СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Білки тваринного походження


Білки тваринного походження (яйця, молоко, м'ясо, риба і птиця) мають найбільш високі показники якості. В першу чергу це відбувається завдяки "повноті" цих протеїнів. Не дивлячись на те, що з тваринною їжею споживається велика кількість насичених жирів і холестерину, ряд досліджень вказує на позитивний вплив споживання тваринних протеїнів людьми різних вікових груп.

Вважається, що споживання білків тваринного походження на пізніх термінах вагітності сприяє народженню дитини з нормальною масою тіла. В 1996 Godfrey та інші вивчили особливості харчування понад п'ятисот вагітних жінок і його вплив на розвиток плоду і плаценти. За їх даними, низьке споживання білків молочного і м'ясного походження на пізніх термінах вагітності призводило до недостатньої ваги новонароджених.

білки тваринного походження

Окрім переваг споживання повних протеїнів, при вживанні білків тваринного походження старшими людьми спостерігалися інші позитивні реакції. Так, пацієнти, що вживали м'ясо, демонстрували великий приріст "сухої" маси тіла в порівнянні з тими, хто сидів на дієті з овочів, яєць і молочних продуктів. Чистий синтез протеїнів при вживанні раціонів з високим вмістом тваринних білків виявився значно вищим, ніж при високому вмісті рослинних білків. Імовірно, це стало наслідком показника розщеплювання протеїнів при вживанні надмірної кількості тваринних білків.

Існує побоювання, що велике вживання протеїнів тваринного походження шкідливе для здоров'я. Передусім ці побоювання торкаються серцево-судинних захворювань (із-за наявності великої кількості насичених жирів і холестерину), а також стану кісток (із-за резарбції кісток під впливом сірчистих амінокислот, наявних в тваринному протеїні) і інших фізіологічних систем організму.

Білки тваринного походження: м'ясо, птиця, риба, морепродукти, молочні продукти, яйця, твердий сир, кисломолочний сир.

Тваринний білок міститься навіть в ковбасі, так, як ковбаса містить м'ясо (ну мала б містити, сама дешева може і не містити взагалі).

Білки тваринного походження містять всі 24 амінокислоти, тобто і 9 незамінних. Саме тому вони так цінні для нашого організму.

Але і зловживати продуктами харчування, що містять тваринний білок - не можна. Частіше в нього в їх складі містяться тваринні жири у великій кількості (м'ясо, ковбаса) і холестерин.

Потрібно підтримувати баланс тваринних і рослинних білків.

Вміст білка в різних продуктах ви можете подивитися в таблиці калорійності продуктів м’яса і птиці, морепродуктів, ковбас.


Джерела білка тваринного походження


Найважливішим пунктом у вашому меню, де ми можемо знайти тваринні білки, безумовно, є м'ясні страви. В залежності від сорту там може міститися від 17 до 21% білків. Також у м'ясі присутній жир, мінеральні мікро і макро елементи, вода і вітаміни. Вживання в їжу свинини, яловичини, баранини, птиці та інших видів протеїнів обов'язково, так як воно сприяє процесам відновлення. А, так, як деякі види м'яса відрізняються досить високим відсотком ліпідів, то при проти виразковій дієті рекомендується зменшити їх кількість.

Особливо цінним постачальником тваринного білка є кролик. Вміст у ньому пептидів досягає 21%, також у великій кількості там є вітаміни групи В, фосфор, магній, калій та інші мікроелементи.

Курятина і дичина розщеплюється в шлунково-кишковому тракті набагато краще яловичини і свинини. У білках курятини є набір незамінних амінокислот. Жири птиці теж досить легко засвоюються, оскільки містять ненасичені жирні кислоти.

У білку риби містяться ферментні амінокислоти, і при цьому риба перетравлюється набагато легше.





Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації