СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Біфідо- і лактобактерії


Біфідо і лактобактерії складають до 90% мікрофлори шлунково-кишкового тракту і сприяють повноцінному травленню.

Лактобактерії (Lactobacillus) - рід грамм-позитивних факультативно анаеробних або мікроаерофильних бактерій. Одна з найважливіших в групі молочнокислих бактерій, більшість членів якої перетворюють лактозу і інші вуглеводи на молочну кислоту. У більшості випадків вони непатогенні, багато видів виконують позитивну роль в харчуванні людини. У людини вони постійно є присутніми в кишковику, в піхві, де являються симбіонтами і складають значну частину мікрофлори кишковика. Багато видів беруть участь в розкладанні залишків рослин. Вони продукують молочну кислоту, а кисле середовище перешкоджає росту багатьох патогенних бактерій і грибів.


Застосування в харчовій промисловості біфідобактерій і лактобактерії


Деякі види Lactobacillus знайшли застосування в промисловості для виробництва кефіру, йогурту, сирів. Лактобактерії беруть участь в процесах засолювання овочів, в приготуванні маринадів і інших продуктів, використовують також синтетичну і біотехнологічну молочну кислоту.

Бродіння силосу призводить до гальмування розвитку плісінні, що забезпечує тварин цінним кормом.


Медичне застосування біфідо і лактобактерій


Штампи молочнокислих бактерій використовують у виробництві медичних препаратів, призначених для відновлення нормальної мікрофлори кишковика (після інфекційних захворювань, антибіотико терапії).

Біфідобактерії (від латинс. bifidus - розділений надвоє і бактерії) - рід грампозитивних анаеробних бактерій, що є злегка зігнутими паличками (завдовжки 2-5 мкм), що іноді галузяться на кінцях; суперечку не утворюють. Для росту біфідобактерій потрібні параамінобензойна кислота і пантотенова кислота. Диференціально-діагностичне середовище Блаурока. Кількість мікробів в нормі 10*9 - 10*10КОЕ/гр. Біфідобактерії утворюють вітаміни групи В (B1, B2 та ін.) і вітамін Д.

Біфідобактерії складають 80-90 % кишкової флори дітей, що знаходяться на грудному вигодовуванні, і молодняка ссавців в подсосном періоді. Присутність біфідобактерій в кишковику корисна для дитини і молодих тварин, оскільки біфідобактерії пригнічують розвиток різних гнильних і хвороботворних мікробів, сприяють переварюванню вуглеводів. Після закінчення молочного вигодовування біфідофлора змінюється звичайною кишковою мікрофлорою, характерною для дорослих організмів.

Біфідо і лактобактерії складають до 90% мікрофлори шлунково-кишкового тракту і сприяють повноцінному травленню. На цьому їх корисна роль не закінчується - вони ще потрібні для:

- створення "ефекту екранування" слизовою оболонкою шлунково-кишкового тракту. Тобто, вони перешкоджають проникненню хвороботворних бактерій;
- виведення з організму різних токсинів, канцерогенів, алергенів, солей важких металів (недаремно їх вважають "другою печінкою");
- синтезу імуноглобулінів і інтерферону, що підвищує імунітет організму;
- утилізації білків - алергенів, які не встигли перетравитися у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту;
- синтезу і всмоктування вітамінів, в першу чергу, вітамінів групи В, Д і важливих амінокислот і мікроелементів : заліза, кальцію.

Незважаючи на таку різноманітність корисних функцій, вони дуже уразливі. При порушенні якісного і кількісного складу нормальної мікрофлори розвивається дисбактеріоз. Він виникає з причини:


- хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту;
- тривалого прийому антибіотиків;
- нераціонального харчування з переважанням жирів і рафінованих вуглеводів і нестачею вітамінів і харчових волокон.
- синдрому хронічної втоми, стресу.


Біфідобактерії складають 85-90% з мікроорганізмів, що населяють кишковик, тобто, є переважаючою масою. Однією з виключно корисних властивостей біфідобактерій є пригноблення росту хвороботворних бактерій. Також вони мають комплекс спеціальних ферментів, які допомагають їм найефективніше переробляти їжу. Таким чином, "поганим" бактеріям менше дістається поживних речовин, що, зрештою, гальмує їх ріст і розмноження. Більше того, біфідобактерії виділяють органічні кислоти, сприяючі вимиранню хвороботворних, гнильних і газотвірних бактерій. Біфідобактерії беруть участь в синтезі і всмоктуванні вітаміну Д, вітамінів групи В, фоліевої і нікотинової кислот, сприяють синтезу незамінних амінокислот, кращому засвоєнню кальцію і вітаміну Д.

Роль біфідобактерій в травленні величезна: прискорюють розщеплювання білків, вуглеводів їжі, стимулюють перистальтику кишковика. Вони є відмінними імуномодуляторами: активізують синтез імуноглобулінів, інтерферону і цитокінів.

Лактобактерії зустрічаються в кишковику в меншій кількості, зате переважають в інших відділах шлунково-кишкового тракту (у ротовій порожнині, шлунку). Вони утворюють молочну кислоту, пригнічуючи ріст збудників гострих кишкових інфекцій. Разом з біфідобактеріями лактобактерії утворюють так звані бактериоцини - білки, що мають властивості антибіотиків, які вибірково діють тільки проти "шкідливих" бактерій і активні навіть в малих дозах. І що примітно, бактериоцини стримують ріст пухлинних клітин! Лактобактерії беруть участь в метаболізмі білків, жирів, вуглеводів, нуклеїнових і жовчних кислот; посилюють синтез вітамінів і гормонів. Подібно до біфідобактерій, вони активізують роботу імунної системи : посилюють синтез секреторних антитіл, інтерферонів, цитокінів і підвищують активність макрофагів.




Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації