СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Базові принципи харчування


Харчування потрібне будь-якому живому організму, будь-якому об'єкту живої або неживої природи що здійснює, певну роботу. І мавпа жує банан, і телевізор показуючи серіал і кинутий рукою камінь, підживлюються енергією. Енергія не може з'явитися нізвідки і зникнути в нікуди, це усім відомий, з шкільної лави, закон.

Мавпа, шляхом складних біохімічних перетворень отримує енергію з їжі, телевізор перетворює електричний струм в енергію, камінь отримує енергію скорочення наших м'язів. Джерело енергії має засадниче значення для роботи будь-якого матеріального об'єкту.

Спробуйте подати на телевізор не 220, а 380 вольт, і він у вас згорить, спробуйте прикласти до каменю меншу силу - він плюхнеться вам на ноги. Це усім зрозуміло і не вимагає роз'яснень. Будь-яка, людина, що адекватно сприймає дійсність, ні за які пряники, не допустить такого з собою і зі своїм майном. Ми чітко розуміємо, скільки і якій енергії треба в тому або іншому випадку.

базові принципи харчування

Але чомусь, як тільки справа стосується нашого особистого харчування, уся наша адекватність випаровується.

Подивіться на автолюбителів. Як вони дбайливо відносяться до своїх машин, міняють постійно масло, промивають карбюратор, прислухаються до щонайменшого стороннього стука під час їзди. А як вони підбирають бензин? Не просто потрібної марки, але, і на тій заправці, де він трішки кращий, де менше домішок... Автомобіліст розуміє, що усе це має безпосереднє відношення до тривалості експлуатації "залізного коня"... І одночасно з цим, йде і купує шаурму, в найближчій торговій точці, абсолютно не турбуючись тривалістю власної "експлуатації".


Здавалося б, що може бути простіше?


Щоб стежити за своїм харчуванням, не потрібно спускатися в гараж, шукати "чесні" заправки, підбирати масло, знаходити потрібну літературу або хороших фахівців . Усе потрібне у нас з собою або є у вільному доступі. Але ми із завзятістю, гідною кращого застосування, продовжуємо гробити свій організм, хаотично вживаючи усе, що потрапило.

Робота здорового організму грунтується на повноцінному засвоєнні з їжі корисних речовин і елементів, швидкому і правильному протікання процесів обміну в системі травлення.
Найкорисніша, багатіша вітамінами і мінералами їжа, не представляє ніякої цінності, якщо погано засвоюється або не може бути переварена, тому особливого значення набуває підготовка організму до цих процесів.

Якось раз, мені довелося спостерігати таку картину.
У невеликому скверику, на зеленому лужку веселилися діточки, років 4-х - 5-ти від народження, а віддалік, на великій, різьбленій лаві розташувалися їх бабусі, котрі мило розмовляли між собою. Карапузи, бігали один за одним, боролися, перекидалися в траві - звичайні, рухливі дитячі забави.
Раптом одна з бабусь спохопилася, полізла у свою сумку і голосом, що деренчить, закричала: "Петюнчик, сюди, попробуй но милий. Пора перекусити"!.
Це послужило сигналом для її сусідок по лаві, літні жінки дружно зашаруділи пакетами дістаючи яблука, пиріжки, печиво і інші харчі.

"Машуня... Васінька... Сергійко"., - почулося з лавки.
І невдоволені, розпалені грою малюки підбігали до бабусь, кусали разок - другий пропоновану їжу, і втікали назад на травичку.

Так тривало до тих пір, поки запаси їжі не вичерпалися.
Лише тоді, бабусі заспокоїлися і з почуттям виконаного обов'язку, продовжили свою бесіду, наївно вважаючи, що потурбувалися про здоров'я онучат.

Я ж беруся стверджувати, що нічого, окрім шкоди, таке харчування дітям не принесло, і ось чому:.

Травлення, це не лише складний комплекс фізичних, хімічних і фізіологічних процесів, але і важке навантаження для організму - близько 30%, споживаних з їжею калорій, витрачається на її ж переробку.

Порожнина рота, глотка, стравохід, шлунок, тонка і товста кишка за участю печінки і жовчного міхура, підшлункової залози, в певній послідовності, беруть участь в переварюванні їжі. Кров підливає у великій кількості до цих органів. У них відбувається розширення кровоносних судин, щоб забезпечити додатковий приплив крові.

У інших органах, навпаки, повинне статися звуження кровоносних судин, щоб забезпечити кров'ю травні органи і компенсувати нестачу власної крові.
Але, якщо м’язи дитини вимушені працювати, як у випадку, що розглядається вище, то і їм теж потрібно підвищену порцію крові. Тому відбувається розширення кровоносних судин в м'язах і скорочення судин у внутрішніх органах. Не можна забезпечити додатковою кров'ю одночасно усі органи тіла. Якщо один отримує більше, інший повинен отримати менше. Організм стає перед дилемою, що є важливішим?

І тут набувають чинності механізми відпрацьовані в процесі еволюції.
Фізична активність, це порятунок власного життя від хижака, пожежі, повені - будь-якої небезпеки що підстерігала древню людину. Природно, щоб забезпечити працюючі м'язи киснем і поживними речовинами, є найважливішим завданням збереження організму і виду в цілому, тому, при виборах, що передбачаються, в-першу чергу, забезпечується харчування і відновлення рухового апарату. ШКТ "знекровлюється".

До усього іншого, голови малюків, що граються, забиті чим завгодно, але не їдою, а це означає, що і слиновиділення, і шлунковий сік, і ферменти підшлункової залози будуть представлені украй "збідненому" варіанті.

Їжа, не піддавшись нормальному пережовуванню і обробці слиною, потрапляє в "збіднений" шлунок, де надовго залишається лежати "мертвим вантажем". Потім, в напів перевареному стані, починає повільно подорожувати по ШКТ. У не повністю перевареній їжі, починають появлятись процеси гниття. Утворюються токсини, які, разом з поживними речовинами, всмоктуються в кров.
Тверда, гниюча грудка, погано перевареної їжі закінчує свою подорож замком . Наприкінці підживлюючи патогенну мікрофлору товстої кишки....

Таким чином, бабусі, керуючись кращими почуттями, завдають шкоди своїм онучатам.

Нас бабусі вже давно не годують, або принаймні, у нас є право вибору - "коли", "як" і "що" їсти.


Давайте ж користуватися цим правом для забезпечення оптимального режиму травлення :


1. Ніколи не їжте в час, або відразу після виконання фізичної роботи.
Чим інтенсивніше і триваліше була робота, тим більший час потрібно організму на м'язове відновлення. Надайте йому таку можливість.

2. Не їжте, якщо ваш емоційний або психічний стан виходить за рамки фізіологічної норми, якщо ви збуджені. Заспокойтеся перш, ніж приступити до їди.

3. Не кваптеся під час їди, не заковтуйте великими шматками їжу. Травлення відлагоджений, мільйонами років еволюції, процес, пристосований до певної порціонності і частоти вступу їжі в стравохід.

4. Ретельно пережовуйте їжу (до стану кашки). Чим краще подрібнена їжа, тим більше її поверхня зіткнення з речовинами що беруть участь в розщеплюванні. Тим вище коефіцієнт переварювання.

5. Намагайтеся дотримувати режим в харчуванні. Виберіть найбільш спокійний, рівновіддалений час на протязі дня і привчіть свій організм до їди в цей час.

6. На переварювання і засвоєння різних продуктів, потрібно різний час і кількість енергії. Енергоємні, навантажуючі організм "білкові" продукти, потрібно приймати в першій половині дня (м'ясо, риба, бобові), в той час, як легкозасвоювану їжу (овочі, фрукти, кисломолочні), краще їсти в другій половині.

7. Чим на більшу кількість їди буде розділений ваш денний раціон, тим більше калорій ви витратите. Проміжки між їдою не мають бути менше двох годин. Між вечерею і сніданком повинно проходити мінімум 12 годин.

8. Не приймайте їжу після настання сутінків.
Електричному освітленню всього сотня років, а за попередні мільйони, наш організм пристосувався враховувати чинник світлового дня. Ми денні "тварини".

9. Температура їжі не має бути нижче 10 і вище 50 градусів.

10. Дотримуйте "сезонність" і "місництво" у виборі продуктів харчування. Якщо є вибір, віддавайте перевагу продуктам тим, що виросли у вашій місцевості і властивих цьому сезону.

11. Ніколи не їжте, якщо не випробовуєте відчуття голоду або їжа викликає неприйняття.

12. Їжа завжди має бути свіжою. Обід, навіть з'їдений через пару годин, після приготування, містить гнильні бактерії.

13. При приготуванні їжі, слід комбінувати, тільки сумісними продуктами. При несприятливих харчових поєднаннях в кишковику, активізуються процеси бродіння і гниття їжі, в організмі відбувається накопичення шлаків і токсинів.

14. Пам'ятайте, що окрім власного травлення, розщеплювати їжу нам допомагають близько 400 видів корисних мікроорганізмів, що проживають в нашому кишковику. Варто пам'ятати і про них, включаючи в раціон рослинну клітковину і кисломолочні продукти.

15. Дотримуйте правила роздільного живлення.

16. Чим менше різних продуктових компонентів містить блюдо, тим вище його засвоюваність.

17. Не запивайте їжу, не пийте на протязі двох годин після неї. Рідина вимиває і розбавляє шлунковий сік.

18. Денний харчовий раціон має бути збалансований, як по вітамінно-мінеральному, так і амінокислотному складу.

19. Не переїдайте.





Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації