СТЕРОЇДИ



ПОХУДАННЯ




ХАРЧУВАННЯ





СПОРТИВНЕ ХАРЧУВАННЯ




ЗДОРОВ'Я









РІЗНЕ







Амінокислоти для спортсменів


Амінокислоти для спортсменів є найважливішими складовими продуктів харчування. Якщо провести паралель з відомим конструктором "Лего", то амінокислоти є тими кубиками, з яких будуються білки в нашому організмі, які, у свою чергу, є важливим елементом для інших процесів нашого організму. Природним джерелом амінокислот є м'ясо, риба, молоко, овочі, бобові, горох, зерно і інші продукти.

Специфікою спортивного харчування є необхідність отримання спортсменом великої кількості амінокислот. Проте наш шлунок не безрозмірний, та і режим харчування накладає свої відбитки на їду. Більше того, амінокислоти, що потрапляють в наш організм з природною їжею, достатньо довго засвоюються. Цей процес займає 2-3 години. Професійні спортсмени не можуть собі дозволити такої розкоші і вимушені приймати вже "готові" амінокислоти. Якщо їх приймати у такому вигляді, то в кров амінокислоти потрапляють вже через 15 хвилин.

Це особливо важливо після тренувань, коли організм гостро потребує підгодівлі. При цьому розігріта кров допомагає нам ще швидше засвоювати різні корисні речовини. Так зване "білково-вуглеводне вікно" у спортсмена відкрито впродовж години після тренування. Саме у цей період відбувається максимально ефективне засвоєння нашим організмом усього того, що в нього потрапляє. Такий прийом амінокислот значно посилює ефект тренувань, сприяючи росту м'язових тканин і швидкому їх відновленню після навантажень.

Проте не лише в спортивній сфері амінокислоти приносять свою користь для організму. Завдяки ним вітаміни і мінерали краще засвоюються нашим організмом. Вони є передавальною ланкою в нашій нервовій системі, сприяючи нормальній роботі головного мозку. Завдяки амінокислотам в нашому організмі виробляються:


- антитіла, які зміцнюють нашу імунну систему,
- ферменти, що беруть участь у біохімічних реакціях,
- гемоглобін, що відповідає за постачання наших клітин киснем,
- гормони, найактивнішим чином що впливають на метаболізм людини.


Якщо трохи глибше заглянути всередину біохімії, то можна виділити всього 22 різних амінокислоти, які у свою чергу, діляться на незамінні і замінимі. Замінимі амінокислоти є продуктом життєдіяльності організму. Вони виходять методом синтезу з інших амінокислот. До замінимих амінокислот відносяться таурин, серин, аденин, гуанин, аргінін, гістидин, Тирозин, валін, лізин, метіонін, ізолейцин, лейцин, треонін, фенілаланін і триптофан. Інші сім амінокислот не можуть бути синтезовані і повинні в обов'язковому порядку потрапляти в організм людини з їжею.

Одними з найважливіших для спортсмена амінокислот є ізолейцин, лейцин і валін. Ці амінокислоти з розгалуженими ланцюгами складають близько 35% від усієї структури м'язових тканин. По суті це джерело енергії, яке відповідає за захист від стомлення і руйнування м'язів.

Ди-пептидна і Три-пептидна форми амінокислот миттєво засвоюються організмом. Вони підвищують концентрацію азоту в клітинах, що благотворно впливає на анаболізм.

Гідролізована форма амінокислот хороша тим, що зберігає усі свої властивості при кулінарній обробці. Вона містить довгі амінокислотні ланцюги, які руйнуються перед попаданням амінокислоти в кров людини.

Амінокислоти у вільній формі не пов'язані хімічними реакціями. Це дозволяє організму дуже швидко і без додаткових енерговитрат їх засвоювати. Саме амінокислоти у вільній формі здатні найефективніше запобігати катаболізму.

Варто відмітити, що вітамін В6 є відмінним помічником амінокислотам в їх роботі. Саме В6 використовується в нашому організмі для синтезу білку, тому дуже важливо також приймати його додатково. При цьому звичайна рекомендована доза складає не більше 50 міліграма.




Інші статті по темі :








Популярні статті




Цікаві статті




Бодібілдинг портал для початківців і не тільки. На сайті ви знайдете програми тренувань, описи препаратів, фотографії і багато цікавої інформації