надмірному споживанні вуглеводів вони і синтезуються. Цим пояснюється набирання зайвої ваги навіть при тому, що повністю утримуєтесь від жирної їжі, але споживаєте багато вуглеводів.

У адипоцитах, клітинах жирової тканини, отримані молекули жиру об'єднуються у більші жирові краплі з повною відсутністю води. У дорослої людини збільшення кількості жирової тканини йде тільки за рахунок збільшення розмірів її клітин; у дитини ж при споживанні великої кількості жирів або вуглеводів відбувається приріст саме кількості адипоцитів, тому при її дорослішанні із-за вже наявного великого числа цих клітин вона має більший апетит і, відповідно, велику масу в порівнянні зі своїми однолітками. Тому важливо правильно годувати дитину ще з дитинства, не перегодовувавши і стежачи, щоб вона споживала їжу періодично, в строго відведений для цього час. Для швидкого привчання ви можете демонструвати це на своєму прикладі, сідаючи за стіл усією сім'єю одночасно. Тому що, якщо дитина буде їсти "перекушуваннями", уриваючи то солодку, то жирну їжу, то запиваючи усе соком, це призводитиме до поступової появи зайвої ваги і подальшого розвитку ожиріння в дорослому періоді.

Важливість жирів в організмі людини незаперечна. Хоч головним джерелом енергії є глюкоза, при її зниженні в крові, наприклад, внаслідок недоїдання або патологічної толерантності до глюкози, для синтезу АТФ, хімічного еквіваленту енергії, відбувається руйнування запасу глікогену в печінці. Проте кількість глікогену строго обмежена, і його вистачає, в середньому, на 24 години, тому далі запускається розпад жирових молекул. Жир є особливо компактною організацією зберігання паливних молекул : підраховано, що якби увесь жир організму запасався у вигляді глікогену, то людина була б повніша на 14-15 кг Також їх незамінна роль полягає в тому, що в критичному стані організму, за відсутності глюкози, нервова тканина не здатна розщеплювати жири до глюкози, тому з жирних кислот починають утворюватися кетонові тіла, які також служать джерелом енергії для центральної нервової системи людини.

Поява надмірної маси тіла в організмі відбувається по багатьох чинниках, а частіше, комплексу декількох з них.

Найважливішим, зрозуміло, являється неправильний спосіб життя. Сюди входить надмірне споживання жирної або вуглеводної їжі, харчування безпосередньо перед сном, малорухомий спосіб життя, а також паління і алкоголь. Сукупність цих чинників є причиною розвитку ожиріння у більшості людей.

Але, якщо людина харчується правильно і веде активний спосіб життя, у неї все одно існує ризик розвитку цього захворювання. Тому іншим важливим чинником (чому люди товстіють) є порушення ендокринного апарату.

Обмін жирів в організмі регулюється, як і усі інші, за допомогою нейрогуморальних механізмів, тобто під контролем нервової системи і за допомогою гормонів. Так, інсулін викликає зниження концентрації глюкози в крові і утилізацію її клітинами, тобто синтез жирів і відкладення їх в однойменну тканину. А глюкагон, адреналін, тироксин і в деякій мірі соматотропін і кортизол сприяють, навпаки, розщеплюванню молекул жиру до глюкози і інших метаболітів. Тому при порушеннях ендокринної системи може розвиватися ожиріння. Як, приміром, при гіпофункції ендокринної залози і синдромі Іценко-Кушинша.

Також причиною розвитку ожиріння є природжений надлишок білка-лептина, що відповідає за появу почуття голоду. Він синтезується в жировій тканині, і його зниження в крові повідомляє ЦНС про насичення організму. Тому при його постійному синтезі людина переживає почуття голоду навіть після їди, чому і харчується понад свою норму.

Усі механізми розвитку ожиріння діють, в основному, комплексно. Проте, щоб уникнути появи цього захворювання з такими серйозними наслідками, як атеросклероз, артеріальна гіпертензія, порушення печінки і нирок та ін., слід, повторитися, дотримувати раціональне харчування і рухливий спосіб життя. Це, так або інакше, значно знижує ризики.





Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації