СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Білок


Білок бере участь у формуванні м'язової тканини. Всі спортсмени приділяють цьому продукту особливе значення. Білки тваринного походження набагато кращі, ніж рослинні. М'язова маса не з'явиться просто так. Тому кожен бодібілдер регулює своє харчування. У раціоні повинні бути присутніми жири, вуглеводи і білки. Про останні поговоримо більш детально.


Коли і який протеїн краще всього вживати


Коли і який протеїн краще всього вживати

Біологічна цінність білка


Кожен спортсмен знає, скільки потрібно з'їсти білка в день, щоб це не відбилося негативно на м'язовій масі. Якщо білок поганої якості, то доведеться вживати в два рази більше білково місткої їжі. Саме тому професійні атлети намагаються в свій раціон включати м'ясо, рибу і яйця. Саме в цих продуктах біологічна цінність білка найвища. Звідси і ціни на ці важливі для бодібілдера продукти.

Із-за фінансової нестабільності не завжди вдається забити морозильну камеру відбірною курячою грудкою. На жаль, це реально, коли 45% населення не може дозволити собі придбати м'ясо. Чим вище цінність білка в продукті, тим менше його потрібно їсти. Все закономірно і зрозуміло!


Що таке азотистий баланс?


Біологічна цінність білка залежить від затримки азоту в тілі людини. Це розраховується виходячи з того, скільки білка надійшло в організм і яка кількість збереглася. Для м'язів білок - це будівельний матеріал. Тому важливо, щоб цей показник завжди був в надлишку. Якщо його стане бракувати, то розміри м'язів помітно почнуть зменшуватися.

Не всі білки однаково затримуються в організмі. Це залежить від вихідного продукту. Тому не всі продукти, що містять білок однаково корисні для росту м'язової маси. Щоб марно не мучити себе нульовим результатом, треба тверезо розуміти яку цінність несе той чи інший продукт.


Склад білка


Щоб зрозуміти з чого складається харчова цінність речовини, необхідно вникнути в склад самого білка. Ви знаєте з чого він складається? Напевно, хтось видав правильне припущення, що з амінокислот. Щоб побудувати основні білки в тілі людини, в тому числі і м'язову тканину необхідно 20 амінокислот. Отже, щоб почати «будівництво» необхідна наявність потрібного процентного співвідношення амінокислот.

Чи можна прожити на одному виді білків? Щоб відповісти на це питання, варто звернутися до досвідчених досліджень людей у білих халатах. В якості піддослідної одиниці взяли двох щурів однакового виду. У раціон одної тварини входив тільки казеїн, а у іншого щура желатин. У другому випадку практично відсутня амінокислота метіонін і валін. В ході експерименту азотистий баланс тварин був різного рівня, у першій в достатній кількості, а у другої відчувалася явна нестача із-за того, що весь білок йшов разом з сечею. Ось таким чином було доведено, що білок має різну цінність і це варто враховувати, якщо бажаєте побачити себе з великими м'язами.

Хтось обов'язково розповість про те, що організм людини здатний синтезувати амінокислоти відсутні. Все вірно друзі, є такий встановлений факт. Але він не відноситься до всіх видів амінокислот, є і ті, які просто необхідно отримувати з зовнішнього світу. Звідси з'явилася характеристика амінокислот:


  • Замінні – ті, які організм може самостійно синтезувати.
  • Незамінні – повинні надходити з додаткових джерел живлення.

Будь-яка людина самостійно здатна помітити, що якоїсь амінокислоти не вистачає. Тіло при цьому зрадницьки худне і зменшується м'язова маса. Загалом, для створення необхідного результату потрібні всі складові частини або не буде нічого. Наш організм – це ідеально продуманий природний механізм, найменші збої призводять до порушення роботи всього тіла. Знаючи, методи впливу на деякі стадії, ми можемо контролювати такі показники, як ріст м'язової маси.


Де знаходяться незамінні амінокислоти?

Найцінніший складу в білках природного походження. Міститься він в продуктах, які дають тварини (сир, яйця і молоко) і самі живі організми є незамінним джерелом цього білка. М'ясо – це добре і нехай вегетаріанці не ображаються. Але на рослинній їжі не наростиш бажаний розмір м'язів. Теоретично це можливо, але тоді доведеться поїдати велику кількість хліба чи бобових продуктів.

І якщо акцентувати увагу на ціновій політиці, то не треба думати, що вегетаріанська їжа буде дешевше, м'яса. Це далеко не так, багато необхідно продуктів для формування м'язової маси, що містять рослинний білок коштують дорожче.


Найважливіші амінокислоти BCAA.

Branched-chain amino acids – це непросто набір незрозумілих слів. Це три незамінних для організму людини амінокислот. На відміну від інших вони мають своєрідну структуру аліфатичного бічного ланцюга. Звичайно, в хімію ми вдаватися не будемо, але варто зауважити, що криються під ними валін, ізолейцин лейцин. Вони життєво необхідні для синтезу білка. Особливо, якщо говорити про м'язової тканини.

У період сушіння, коли ви сидите на низько вуглеводневій дієті є сенс включати в раціон BCAA. Вони запобігають розпаду м'язової тканини. Практично всі спортсмени знають, що лейцин відіграє вирішальну роль у цій непростій трійці з незамінних амінокислот. Якщо вжити відчутну дозу лейцину, то він самостійно замінить дію валіна та ізолейцину. Є ще маленька хитрість, про яку відомо не кожному атлету. Гідроксиметилбутират може всередині організму перетворюватися в лейцин.

М'язовий білок можна стимулювати за рахунок введення 4 грам лейцину, кожні чотири години. Найбільше цієї амінокислоти в білках тваринного походження. З рослин таку речовину складно дістати в необхідній кількості.

Це всі тонкощі раціону харчування, якими володіють усі спортсмени, які захоплюються силовими тренуваннями. Але є негласні секрети величезних м'язів:

Щоб отримати 4 грама лейцину, потрібно з'їсти 50 грам протеїну, що міститься в їжі, багатої білками.

Спортсмени щодня вливають в себе 300 грам протеїну не для отримання білка, а щоб збагатити організм лейцином. Саме це буде стимулювати ріст м'язової тканини.
Лейцин повинен надходити регулярно, в іншому випадку результати будуть невідчутні.
Культуристи вегетаріанці – це дуже велика рідкість. Вам буде дуже-дуже важко збагатити свій організм потрібною кількістю лейцину.

Практично всі знамениті атлети вживають BCAA або лейцин у вільній формі, крім основної їжі.
Пийте молоко і їжте яйця – це кращі природні джерела необхідного будівельного матеріалу для м'язової тканини.

Пам'ятайте, що білок має діяти комплексно. Так ваш організм буде працювати безперебійно. Наприклад, каші краще варити на молоці, а гарніри їжте з вареним шматком курки чи яйцем.

У результаті, виходить, що білки-це складні речовини, необхідні для росту м'язової маси. Вони добре працюють в комплексі і потрібно пам'ятати, що не всі види утворюються всередині організму самостійно. Чим вище цінність білка, тим менше прийдеться поглинути їжі. Якщо в організмі буде нестача хоч однієї амінокислоти, м'язи перестануть рости. Всі важливі амінокислоти для росту м'язової тканини зосереджені в м'ясі, рибі і яйцях. Тваринні білки засвоюються в кілька разів краще, ніж рослинні.




Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації